Get Adobe Flash player

ΡΙΝΟΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ Osmoclean Hypertonic Nasal spray

Untitled Document Osmoclean Hypertonic Nasal spray.Καθαρίζει και ξεμπουκώνει τη μύτη με τη δύναμη της όσμωσης

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100

τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr  www.orlpedia.gr   www.allergopedia.gr  www.pharmagel.gr  www.gkelanto.gr    www.zinc.gr    www.curcumin,gr   www.d3gkelin.gr www.gkelikosagiorgitiko.gr www.gkelismedicallexicon.gr

 

Oι ρινοπλύσεις χρησιμοποιούνται από αιώνων  και σε διάφορους πολιτισμούς για τον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων από τις εκκρίσεις και τους ρύπους, με διάφορες τεχνικές, χωρίς όμως αυτή η διαδικασία νε έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά της. Πολλοί ωτορινολαρυγγολόγοι συστήνουν στους ασθενείς με οξεία ή χρονία ρινοκολπίτιδα και μετεγχειρητικά, μετά από ρινολογικές επεμβάσεις να κάνουν  ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα  φυσιολογικού ορού. Στόχος των ρινοπλύσεων με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού είναι η απομάκρυνση των λιμναζουσών  πηχτών εκκρίσεων και η αποκατάσταση της επιθηλιοποίησης του ρινικού και ρινοκολπικού βλεννογόνου και η αποκατάσταση της λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου της μύτης και των παραρρινίων κοιλοτήτων.

  

Ο Talbot και οι συν (1997) προκειμένου να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του υπέρτονου διαλύματος φυσιολογικού ορού έκαναν μια απλή μελέτη, χρησιμοποιώντας εθελοντές χωρίς κάποια σημαντική ρινοκολπική νόσο και ασθενείς με ρινοκολπική νόσο, ως μάρτυρες. Στον κάθε ασθενή της δεύτερης ομάδας χρησιμοποίησαν τη δοκιμασία κάθαρσης σακκχαρίνης προτού να εφαρμόσουν οποιαδήποτε μορφή ρινοπλύσης [21]. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ένα από τα δύο διαλύματα για να ξεπλύνουν τις ρινικές τους κοιλότητες, δηλαδή ένα ισότονο ρυθμιστικό διάλυμα φυσιολογικού ορού ή ένα υπέρτονο ρυθμιστικό διάλυμα φυσιολογικού ορού.

  

Σε μια ξεχωριστή ημέρα η δοκιμασία σακχαρίνης επαναλήφθηκε και ακολούθησε ρινοπλύση με το εναλλακτικό διάλυμα και μια δεύτερη δοκιμασία καθαρισμού σακχαρίνης. Τα αποτελέσματα των ρινοπλύσεων έδειξαν ότι το υπέρτονο ρυθμιστικό διάλυμα φυσιολογικού ορού βελτιώνει τους χρόνους μετακίνησης της σακχαρίνης, ενώ το ισότονο ρυθμιστικό διάλυμα φυσιολογικού ορού  δεν επιφέρει τοιούτο αποτέλεσμα [21].
 

 Το νάτριο του χλωριούχου νατρίου του φυσιολογικού ορού διαπερνά τις κυτταρικές μεμβράνες των κυττάρων του ρινικού βλεννογόνου και μπαίνει μέσα στα κύτταρα , ενώ εξέρχεται νερό υπό μορφή ιόντων υδροξυλίου (OH). Το ισότονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου δεν ανταλλάσει επαρκείς ποσότητες νερού, όσες το υπέρτονο διάλυμα. Όταν το υπέρτονο διάλυμα δεν έχει ουδέτερο pH , μόλις έλθει σε επαφή με το βλεννογόνο των ρινικών κοιλοτήτων προκαλεί τσούξιμο. Τούτο είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν εισροφήσει θάλασσα από τη μύτη. Η εφαρμογή ρινοπλύσεων με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδέτερου pΗ  , όπως το Osmoclean Hypertonic Nasal spray μπορεί να εφαρμόζεται πολλές φορές την ημέρα ως ρινοπλύσεις και όσο χρειάζεται,  χωρίς να προκαλεί δυσφορία στον ασθενή.

