Get Adobe Flash player

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΓΚΕΛΑΝΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ "Γκελάντο"

 Συμπληρωματική και Προληπτική Ιατρική,  Ιατρική Διατροφολογία

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ. 2741026598, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr www.pharmage.gr www.orlpedia.gr www.allergopedia.gr, www.gkelanto.gr


 

H αθηρωματοπροστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού μέσω της υπεροξείδωσης και ενίσχυσης της εκροής της χοληστερόλης©

Υπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη

Η ρεσβερατρόλη, που είναι ένα πολυφαινολικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, είναι γνωστή για τις αντι-αθηρωματογόνες ιδιότητές της  και γιαυτό θεωρείται επωφελής για τον περιορισμό της συχνότητας των καρδιαγγειακών νόσων. Παρά τούτο, ο μηχανισμός δράσης της ρεσβερατρόλης, μέσω της οποίας ασκείται  το αντιαθηρωματικό αποτέλεσμα ήταν αξεκαθάριστο μέχρι πρόσφατα. Berrougui H et al (2009) ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των αντιοξειδωτικών αποτελεσμάτων της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού και την ικανότητά της να προάγει την εκροή της χοληστερόλης [1] [Σημείωση: Εκροή χοληστερόλης(cholesterol efflux) είναι η κατευθυνόμενη κίνηση της χοληστερόλης (cholest-5-en-3-beta-ol) έξω από ένα κύτταρο ή οργανίδιο].

Οι ίδιοι ερευνητές μέτρησαν το σχηματισμό  των συνεζευγμένων διενίων (conjugated dienes) και το ρυθμό υπεροξείδωσης των λιπιδίων, όπου παρατήρησαν ότι η ρεσβερατρόλη ανέστειλε την προκαλούμενη οξείδωση από το χαλκό- και την ακτινοβολία -  της LDL και  HDL, όπως αυτή παρατηρήθηκε με τον περιορισμό του ρυθμού οξείδωσης  και την αύξηση της φάσης καθυστέρησης [1] [lag phase (p<0.05)] [Φάση καθυστέρησης (lag phase): Η κατάσταση εμφανούς αδράνειας , που προηγείται μιας αντίδρασης, που ονομάζεται επίσης λανθάνουσα φάση].

Χρησιμοποίησαν την  διαλογή  DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) για τη μέτρηση της δραστηριότητας καθαρισμού των ελεύθερων ριζών και παρατήρησαν ότι η ρεσβερατρόλη (0-50muM) περιόρισε σημαντικά το περιεχόμενο των ελεύθερων ριζών (p<0.001). Εκτός από το αποτέλεσμα της ρεσβερατρόλης στην ομοιοστασία της χοληστερόλης, η ρεσβερατρόλη επίσης ενίσχυσε την  εκροή της χοληστερόλης που γίνεται με τη μεσολάβηση της απολιποπρωτεϊνης Α-1 [apoA-1-mediated cholesterol (r(2)=0.907, p<0.05, γραμμική συμμεταβολή (linear regression)], αυξορρυθμίζοντας  τους υποδοχείς ABCA-1 [ATP binding cassette transporter A1] και περιόρισε  την εισροή ή πρόσληψη από τα  μακροφάγα J774 [(r(2)=0.89, p<0.05, γραμμική συμμεταβολή ]. Η επώαση των μακροφάγων (J774, THP-1 και  MPM)  με  ιόντα Fe/ασκορβικού  εξασθένησαν  την εκροή χοληστερόλης που γίνεται με τη μεσολάβηση apoA-1 και  HDL(3), ενώ η ρεσβερατρόλη (0-25muM) αποκατέστησε σημαντικά αυτή την εξασθένηση  με τρόπο δοσοεξαρτώμενο (p<0.001) [1].

Η ρεσβερατρόλη λοιπόν του κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι είναι το φυσικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την εκρροή της χοληστερόλης. Αυτές της οι ιδιότητες καθιστούν τη ρεσβερατρόλη ένα δυνητικά φυσικό αντιοξειδωτικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και θεραπεία των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού και την προαγωγή της καρδιοπροστασίας από τη νόσο των στεφανιαίων [2].

H oξειδωμένη LDL (oxLDL) μπορεί να προκαλέσει απόπτωση στα αγγειοεγκεφαλικά ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία συνιστούν τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό. Ο Lin YL και οι συνεργάτες του (2010) έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες που προκαλεί η οξειδωμένη LDL στα αγγειοεγκεφαλικά ενδοθηλιακά κύτταρα, μέσω προστατευτικής διάσπασης των ισχυρών συνδέσμων τους και μέσω αποπτωτικών προσβολών των αγγειοεγκεφαλικών  ενδοθηλιακών κυττάρων[3].

References

1. Berrougui HGrenier GLoued SDrouin GKhalil A. A new insight into resveratrol as an atheroprotective compound: Inhibition of lipid peroxidation and enhancement of cholesterol efflux. Atherosclerosis. 2009 May 22.[Research Center on Aging, Canada; Department of Medicine, Geriatrics Service, Université de Sherbrooke, Canada; University of Sultan Moulay Slimane, Department of Biology, Beni Mellal, Morocco.]

2. Penumathsa SVMaulik N. Resveratrol: a promising agent in promoting cardioprotection against coronary heart disease. Can J Physiol Pharmacol. 2009 Apr;87(4):275-86. [Molecular Cardiology and Angiogenesis Laboratory, Department of Surgery, University of Connecticut Health Center, 263 Farmington Avenue, Farmington, CT 06030-1110, USA.]

