Get Adobe Flash player

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ , ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Κόκκινο Κρασί, Ρεσβερατρόλη, Γκελάντο

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

alt

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  στη Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική Διατροφολογία

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030

e-mail: pharmage@otenet.gr

ww.gelis.gr,www.orlpedia.gr, www.allergopedia.gr, www.pharmagel.gr, www.gkelanto.grr

 

 

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ,

όπως το ''Γκελάντο'' (Οίνος τονωτικός, ιατρικός)

Είναι δυνατόν το κόκκινο κρασί να προστατεύσει το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα;©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μικρή επίπτωση των καρδιοκυκλοφορικών παθήσεων στους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει άφθονα κεκορεσμένα λιπαρά. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται ως ''Γαλλικό παράδοξο'' και αποδίδεται στο αντιλιπιδαιμικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού(3).

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η λήψη μέτριας ποσότητας , οποιουδήποτε τύπου οινοπνεύματος ωφελούν την καρδιά (άνδρες:  5 έως 30 ml ημερησίως , γυναίκες: 5 έως  15 ml ημερησίως(1)), διότι ανεβάζουν την  καλή  χοληστερόλη (HDL), εμποδίζεται ο σχηματισμός θρόμβων και προλαμβάνεται η βλάβη των αρτηριών από τις υψηλές συγκεντρώσεις της κακής χοληστερόλης (LDL).

Οι επιδημιολογικές και οι πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποκάλυψαν ότι η λήψη ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες προστατεύει την υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.

Το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού  αποδίδεται στις διάφορες ποσότητες οινοπνεύματος και των αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει. Το οινόπνευμα του κόκκινου κρασιού δρα άμεσα στα κύτταρα των λείων μυικών ινών, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και να μειώσει το οξειδωτικό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπροστασία, λόγω της ικανότητάς τους να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες στην καρδιά, κάτω από διαφορετικές παθολογικές συνθήκες.

 

Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία του ισχαιμικού μυοκαρδίου, διότι προστατεύει την λειτουργία του ενδοθηλίου, ευνοεί την  έκφραση διαφόρων καρδιοπροστατευτικών πρωτεϊνών που παράγονται με το στρες, καθώς και με την ενεργοποίηση των υποδοχέων της αδενοσίνης και των μηχανισμών της συνθάσης του οξειδίου του αζώτου (2).Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού, προϊόντων σταφυλιού και άλλων τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου. Τα οφέλη από την κατανάλωση κρασιού φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από την κατανάλωση άλλου τύπου αλκοολούχων ποτών.

 

Πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορεί να περιορίσουν την αθηρωματοσκλήρυνση  μέσω ενός αριθμού μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνεται η αναστολή της οξείδωσης της LDL και άλλων ευνοϊκών αποτελεσμάτων στην κατάσταση της κυτταρικής οξειδωαναγωγής, η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων , ο περιορισμός της φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών, που προλαβαίνουν την κυτταρική γήρανση, όπως π.χ, η σιρτουίνη 1. Οι αντίστοιχες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους υποστηρίζουν αυτά τα επωφελή αποτελέσματα. Χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και για να διατυπωθούν οι κατευθυντήριες διαιτητικές οδηγίες. Από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα υποστηρίζεται έντονα η σύσταση ότι, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, που περιλαμβάνει και σταφύλια και λαχανικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου(4).

 

Βιβλιογραφία

1. Lekli IRay DDas DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2009 Sep 4.

2. Vidavalur ROtani HSingal PKMaulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardol. 2006 Fall;11(3):217-25.

3. Das SDas DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

4. Leifert WRAbeywardena MY.Cardioprotective actions of grape polyphenols . Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37.

 

Πως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού ασκούν καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα;

Τα εκχυλίσματα του σταφυλιού και οι καθαρές πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού διαθέτουν μια σειρά βιολογικών δράσεων, που μπορεί να είναι ωφέλιμες στην πρόληψη μερικών νόσων που είναι επακόλουθες φλεγμονής, περιλαμβανομένης και της καρδιαγγειακής νόσου.

