Get Adobe Flash player

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΙΝΙΚΟΥ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥ

Κλιματιστικά, Ξηρή ατμόσφαιρα και η ασφαλής αντιμετώπιση της ξηρότητας του ρινικού βλεννογόνου©



      ΔρΔημήτριος Ν. Γκέλης

Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ. 2741026631, 6944280764, FAX.2741085030, e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.grwww.orlpedia.grwww.allergopedia.grwww.pharmagel.gr,www.gkelanto.gr




Τo καλοκαίρι και το χειμώνα, ο βλεννογόνος της μύτης και ο ρινοφάρυγγας δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις του κλιματιζόμενου εσωτερικού χώρου της κατοικίας και της εργασίας. Ο αέρας των κλιματιζόμενων δωματίων καθώς δεν περιέχει την απαραίτητη ατμοσφαιρική υγρασία ξηραίνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του ρινικού βλεννογόνου, διαταραχή της λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου που τον καλύπτει και αίσθημα δυσφορίας στα άτομα κάθε ηλικίας και φύλου.

Η ξηρότητα της μύτης γίνεται εντονότερα αισθητή στα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους  ήδη έχουν αρχίσει ήδη να υποφέρουν από κάποιου βαθμού ξηρά ρινίτιδα. Μέχρι τώρα οι πάσχοντες μόνοι τους ή με τη σύσταση του γιατρού τους χρησιμοποιούσαν κάποια βαζελινούχο αλοιφή. Όμως η εποχή των βαζελινούχων, παραφινούχων και βαζελινοβορικούχων αλοιφών παρήλθε ανεπιστρεπτί.

Τα προϊόντα ορυκτελαίων , δρουν τοξικά στο ρινικό βλεννογόνο και μπορεί να προκαλέσουν παραφινώματα σε περιοχές γύρω από το πρόσωπο (9). Μπορούν επίσης σταγονίδιά τους, να εισροφηθούν και να δημιουργήσουν παραφινώματα στους πνεύμονες (8).

Rhinosisam nasal spray. Ξηρότητα μύτης

Από την άλλη πλευρά οι βαζελινοβορικούχες αλοιφές απαγορεύονται λόγω της τοξικής δράσης του βορικού οξέος στο γεννητικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας (1, 2, 3).

Σήμερα η ξηρή ρινίτιδα κάθε αιτιολογίας ανακουφίζεται θεαματικά με την εφαρμογή ρινικών ψεκασμών Rhinosisam nasal spray, που περιέχει φαρμακευτικό, κεκαθαρμένο από αλλεργιογόνα και λοιπούς ρύπους σησαμέλαιο (4, 5, 6), μαστιχέλαιο Χίου και βιταμίνη Ε,  σε δόση 3 ψεκασμών ανά τρίωρο, όσο διαρκεί η ξηρότητα.

Το  Rhinosisam nasal spray μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιασδήποτε αιτιολογίας ξηρότητα της μύτης, μετά από ενδορρινικές χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ. Πολλές φορές η μύτη γεμίζει από άφθονους ρύπους του μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα ή από εκκρίσεις εξαιτίας μια ρινοκολπίτιδας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις osmocleanσυνιστάται πριν από τη χρήση του Rhinosisam nasal spray να γίνονται ρινικοί ψεκασμοί με το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού Osmoclean nasal spray

 Το Rhinosisam nasal spray είναι αποτελεσματικότερο , όταν οι ρινικές κοιλότητες είναι καθαρές.


Τόσο το Rhinosisam nasal spray, όσο και το Osmoclean nasal spray κυκλοφορούν στα φαρμακεία και δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, διότι δεν είναι φάρμακα, αλλά προιόντα που εξασφαλίζουν την καθαριότητα και την υγιεινή της μύτης 

 

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να το προμηθευτούν από την Κεντρική Φαρμακαποθήκη ΠΕΙ ΦΑ ΣΥΝ τηλ 210 4830291. Το κόστος του Rhinosisam  στο φαρμακείο είναι 12.80 Ευρώ, ενώ του Osmoclean Hypertonic nasal spray 12,02,

Βιβλιογραφία

1. Καμπέρος Α. Η τοξικότητα του βορικού οξέος. Σύγχρονη ΩΡΛ Ενημέρωση, Απρίλιος – Ιούνιος, 2008.

2. Wang YZhao YChen X. Experimental study on the estrogen-like effect of boric Acid. Biol Trace Elem Res. 2008 Feb;121(2):160-70. Epub 2007 Oct 18.

3. Κιουρτζής Γ. Πειραματική μελέτη της οιστρογονικής δράσης του βορικού οξέος . Σύγχρονη ΩΡΛ Ενημέρωση, Απριλιος – Ιούνιος, 2008.

4. Bjork-Eriksson Τ, et al. Fewer problems with dry nasal mucous membranes following local use of sesame oil. Rhinology. 2000 DeC;38(4):200-3.

5. Fremont S, et al. Allergenicity of oils.Allerg Immunol (Paris). 2002 Mar;34(3):91-4.

6. Johnsen J, et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2001

l\lov;l27(1D:1353-6.