  

Έχει αποδειχτεί ότι το υπέρτονο διάλυμα ρευστοποιεί τις παχύρευστες και κολλώδεις εκκρίσεις αποτελεσματικότερα από το ισότονο διάλυμα.  Είναι γνωστό ότι οι εκκρίσεις που συσσωρεύονται στις ρινικές κοιλότητες εξαιτίας ενός μολυσμένου και φλεγμαίνοντος ρινικού ή ρινοκολπικού βλεννογόνου  είναι κολλώδεις. Αυτή η κατάσταση είναι συνηθισμένη την στη λοιμώδη ρινίτιδα, την οξεία και χρονία ρινοκολπίτιδα , στην κυστική ίνωση και στην κάθε τύπου ρινίτιδα που έχει επιμολυνθεί ή συνοδεύεται από πυκνόρρευστες εκκρίσεις [9, 12, 13]

  

Η μύτη αποτελεί έναν ηθμό του σώματος ο οποίος, όταν πλένεται με υπέρτονο διάλυμα βελτιώνονται οι μηχανισμοί του καθαρισμού, καθώς οι βλεννοκροσσοί του ρινικού βλεννογόνου κάνουν ταχύτερες και ισχυρότερες κρούσεις.

  

Οι ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH, όπως το Osmoclean Hypertonic Nasal spray    αντί με το ισότονο διάλυμα απλού φυσιολογικού ορού έχει τα εξής ευεργετήματα στην υγεία της μύτης:

  

1 . Το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ξεπλένει και απομακρύνει τους περισσότερους από τους εισπνεόμενους ατμοσφαιρικούς ρύπους ή τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, τα οποία προκαλούν την παραγωγή βλέννης, οιδήματος, πταρμού και κνησμού.

Η αποτελεσματικότερη τεχνική καθαρισμού και ξεμπουκώματος της μύτης με το Osmoclean Hypertonic nasal spray

Η αποτελεσματικότερη τεχνική των ρινοπλύσεων με το Osmoclean Hypertonic Nasal spray

2. Το υπέρτονο διάλυμα ουδετέρου pH προκαλεί ρίκνωση του εξοιδημένου ρινικού βλεννογόνου μέσω οσμώσεως. Το φαινόμενο της όσμωσης περιγράφηκε  από το φυσικό Bernoulli,  το 18ο αιώνα. Αυτή η γνώση αποδείχτηκε πολύτιμη στην περίπτωση των εξοιδημένων στομίων των παραρρινίων κοιλοτήτων, το οίδημα των οποίων υποχωρεί με τις ρινοπλύσεις του υπερτόνου διαλύματος φυσιολογικού ορού.

  Έτσι δίδεται η δυνατότητα της αποχέτευσης των παραρρινίων κόλπων από τις βλεννοπυώδεις εκκρίσεις τους, Η συχνή χρήση υπερτόνου διαλύματος φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH περιορίζει την ανάγκη χρησιμοποίησης αντιισταμινικών και τοπικών κορτικοστεροειδών και αντιβιοτικών [1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 17] και βελτιώνει τις νόσους της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Από την άλλη πλευρά ένας καθαρισμένος ρινικός βλεννογόνος ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα, όταν του εφαρμόζονται ρινικά εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα.