Στα ενεργά συστατικά των εκχυλισμάτων του κρασιού, τα οποία  προκύπτουν από τα γίγουρτα (σπέρματα των σταφυλιών ή σπόροι), τις φλούδες και το χυμό των σταφυλιών περιλαμβάνονται οι πολυφαινόλες , όπως η ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Τα συστατικά αυτά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν μια σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων, όπως η αντιαθηρωματοσκληρυντική, αντιαρρυθμική, και αγγειοχαλαρωτική. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κόκκινου σταφυλιού  είναι δυνατόν να δρούν και με κεντρικούς μηχανισμούς, όπως η κυτταρική σηματοδότηση (cellular signaling) και οι αλληλεπιδράσεις σε γενωμικό επίπεδο (genomic level), δηλαδή στις γονιδιακές πληροφορίες που διαθέτει ο οργανισμός. Βάσει των ανωτέρω η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών, εκχυλισμάτων κόκκινων σταφυλιών και κόκκινου κρασιού μπορεί να είναι επωφελή στην πρόληψη και ανάπτυξη μιας χρόνιας εκφυλιστικής νόσου, όπως η καρδιαγγειακή(4).

 

Η ρεσβερατρόλη είναι μέλος της οικογένειας των πολυφαινολών, που ονομάζονται βινιφερίνες και αποτελεί συστατικό της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών. Επειδή ο μούστος των κόκκινων σταφυλιών αφήνεται να ζυμωθεί περισσότερες ώρες μαζί με τις φλούδες των σταφυλιών, σε σύγκριση με το μούστο των λευκών σταφυλιών, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη.  Η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά κεκορεσμένα λιπαρά με τη δίαιτά τους, εν τούτοις δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε Γαλλικό Παράδοξο(1) και έχει αποδοθεί στα αντιλιπιδαιμικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού.

Τα αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών  έδειξαν ότι τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει και ιδιαίτερα στη ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών.

 

Στα οφέλη από τη χρήση κόκκινου κρασιού περιλαμβάνεται ο περιορισμός της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του καρκίνου του πνεύμονος και του προστάτη σε ποσοστά περόπου  30% έως  50%, 57% και  50%, αντιστοίχως. Οι πολυφαινόλες προάγουν την αγγειογένεση(3), διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζουν τις οξειδωτικές ρίζες, διεγείρουν τον ενδογενή μηχανισμό προστασίας από μια επίμονη ισχαιμία του μυοκαρδίου τη λεγόμενη ισχαιμική προ-προσαρμογή ( ischemic preconditioning)(5) .

 

Μερικές από αυτές τις ιδιότητες των πολυφαινολών μπορεί να εξηγήσουν τα καρδιοπροστατευτικά τους αποτελέσματα, καθώς και την ευεργετική επίδρασή τους σε άλλα όργανα του σώματος. Μετά από τεκμηριωμένες έρευνες που έχουν γίνει εκδόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών την Ηνωμένων Πολιτειών (United States Department of Health and Human Services) που συστήνει τη μέτρια χρήση οινοπνεύματος, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών. Βεβαίως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να περιγραφεί ο ακριβής μηχανισμός της ωφέλιμης δράσης του κόκκινου κρασιού στη γενική υγεία και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα (2).

Βιβλιογραφία

1.Chiuve SERexrode KMSpiegelman DLogroscino GManson JERimm EB. Primary prevention of stroke by healthy lifestyle. Circulation. 2008 Aug 26;118(9):947-54. Epub 2008 Aug 12.

2.Das SSantani DDDhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

3. Raval APLin HWDave KRDefazio RADella Morte DKim EJPerez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

4. Dohadwala MMVita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S.

5. Tomai F, Crea F, Chiariello L, Gioffrè PA. Ischemic preconditioning in humans: models, mediators, and clinical relevance. Circulation. 1999 Aug 3;100(5):559-63.

 

Γιατί το κόκκινο κρασί είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία;

Το κόκκινο κρασί περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες, τις πολυφαινόλες,  σε ποσότητεςμεγαλύτερες ποσότητες από τα λοιπά κρασιά. Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς. Επιπλέον οι έρευνες έδειξαν, ότι οι πολυφαινόλες του κρασιού περιορίζουν την απορρόφηση της μαλονδιαλδεϋδης, μιας ουσίας που συμμετέχει στη δημιουργία της αθηρωματοσκλήρυνσης, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων νόσων (1)

Διακρίνονται δύο κύριες μορφές πολυφαινολών. : Τα φλαβονοειδή και τα μη φλαβονοειδή.

