Get Adobe Flash player

OSMOCLEAN-HYPERTONIC

OSMOCLEAN-HYPERTONIC®,

ρινικό spray για τον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων βρεφών, παιδιών και ενηλίκων

www.pharmagel.gr,

www.gelis.gr,  www.orlpedia.gr,  www.allergopedia.gr, www.gkelanto.gr

 

alt

 

OSMOCLEAN-HYPERTONIC®

 

Φύλλο Οδηγιών για το χρήστη

Το Osmoclean-Ηypertonic® είναι ιατρoτεχνικό βοήθημα για τον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων , κατάλληλο για βρέφη, παιδιά, και ενήλικες.

altΣυσκευασία: Σφραγισμένο γυάλινο φιαλίδιο των 50ml με ενσωματωμένη μικροαντλία ρινικών ψεκασμών. Περιέχει ± 50mlυπέρτονου διαλύματος φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH. (550 ψεκασμούς, 1 ψεκασμός = 90μl).

Σύνθεση: Χλωριούχο νάτριο., Διττανθρακικό Νάτριο, Μονοβασικό Φωσφορικό Νάτριο, Ύδωρ για ενέσεις (water for injection) με  pH 7,1 ± 0,2 (850±40mOsm/kg).

Ενδείξεις: Το Osmoclean-Ηypertonic® δεν είναι φάρμακο αλλά μέσον καθαρισμού των ρινικών κοιλοτήτων, όταν αυτές γεμίζουν με εκκρίσεις, ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλεργιογόνα, μετεγχειρητικές κρούστες και εφελκίδες.Η καθημερινός καθαρισμός της μύτης των βρεφών, που είναι γεμάτη εκκρίσεις, πριν από το τάϊσμα, περιορίζει την κατάποση  αέρα. Το Osmoclean-Ηypertonic® είναι πολυτιμότατο στα παιδιά, τα οποία εξαιτίας του μπουκώματος της μύτης τους, από διάφορες αιτίες (συνάχι, ρινοκολπίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, αγγειοκινητική ρινίτιδα) παθαίνουν συχνές και καθ’υποτροπήν εκκριτικές ωτίτιδες. Το Osmoclean-Ηypertonic® καθαρίζει και ξεμπουκώνει τη μύτη στα άτομα που πάσχουν από ιγμορίτιδα ή άλλη ρινοκολπίτιδα. Αυτός ο φυσικός καθαρισμός και η ρινική αποσυμφόρηση των ρινικών κογχών βοηθούν στην αποτελεσματικότερη δράση των φαρμάκων, που παίρνει ο ασθενής για τη θεραπεία της νόσου του. Καθαρίζοντας τις ρινικές θαλάμες των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα επιτυγχάνεται η άμεση δράση των τοπικών κορτικοστεροειδών ή άλλων ενδορρινικών φαρμάκων που παίρνει ο ασθενής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του.Το Osmoclean-Ηypertonic® βοηθάει στον καθαρισμό της μύτης των ατόμων που πάσχουν από ρινικούς πολύποδες και έτσι αποφεύγεται η λίμναση των εκκρίσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην επιδείνωση της ρινικής απόφραξης. Όσο πιο συχνά καθαρίζεται η μύτη που περιέχει πολύποδες, τόσο αμεσότερη είναι η δράση των ενδορρινικών κορτικοστεροειδών που χορηγούνται θεραπευτικά. Το Osmoclean-Ηypertonic® προκαλεί ύγρανση του ρινικού βλεννογόνου και βοηθάει στην απομάκρυνση των εκκρίσεων, των εφελκίδων και των κρουστών, που συσσωρεύονται στη μύτη μετά από διάφορες ενδορρινικές χειρουργικές επεμβάσεις, γαλβανοκαυτηριασμό, υπερηχοπηξία, κρυοπηξία, φωτοπηξία ή χρήση ακτίνων λέϊζερ. Το Osmoclean-Ηypertonic® απομακρύνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα αλλεργιογόνα που έχουν προσκολληθεί στον βλεννογόνο της μύτης. Ο καθαρισμός και το ξεμπούκωμα της μύτης στη ρινίτιδα των εγκύων μπορεί να γίνει με το  Osmoclean-Ηypertonic® , αφού το τελευταίο, ενώ δεν είναι φάρμακο, προκαλεί ξεμπούκωμα της μύτης με φυσική, οσμωτική αποσυμφόρηση.

Μηχανισμός Δράσεως: Το πλύσιμο της ρινικής κοιλότητας με τους ρινικούς ψεκασμούς Osmoclean-Ηypertonic® καθαρίζει και ξεμπουκώνει  τη ρινική κοιλότητα. Το υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου με σταθεροποιημένο pH ασκεί με φυσιολογικό τρόπο αποσυμφόρηση και καθαρισμό του ρινικού βλεννογόνου από τις εκκρίσεις, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.

Οδηγίες χρήσεως: Αφαιρέστε το προστατευτικό κάλυμμα από τη μικροαντλία που είναι ενσωματωμένη στο στόμιο του φιαλιδίου..