  

3. Η μεθοδική χρήση υπερτόνου διαλύματος βοηθάει στην μετεγχειρητική αποκατάσταση των ιστών, βελτιώνει την όσφρηση, αποκαθιστά τον ερεθισμό των ιστών και υγροποιεί τις κολλώδεις εκκρίσεις [11, 13, 17]

  

Το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH εφαρμόζεται και στηOsmoclean Hypertonic nasal spray. Το πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό της μύτης από ιούς, αλλεργιογόνα και εκκρίσειςosmoclean_big ρινίτιδα των εγκύων, καθώς περιορίζει τη ρινική συμφόρηση χωρίς τη χρήση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας, πράγμα που παρέχει ασφάλεια στην έγκυο [13]. Έχει αποδειχτεί η ασφάλεια του υπερτόνου διαλύματος του φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH, τόσο στους ενήλικους όσο και στα βρέφη και τα παιδιά[16].

  Το υπέρτονο διάλυμα του φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal spray) μπορεί να εφαρμόζεται , ενόσω ο ασθενής είναι όρθιος ή καθήμενος. Αν όμως θέλει κανείς να προσεγγίσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις ηθμοειδείς κυψέλες μπορεί αμέσως μετά την εφαρμογή των ψεκασμών του διαλύματος στο κάθε ρουθούνι,  να ξαπλώσει σε ύπτια θέση, να κρεμάσει την κεφαλή του χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να στρίψει την κεφαλή αριστερά και δεξιά επί 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ο ασθενής σηκώνεται και καθαρίζει τη μύτη του.

 

Τα αποτελέσματα των ρινοπλύσεων με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH είναι ταχύτερα, αν αμέσως μετά την εφαρμογή των ρινικών ψεκασμών , ο ασθενής  καθαρίζει τη μύτη του, φυσώντας πρώτα από το δεξιό και στη συνέχεια από το αριστερό ρουθούνι. Το φύσημα της μύτης ταυτόχρονα και από τους δύο ρώθωνες πρέπει να αποφεύγεται διότι διευκολύνεται η απόφραξη των στομίων των ευσταχιανών σαλπίγγων, που βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα.

 

Η χρησιμοποίηση υπέρτονου διαλύματος ουδετέρου pH (Osmoclean Hypertonic nasal spray) βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή στους πάσχοντες από οποιαδήποτε μορφή ρινίτιδας και ρινοκολπίτιδας [22, 23], που προκαλεί παραγωγή εκκρίσεων και συσσώρευση ενδορρινικών ρύπων, σε ασθενείς με οξεία και χρονία ρινοκολπίτιδα[19, 22, 23], σε ασθενείς με εκκριτική μέση ωτίτιδα, φαρμακευτική ρινίτιδα, ρινίτιδα των εγκύων, την αλλεργική ρινίτιδα.

 

Το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pHχρησιμοποιείται στους ρινοχειρουργικούς  ασθενείς, διότι επιταχύνεται η αποκατάσταση της λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου [21] και ο ευκολότερος καθαρισμός του ρινικού βλεννογόνου και η μετεγχειρητική αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου [20]. Αν χορηγηθούν ενδορρινικοί ψεκασμοί κάποιου τοπικού κορτικοστεροειδούς, συνιστάται πρώτα να καθαρίζεται η μύτη από τις εκκρίσεις που επαλείφουν το ρινικό βλεννογόνο και μετά να εφαρμόζονται οι ψεκασμοί του κορτικοστεροειδούς..

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δες περισσότερα για το Osmoclean Hypertonic nasal spray  στο www.gelis.gr το άρθρο: ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑΣ ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ  

alt

Βιβλιογραφία

 

1. Rabago D, Zgierska A, Mundt M, Barrett B, Bobula J, Maberry R. Efficacy of daily hypertonic saline irrigation among patients with sinusitis: a randomized controlled trial. Journal Family Practice 51(12): 1049-55, 2002 Dec.

2. Bothwell MR, Parsons DS: Pediatric Chronic Rhinosinusitis: A Step-Wise Approach to Medical and Surgical Management. Operative Techniques in Otolaryngology - Head and Neck Surgery 12,1:34-39, 2001.