Φλαβονοειδή: Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες υπάρχουν  σε ποικίλες τροφές, όπως τα πορτοκάλια, μήλα, κρεμμύδια, τσάϊ, σοκολάτα. Οι διάφοροι τύποι οινοπνευματωδών ποτών, όπως το λευκό κρασί και η μπύρα περιέχουν μικρές ποσότητες, ενώ στο κόκκινο κρασί υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών όπως οι ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικό οξύ (2).

Μη φλαβονοειδή: Οι ουσίες αυτές που βρέθηκαν στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, διότι φαίνεται ότι δρουν  ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, παρεμποδίζοντας την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχτεί σε ποντίκια.

 

Βιβλιογραφία

1. Del Rio D, Stewart AJ, Pellegrini N (2005). "A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress". Nutr Metab Cardiovasc Dis 15 (4): 316–28.

2. Leifert WRAbeywardena MY. Cardioprotective actions of grape polyphenols. Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37.

 

Γιατί οι ανθοκυανίνες του κόκκινου κρασιού είναι ευεργετικές στην υγεία της καρδιάς;

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και ιδιαιτέρως τις ανθοκυανίνες (π.χ.  μαλβιδινο-3-O-βήταa-d-γλυκοσίδιο και τις ειδικές χρωστικές του κόκκινου κρασιού που δημιουργούνται από την αντίδραση μεταξύ των ανθοκυανών και άλλων συστατικών του κρασιού, όπως η η κατεχίνη, αιθανόλη και τα υδροξυκινναμικά οξέα. Οι ανθοκυανίνες είναι η μεγαλύτερη ομάδα υδατοδιαλυτών χρωστικών του φυτικού βασιλείου και ανήκουν στην οικογένεια των χημικών ενώσεων, των φλαβονοειδών. Κύριες πηγές ανθοκυανινών είναι  τα βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες,   κεράσια, μαύρες σταφίδες, μαύρα σταφύλια, το κόκκινο κρασί.

Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν μια ευρεία  ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδηςαντιμικροβιακή και  αντικαρκινική.  Επιπλέον, ασκούν ποικίλα αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια και στις λιποπρωτεΐνες, που είναι ικανές να περιορίσουν τον κίνδυνο των νόσων των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Παρά ταύτα,  μέχρις ότου η απορρόφηση και η μεταβολική κατάληξη των ανθοκυανινών στους ανθρώπους διευκρινιστεί πλήρως, θα ήταν άσκοπο να βγουν συμπεράσματα, ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους θα περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας χρόνιας νόσου.  Γιαυτό χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερου χρονικού βάθους κλινικές δοκιμές, που να έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα για να έχουμε τις τελικές αποδείξεις. Εν τω μεταξύ πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την ταυτότητα των μεταβολιτών των ανθοκυανινών και της κατανομής τους στους ιστούς (2).

 

Βιβλιογραφία

1.Goupy PBautista-Ortin ABFulcrand HDangles O. Antioxidant activity of wine pigments derived from anthocyanins: hydrogen transfer reactions to the dpph radical and inhibition of the heme-induced peroxidation of linoleic acid. J Agric Food Chem. 2009 Jul 8;57(13):5762-70.

2. Mazza GJ. Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(4):369-74. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

 

Η νευροπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και της ρεσβερατρόλης

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πρόγνωση νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson's disease), η νόσος του  Χάντινκτον  (Huntington's disease), η νόσος του Αλτσχάϊμερ (Alzheimer's disease), και το αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα επωφελή αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης οφείλονται:

Στην αντιοξειδωτική της δράση,

Την κάθαρση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου,

Την τροποποίηση της ομοιοστασίας της νευρωνικής ενέργειας και

Την τροποποίηση των διόδων των ιόντων των  γλουταματεργικών υποδοχέων .

Η ρεσβερατρόλη αυξάνει άμεσα τη δράση της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1) activity], η οποία  είναι μια οξειδωμένη μορφή του νικοτινάμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου, που εξαρτάται από τη δεακτυλάση της ιστόνης, με επακόλουθο τη δημιουργία σοβαρής νευροπροστασίας του εγκεφάλου. Επιπλέον έχει ποδειχτεί ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης για βραχύ χρονικό διάστημα, παρέχει νευροπροστασία κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας μέσω ενεργοποίησης της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1) (1) .