7. Garavello WSomigliana EAcaia BGaini LPignataro LGaini RM. Nasal Lavage in Pregnant Women with Seasonal Allergic Rhinitis: A Randomized

Study. Int Arch Allergy Immunol. 2009 Sep 15;151(2):137-141.

8. Casali CRossi GSiopis EFontana GUliano M. Paraffinoma and carcinoid tumorlet: a hitherto unreported association mimicking lung cancer. J Thorac Oncol. 2007 Nov;2(11):1052-3.

9. Uchida YYoshii NKubo HKanzaki TKanekura T. Facial paraffinoma after cosmetic paraffin injection. J Dermatol.2007 Nov;34(11):798-800.


Rhinosisam nasal spray (Pharmagel)

Ρινικό σπρέϊ καθαρού σησαμελαίου φαρμα-κευτικής χρήσεως ενισχυμένου με μαστι-χέλαιο και βιταμίνη Ε.

Ιατροτεχνικό βοήθημα για τη φροντίδα του ρινικού βλεννογόνου

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Καθαρό Σησαμέλαιο φαρμακευτικής χρήσεως, βιταμίνη Ε, μαστιχέλαιο.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Το Rhinosisam δεν είναι φάρμακο. Χρησιμοποιείται για τη φροντίδα και καθαριότητα του ρινικού βλεννογόνου στις εξής περιπτώσεις:

Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, όπως αυτή  που προκαλείται, όταν το άτομο εκτίθεται στο ξηρό ψύχος της χειμερινής περιόδου, κατά τα αεροπορικά ταξίδια μακράς διαρκείας, μετά από παρατεταμένη διαμονή σε χώρο που κλιματίζεται (1).

Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, κατάγματα ρινικών οστών, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με ενδοσκοπική χειρουργική (FESS) ή την κλασσική ημιπολυπεκτομή, κλπ), κατά τις οποίες δημιουργούνται ξηρές κρούστες στις ρινικές κοιλότητες,

Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου που μπορεί να συνοδεύει το σύνδρομο Sjögren (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, ξηρότητα ρινοφάρυγγα και λάρυγγα, κλπ..),

Δυσχέρεια καθαρισμού των εκκρίσεων της μύτης στην ιογενή ή μικροβιακή ρινίτιδα ή την αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα.. Μετά από συνάχι , το οποίο συνοδεύεται από παραγωγή ξηρών ή πηχτών εκκρίσεων.

Χρόνια ξηρή ρινίτιδα

Καθαρισμό των εκκρίσεων στη χρονία επίμονη δυσίατη ρινο-κολπίτιδα (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδίτιδα) σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία που καθορίζει ο θεράπων ιατρός.

Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου των ηλικιωμένων ατόμων, η παρουσία κρουστών ή η παρουσία έντονης υγρασίας ή καταρροής στη μύτη μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση Rhinosisam nasal spray.

Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου ατόμων που έχουν δεχτεί ακτινοθεραπείες στην περιοχή της μύτης. Η θεραπευτικές ακτινοβολίες προκαλούν υπερπαραγωγή βλέννας στις ρινικές και τις παραρρίνιες κοιλότητες, οι οποίες στη συνέχεια ξηραίνονται και παράγονται κρούστες ποτ πρέπει να απομακρυνθούν, αφού μαλακώσουν με το Rhinosisam nasal spray. Ο καθαρισμός τις μύτης απαιτεί τη χρήση του Rhinosisam για αρκετές μέρες. Διακόπτοντας τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης οι ξηρές κρούστες υποτροπιάζουν, οπόταν πρέπει να επαναληφθεί η χρήση του Rhinosisam nasal spray.

Η παρατεταμένη λήψη οξυγόνου με ρινικό καθετήρα, καθώς και η χρήση συσκευής CPAP από άτομα με παθολογικό ροχαλητό και υπνικές άπνοιες μπορεί να συνοδεύονται με ενοχλητική ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, που ανακουφίζεται με Rhinosisam nasal spray.

Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και παραγωγή ξηρών κρουστών σε ορισμένα άτομα που κάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής ή χρησιμοποιούν ρινικά σπρέϊς κορτικοστεροειδών.

Η χρησιμοποίηση του Rhinosisam μπορεί να συνδυαστεί και με φάρμακα που του έχουν συνταγογραφηθεί για κάποιο ρινολογικό πρόβλημα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή τοπικά αντιισταμινικά ή υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού σταθερού pH (Osmo-clean Hypertonic spray) ή ενδορρινικά αποσυμφορητικά


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ RHINOSISAM

Το καθαρό σησαμέλαιο φαρμακευτικής ποιότητας που περιέχει το  Rhinosisam περιέχει βιταμίνη  Ε σε υψηλή συγκέντρωση που κυμαίνεται συνήθως στα 35mg/kg α- τοκοφερόλης και 308mg/kg β και γ τοκοφερόλης . Η προσθήκη βιταμίνης Ε στο καθαρό σησαμέλαιο το καθιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό μείγμα. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε είναι αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και μπορεί να εξουδετερώσει οξειδωτικές ουσίες , όπως το όζον και τα οξείδια του αζώτου του εισπνεομένου αέρα και να προλάβει την ιστική βλάβη στο κροσσωτό επιθήλιο και τη φλεγμονή που αναπόφευκτα θα συνέβαινε. Η ενσωμάτωση των τοκοφερολών στην κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων του ρινικού βλεννογόνου τα προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την αναγέννηση των προσβεβλημένων περιοχών, οι οποίες προστατεύονται από νέους ερεθισμούς