3. Lin YLChang HCChen TLChang JHChiu WTLin JWChen RM. Resveratrol Protects against Oxidized LDL-Induced Breakage of the Blood-Brain Barrier by Lessening Disruption of Tight Junctions and Apoptotic Insults to Mouse Cerebrovascular Endothelial Cells. J Nutr. 2010 Oct 27.

‘‘Γκελάντο’’

Ερυθρός τονωτικός οίνος

Το   ‘‘Γκελάντο’’ είναι φυσικός, γλυκύς, λιαστός, κόκκινος οίνος, που  παράγεται από τη μοναδική ποικιλία αμπέλου που υπάρχει στη γη, του πασίγνωστου στον κόσμο Νεμεάτικου ΄΄Αγιωργήτικου΄΄.

Το   ‘Γκελάντο’’ είναι συμπυκνωμένος, κόκκινος οίνος, κρατερός, πλουσιότατος σε τανίνες και  πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Παρασκευάζεται  από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, του αμπελώνα του Νίκου Γκέλη στη Νεμέα, Κορινθίας, χωρίς χημικά λιπάσματα ή άλλα φυτοφάρμακα (με πιστοποίηση ΔΗΩ).

Το   ‘Γκελάντο’’  δεν περιέχει χημικά συντηρητικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλη (Vol 15% και  18%), που τον κάνει αυτοσυντηρούμενο.

Το   ‘‘Γκελάντο’’ διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 12 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού. Συνεπώς, πίνοντας κανείς μικρή ποσότητα ‘‘Γκελάντο’’ παίρνει μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ιαματικά συστατικά του.

OI  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ: Το κόκκινο κρασί εξ αιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των συστατικών του (ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή ) έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), την οξείδωση της χοληστερόλης και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Τα παραπάνω συστατικά του κόκκινου  κρασιού   διαθέτουν επίσης σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων εξαιτίας της  αντιαθηρωματοσκληρυντικής, αντιαρρυθμικής και αγγειοχαλαρωτικής δράσης  τους [1]. 

Η ρεσβερατρόλη εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική της ιδιότητα ασκεί επωφελές αποτέλεσμα στην έναρξη και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τη δημιουργία αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση,  αναχαιτίζει την τροποποίηση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και  τη συσσώρευση αιμοπεταλίων,  τροποποιεί τις επιπλοκές της αρτηριοσκλήρυνσης ή αθηρωματοσκλήρυνσης και διαθέτει καρκινοπροληπτικές ιδιότητες. [2, 4].

Πίνοντας κανείς μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μπορεί να περιορίσει καταστάσεις του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης ή αθηρωματοσκλήρυνσης (μια προοδευτικά εξελισσόμενη κατάσταση των αρτηριών, που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λιπιδίων  και ινωδών στοιχείων  στις αρτηρίες και θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας δημιουργίας καρδιοκυκλοφορικής νόσου) [3, 5]. Η ρεσβερατρόλη, ως αντιοξειδωτική ουσία δρα επίσης και νευροπροστατευτικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer ή γεροντικής άνοιας [6].

Η  λήψη 1-2 κουταλιών της σούπας ‘‘Γκελάντο’’ ημερησίως αρκούν για να ωφεληθεί κανείς από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Πίνοντας κανείς  κόκκινο κρασί στη σωστή ποσότητα και ποιότητα, χωρίς χημικά συντηρητικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, όπως το ‘‘Γκελάντο’’ μπορεί να προστατεύσει το καρδιοκυκλοφορικό του σύστημα (Γαλλικό Παράδοξο, French paradox) , την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού του  συστήματος,, να  προστατεύσει τη συνολική του υγεία του από εκφυλιστικές νόσους και να καθυστερήσει το γήρας,  ευνοώντας έτσι τη μακροβιότητά του. Η  ελάττωση της ακουστικής ικανότητας που ευνοείται από την έκθεση σε συνεχόμενους θορύβους ή από έκθεση σε ωτοτοξικά φάρμακα βρέθηκε ότι   οφείλονται σε βλάβες των τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός, που προκαλούνται από τις ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου, που δημιουργούνται από το στρες εξ αιτίας του θορύβου ή των ωτοτοξικών φαρμάκων.  [7]. Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα  μπορεί να δράσει θετικά στην παρεμπόδιση της βλάβης της ακοής. Γενικά, το κόκκινο γλυκό κρασί, όταν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες δρα τονωτικά και ζωογονεί [9]. Γιαυτό, το χορηγούσαν από την αρχαιότητα και γιαυτό το σκοπό.

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής δράσης της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού  στο έσω ους και  πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού[8].

Βιβλιογραφία

1. Leifert W, . Abeywardena M . Cardioprotective actions of grape polyphenols .  Nutrition Research , Volume 28 , Issue 11 , Pages 729 - 737 .

2. Orallo F. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth? Curr Med Chem. 2008;15(19):1887-98.

3. Fan EZhang LJiang SBai Y. Beneficial effects of resveratrol on atherosclerosis. J Med Food. 2008 Dec;11(4):610-4.

4. Leifert WRAbeywardena MY. Cardioprotective actions of grape polyphenols. Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37.

5. Das SDas DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

6. Karuppagounder SSPinto JTXu HChen LHBeal MFGibson GE. Dietary supplementation with resveratrol reduces plaque pathology in a transgenic model of Alzheimer's disease. Neurochem Int. 2008 Nov 8.

7. Kopke R, Allen KA, Henderson D, Hoffer M, Frenz D, Van de Water T. A radical demise. Toxins and trauma share common pathways in hair cell death.Ann N Y Acad Sci. 1999 Nov 28;884:171-91.

8. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

9.  Αφεντούλης Θ. Φαρμακολογία. Β΄Έκδοση, σελ 34-42, Εν Αθήναις, 1883.


Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.