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες περιγράφουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα άνοιας και νόσου του Alzheimer (2).

 

Βιβλιογραφία

1. Raval APLin HWDave KRDefazio RADella Morte DKim EJPerez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

2. Vingtdeux VDreses-Werringloer UZhao HDavies PMarambaud P. Therapeutic potential of resveratrol in Alzheimer's disease. BMC Neurosci. 2008 Dec 3;9 Suppl 2:S6.

 

Η ρεσβερατρόλη ως χημειοπροφυλακτική αντικαρκινική ουσία

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δηλώνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών σχετίζεται με περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.  Έχει  επιδειχτεί από τον Sharif T, et al 2010  ότι το πολυφαινολικό εκχύλισμα κόκκινου κρασιού  (πλούσιο σε πολυφαινόλες: 2.9g/L ) προκαλεί απόπτωση (προγραμματισμένος θάνατος) των λεμφοβλαστικών λευχαιμικών κυττάρων του ανθρώπου (Jurkat cells) με μηχανισμό ευαισθησίας οξειδοαναγωγής. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τον ενδοκυτταρικό σχηματισμό  υπεροξειδικών ανιόντων και στη συνέχεια αυξορρύθμιση  της προαποπτωτικής πρωτεΐνης p73  και κατιούσα ρύθμιση της αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης  UHRF1Η (6).

Η ρεσβερατρόλη(3,5,4'-trihydroxy-trans-stilbene) που είναι μια πολυφαινόλη της φλούδας των ρογών του κόκκινου σταφυλιού και υπάρχει στο κόκκινο κρασί, εκτός από την καρδιοπροστατευτική καινευροπροστατευτική της ιδιότητα μπορεί να επηρεάσει τις διεργασίες των τριών σταδίων της καρκινογένεσης, που περιλαμβάνουν την έναρξη, την προαγωγή και την εξέλιξη ενός όγκου και να καταστείλει τη νεοαγγειογένεση και τις μεταστάσεις των όγκων.  Όπως έχει ερευνηθεί, τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης φαίνεται να έχουν στενή σχέση με την ικανότητά της να αλληλεπιδρά με πολλαπλούς μοριακούς στόχους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ελαχιστοποιώντας  την τοξικότητα στους υγιείς ιστούς. Είναι γνωστό ότι οι υποδοχείς ανδρογόνων λειτουργούν ως  μεταγραφικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Είναι γνωστό επίσης  ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων ανδρογόνων και καταστέλλει την έκφρασή τους σε μεταγραφικό επίπεδο (1).

Από τις μελέτες στο εργαστήριο του Vidavalur R et al (2006) βγήκε το συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, πλούσιου σε ρεσβερατρόλη και πολυφαινόλες, που προέρχονται από τις φλούδες των ρογών των κόκκινων σταφυλιών περιορίζει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού, του καρκίνου του πνεύμονος και του καρκίνου του προστάτη σε ποσοστά περίπου 30% έως 50%, 57% έως  50%, αντιστοίχως (4).

 

Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες των σταφυλιών εκτός των προαναφερθεισών ιδιοτήτων τους είναι και τροποποιητές των εκλεκτικών οιστρογονικών υποδοχέων και σχετίζονται άμεσα με τους γυναικολογικούς καρκίνους, ιδίως του μαστού, των οποίων μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη, όπως τουλάχιστον έχει επιδειχτεί μέχρι σήμερα σε πειραματόζωα (2).

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να δράσει μέσω τροποποίησης των οδών μεταβολισμού που εξαρτώνται από τις στεροειδείς ορμόνες και να παρεμποδίσει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε ξενομοσχεύματα (5). Οι έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικός χημειοπροστατευτικός παράγοντας στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως (7)(Βλέπε κόκκινο κρασί  και καρκίνος της ουροδόχου κύστεως).