3. Georgitis JW: Nasal Hyperthermia and Simple Irrigation for Perennial Rhinitis. Chest 106,5:1487-1491, 1994.

4. Grossan M: Irrigation of the Child’s Nose. Clinical Pediatrics 13,3:229-231, 1974

5. Grossan M: The Saccharin Test of Nasal Mucociliary Function. The Eye, Ear, Nose and Throat Monthly. 54:415-417, 1975.

6. Manning SC: Pediatric Sinusitis. Otolaryngologic Clinics of North America. 26,4:623-637, 1993.

7. Rachelefsky GS, Slavin RG, Wald ER. Sinusitis: Acute, Chronic - and Manageable. Patient Care. February 28, 1997 pp 105-117.

8. Salvin RG, Cannon RE, Friedman WH, Palitang E, Sundaram M: Sinusitis and Bronchial Asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 66,3:250-257, 1980 .

9. Seaton T: Hypertonic Saline for Chronic Sinusitis. The Journal of Family Practice. 47,2:94-96

10. Talbot AR, Herr MH, Parsons DS. Mucociliary Clearance and Buffered Hypertonic Saline Solution. Laryngoscope. 107:500-503, 1997.

11. Tomooka LT, Murphy C, Davidson TM: Clinical Study and Literature Review of Nasal Irrigation. The Laryngoscope. 110:1189-1192, 2000.

12. Virant FS: A Guide to Therapeutic Interventions for Rhinosinusitis in Children. The Journal of Respiratory Diseases for Pediatricians . 4,1:8-14, 2002 .

13. Zeiger RS, Schatz M: Chronic Rhinitis: A Practical Approach to Diagnosis and Treatment. Immunology & Allergy Practice. 4, 4:26-35.

14. Allergy and Asthma Center of Rochester, Michigan: Medical Conditions: Rhinitis and Pregnancy. Web site Jan 2003.."

15. Pediatric Allergy Immunology 2003 Apr;14(2):140 in Pediatric Notes 2003 Jun 26;27(26):103)

16. David Shoseyov, MD; Haim Blbl, MD; et al.  Treatment with hypertonic saline versus normal saline nasal wash of pediatric chronic sinusitis.  Journal of Allergy and Clinical Immunology 1998; 101:602-5.

17. Diane G. Heatley, MD; Kari E. McConnell, RN, CORLN; Tony L. Kille, BS; Glen A. Leverson, PhD; Nasal Irrigation for the alleviation of sinonasal symptoms. Presented at the annual Meeting of the American Academy of Otolaryngology- Head and Neck Surgery, Washington DC. 9/25/00.

18. Garavello W., Romagaoli M., Sordo L., Gaini R.M., Di Berardino C., Angrisano A.: Hypersaline nasal irrigation in children with symptomatic seasonal allergic rhinitis: a randomized study. Pediatric Allergy and Immunology 14:140-143, 2003.

19. Förster U, Olze H. Conservative therapy of the chronic rhinosinusitis. Laryngorhinootologie. 2009 May;88(5):339-55; quiz 356. Epub 2009 Apr 23.

20. Süslü N, Bajin MD, Süslü AE, Oğretmenoğlu O. Effects of buffered 2.3%, buffered 0.9%, and non-buffered 0.9% irrigation solutions on nasal mucosa after septoplasty. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2009 May;266(5):685-9.

21.Talbot AR, Herr TM, Parsons DS. Mucociliary clearance and buffered hypertonic saline solution. Laryngoscope. 1997 Apr;107(4):500-3.

22. Seaton T: Hypertonic Saline for Chronic Sinusitis. The Journal of Family Practice. J Fam Pract. 1998 Aug;47(2):94.

23. Bothwell MR, Parsons DS: Pediatric Chronic Rhinosinusitis: A Step-Wise Approach to Medical and Surgical Management. Operative Techniques in Otolaryngology - Head and Neck Surgery 12,1:34-39, 2001.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.