Διατηρείτε το φιαλίδιο και την κεφαλή του σε όρθια θέση. Εφαρμόστε με ήπιο τρόπο το ρύγχος της αντλίας στο στόμιο του κάθε ρουθουνιού και πατήστε προς τα κάτω  2 - 4 φορές τα πτερύγια της μικροαντλίας, κατευθύνοντας τον ψεκασμό προς το πλαϊνό τοίχωμα κάθε ρουθουνιού και όχι προς το ρινικό διάφραγμα

Στα βρέφη και στα μικρότερα παιδιά το κεφάλι του παιδιού μπορεί να στηριχτεί στο χέρι της μητέρας του και να κινηθεί ελαφρώς προς τα πίσω. Το Osmoclean-Ηypertonic® μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις της κεφαλής. Όταν έχει τεθεί διάγνωση από το γιατρό ηθμοειδίτιδας ή μετωπιαίας κολπίτιδας ή ιγμορίτιδας συνιστάται ο άρρωστος να ψεκάζει τις ρινικές του κοιλότητες με την κεφαλή κρεμασμένη χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα . Βλέπε εικόνες

Μετά τη χρήση, η κεφαλή της αντλίας του ψεκαστήρα πρέπει να ξεπλένεται με σαπούνι και νερό, να ξεβγάζεται και να σκουπίζεται με ένα τεμάχιο γάζας η βαμβακιού. Στη συνεχεία τοποθετείται το προστατευτικό καπάκι. Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση του ιδίου φιαλιδίου από τα λοιπά μέλη της οικογενείας. Αν υπάρχει πρόβλημα καθαρισμού της μύτης και σε άλλα μέλη της αυτής οικογενείας συνιστάται  το κάθε μέλος να έχει ο δικό του Osmoclean-Ηypertonic®

Εφαρμογή: Βρέφη 1 ψεκασμός σε κάθε ρουθούνι 3-4 φορές την ημέρα, επί 10 ή περισσότερες ημέρες, ανάλογα με την αιτία χρήσης. Παιδιά και ενήλικές 2-4 ψεκασμοί στο κάθε ρουθούνι 2 -6 φορές  την ημέρα. επί 10 ή περισσότερες ημέρες, ανάλογα με την αιτία χρήσης.

Προειδοποίηση

Το Osmoclean-Ηypertonic® δεν γίνεται ποτέ ένεση και χρησιμοποιείται μόνον εξωτερικά. Φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μερικές περιπτώσεις, μετά τους ψεκασμούς μπορεί να αισθανθείτε ελαφρό ερεθισμό στη μύτη. Το Osmoclean-Ηypertonic®δεν τσούζει και γίνεται άνετα ανεκτό, διότι έχει ουδέτερο pH.

Όταν χρησιμοποιείται το φιαλίδιο για πρώτη φορά πιέστε τη μικροαντλία, ψεκάζοντας το περιεχόμενο στον αέρα,  γιατί έτσι αρχίζει η εκτόξευση των ψεκασμών υπό μορφή εκνεφώματος

Το Osmoclean-Ηypertonic® είναι προϊόν κατηγορίας Ι(medical device) και φέρει τη σήμανσηCΕ με άδεια κυκλοφορίας Ι 565 12 03. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΉΣ:  ΗELP  A.B.E.E.. Eργοστάσιο: Πεδινή Ιωαννίνωνγια την PHARMAGEL , Δ. Ν. Γκέλης και ΣΙΑ, ΕΕ. 80ο Χιλ Αθηνών-Κορίνθου, (Τ.Θ. 370), Κόρινθος Τ.Κ. 20 100, Τηλ. 6944/280764,e-mail: pharmage@otenet.gr.

alt

Βιβλιογραφία:

Garavello W, Romagnoli M, Sordo L, Gaini RM, Di Berardino C, Angrisano A. Hypersaline nasal irrigation in children with symptomatic seasonal allergic rhinitis: a randomised study. Pediatr Allergy Immunol. 2003 Apr;14(2):140-3.

Garavello WSomigliana EAcaia BGaini LPignataro LGaini RM. Nasal Lavage in Pregnant Women with Seasonal Allergic Rhinitis: A Randomized Study. Int Arch Allergy Immunol. 2009 Sep 15;151(2):137-141.

Garavello WSomigliana EAcaia BGaini LPignataro LGaini RM.Nasal lavage in pregnant women with seasonal allergic rhinitis: a randomized study. Int Arch Allergy Immunol. 2010;151(2):137-41.

Greiff L, Andersson M, Wollmer P, Persson CG. Hypertonic saline increases secretory and exudative responsiveness of human nasal airway in vivo. Eur Respir J. 2003 Feb;21(2):308-12.

Heatley DG, McConnell KE, Kille TL, Leverson GE. Nasal irrigation for the alleviation of sinonasal symptoms. Otolaryngol Head Neck Surg. 2001 Jul;125(1):44-8. Tomooka LT, Murphy C, Davidson TM. Clinical study and literature review of nasal irrigation. Laryngoscope. 2000 Jul;110(7):1189-93.

Homer JJ et al. The Effect of pH of Douching Sol’ns on Mucociliary Clearance. Clin Oto. 1999;24(4):312-315

Rabago D, Zgierska A, Mundt M, Barrett B, Bobula J, Maberry R. Efficacy of daily hypertonic saline nasal irrigation among patients with sinusitis: a randomized controlled trial. J Fam Pract. 2002 Dec;51(12):1049-55.

Shoseyov D et al. Hypertonic Saline for Chronic Sinusitis. J Allergy Clin Immunology 1998;101(5):602-605

Talbot AR, Herr MH, Parsons DS. Mucociliary Clearance and Buffered Hypertonic Saline Solution. Laryngoscope. 107:500-503, 1997.

Tomooka LT, Murphy C, Davidson TM. Clinical study and literature review of nasal irrigation. Laryngoscope. 2000 Jul;110(7):1189-93.

alt

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 24 Αύγουστος 2019 13:22)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.