Το καθαρό σησαμέλαιο φαρμακευτικής ποιότητας δεν περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (1), όπως τούτο μπορεί να συμβεί σε ορισμένα άτομα, που είναι αλλεργικά προς τους σπόρους του σησαμιού ή το μη καθαρό σησαμέλαιο του εμπορίου (2). Η κατά τύχη εισπνοή του σησαμελαίου από τους βρόγχους δεν συνοδεύεται από παρενέργειες από τους πνεύμονες, όπως τούτο μπορεί να συμβεί με την εισπνοή  παραφινελαίου. Τα σταγονίδια των ορυκτελαίων, όπως το έλαιο παραφίνης που εισέρχονται στους πνεύμονες εγκυστώνονται εκεί και τελικά προκαλούν ίνωση. Τούτο δεν ισχύει με τα φυτικά έλαια, όπως το σησαμέλαιο, διότι το τελευταίο βγαίνει με την απόχρεμψη, αν εισπνευστεί χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Η ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με τη χρήση του σησαμελαίου, παρά με τη χρήση ψεκασμών ισότονου διαλύματος φυσιολογικού ορού (3).

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Καλόν είναι τα αλλεργικά άτομα στους σπόρους του σησαμιού να αποφεύγουν το Rhinosisam, αν και το φαρμακευτικής χρήσεως σησαμέλαιο δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, αφού δεν περιέχει πρωτεΐνες.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:. Δεν αναφέρονται παρενέργειες από τη χρησιμοποίηση σησαμελαίου φαρμακευτικής χρήσεως και οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι πολύ ήπιες και αναστρέψιμες, όπως ο κνησμός και το αίσθημα πληρότητας της μύτης. Αν αυτά επιμένουν ή είναι ενοχλητικά ενημερώστε το γιατρό σας

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ: Το Rhinosisam μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις εγκύους και κατά τη γαλουχία.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: Το Rhinosisam περιέχει καθαρό σησαμέλαιο φαρμακευτικής χρήσεως, το οποίο δεν περιέχει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Παρά τούτο τα αλλεργικά άτομα στο σησάμι καλόν είναι να αποφεύγουν τη χρήση του, σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Ένας-δύο ψεκασμοί στο κάθε ρουθούνι κάθε 3 – 6 ώρες ή όσες φορές χρειάζεται, ανάλογα με την υπάρχουσα ανάγκη ύγρανσης και καθαρισμού του ρινικού βλεννογόνου. Όσο διαρκούν οι ψεκασμοί το φιαλίδιο συγκρατείται σε όρθια θέση. Για να λειτουργήσει η αντλία του Rhinosisam πρέπει να πιεστεί 3-4 φορές , προτού εισαχθεί στο ρώθωνα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ: Το Rhinosisam μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς συνεχώς για 4 εβδομάδες. Καλόν όμως είναι να υπάρχουν μικρά χρονικά διαστήματα διακοπής και μετά να επαναλαμβάνεται η χρήση του. Το Rhinosisam δεν είναι φάρμακο, γιαυτό αν η κατάσταση της μύτης δεν βελτιώνεται ή χειροτερεύει ή εμφανίζεται πόνος αμέσως πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός. Τα καλύτερα αποτελέσματα του Rhinosisam ευοδώνονται αν συνδυάζεται με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH (Osmoclean nasal spray, Pharmagel)

Το Rhinosisam δεν χρησιμοποιείται σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Το φιαλίδιο διατηρείται πάντοτε κλειστό και φυλάσσεται σε σημείο που δεν μπορούν να το προσεγγίσουν παιδιά.

ΦΥΛΑΞΗ: Το Rhinosisam φυλάσσεται  σε περιβάλλον με θερμοκρασία που κυμαίνεται από από 8°C –25°C.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Φιαλίδιο με μηχανική αντλία εκτόξευσης των 10ml. Ένας ψεκασμός = 0,05ml

Το Rhinosisam κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της HELP στην Πεδινή Ιωαννίνων για την Pharmagel, 80ο Χιλ ΕθνΟδού Αθηνών Κορίνθου (Τ.Θ. 370), Κόρινθος 20100. Τηλ. 2741026631, 2741085030, e-mail: pharmage@otenet.gr ,http://www.pharmagel.gr/

Βιβλιογραφία

Fremont S, et al. Allergenicity of oils.Allerg Immunol (Paris). 2002 Mar;34(3):91-4.

Johnsen J, et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch OtolaryngolHead Neck Surg. 2001 l\lov;l27(1D:1353-6.

Bjork-Eriksson Τ, et al. Fewer problems with dry nasal mucous membranes following local use of sesame oil. Rhinology.2000 DeC;38(4):200-3.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

  

Τ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.