 

Οι έρευνες του Sharif T, et al, (2010) έδειξαν ότι η χημειοπροστατευτική δραστηριότητα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στην έναρξη και την ανάπτυξη ενός όγκου σχετίζεται με την αναστολή της ανάπτυξής του ενός όγκου και από πρόκληση απόπτωσης των τερατοκαρκινικών κυττάρων, που εξαρτάται από την p53 (καρκινοκατασταλτική πρωτεΐνη). Οι ίδιοι ερευνητές έδειξαν ότι τα εμβρυικά καρκινικά κύτταρα είναι κατάλληλη πηγή για τη μελέτη των αποκρίσεων των καρκινικών βλαστικών κυττάρων στους νέους αντικαρκινικούς παράγοντες (8).

 

Αυτές οι γνώσεις έχουν δώσει έναυσμα για έρευνες της χρήσης της ρεσβερατρόλης στη χημειοπροφύλαξη κατά του καρκίνου σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές ουσίες, ιδίως σε περιπτώσεις δυσίατων καρκίνων(3).

Βιβλιογραφία

1. Harada NMurata YYamaji RMiura TInui HNakano Y. Resveratrol down-regulates the androgen receptor at the post-translational level in prostate cancer cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Dec;53(6):556-60.

2. Schlachterman AValle FWall KMAzios NGCastillo LMorell LWashington AVCubano LA,Dharmawardhane SF. Combined resveratrol, quercetin, and catechin treatment reduces breast tumor growth in a nude mouse model. Transl Oncol. 2008 Mar;1(1):19-27.

3. Liu BLZhang XZhang WZhen HN. New enlightenment of French Paradox: resveratrol's potential for cancer chemoprevention and anti-cancer therapy. Cancer Biol Ther. 2007 Dec;6(12):1833-6. Epub 2007 Oct 13.

4. Vidavalur ROtani HSingal PKMaulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardiol. 2006 Fall;11(3):217-25.

5. Wang TTHudson TSWang TCRemsberg CMDavies NMTakahashi YKim YSSeifried HVinyard BT,Perkins SNHursting SD. Differential effects of resveratrol on androgen-responsive LNCaP human prostate cancer cells in vitro and in vivo. Carcinogenesis. 2008 Oct;29(10):2001-10. Epub 2008 Jun 26.

6. Sharif TAuger CAlhosin MEbel CAchour MEtienne-Selloum NFuhrmann GBronner CSchini-Kerth VB. Red wine polyphenols cause growth inhibition and apoptosis in acute lymphoblastic leukaemia cells by inducing a redox-sensitive up-regulation of p73 and down-regulation of UHRF1. Eur J Cancer. 2010 Jan 12.

7. Bai YMao QQQin JZheng XYWang YBYang KShen HFXie LP. Resveratrol induces apoptosis and cell cycle arrest of human T24 bladder cancer cells in vitro and inhibits tumor growth in vivo. Cancer Sci. 2010 Feb 1;101(2):488-93. Epub 2009 Oct 27.

8. Sharif TAuger CBronner CAlhosin MKlein TEtienne-Selloum NSchini-Kerth VBFuhrmann G. Selective proapoptotic activity of polyphenols from red wine on teratocarcinoma cell, a model of cancer stem-like cell. Invest New Drugs. 2009 Nov 27.

 

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και της  ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού  έχει αποδειχτεί όχι μόνο πειραματικά, αλλά και στους ανθρώπους, ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και τροποποιητικές ιδιότητες του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, ενώ επίσης προλαβαίνει την ενεργοποίηση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, χαρακτηριζόμενη από αντιθρομβωτική δράση . Εκτός όμως από τις καρδιοπροστατευτικές,νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης  περιγράφονται και αντιγηραντικές ιδιότητες, δηλαδή διεργασίες που παρατείνουν τη ζωή. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ανακοινωθεί έρευνες, στις οποίες αποδείχτηκε  ότι η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρός ενεργοποιητής της αντιγηραντικής ουσίας σιρτουίνης  (sirtuin(1).

H σιρτουίνη  μιμείται τα ωφέλιμα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων, καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού και αυξάνει τη μακροβιότητα ενός αριθμού μικροοργανισμών, όπως οι ζύμες, σκώληκες, μύγες και βραχύβια ψάρια. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση ορισμένων νόσων ή καταστάσεων που έχουν σχέση με τη γήρανση του οργανισμού των θηλαστικών (2).

 

Βιβλιογραφία

1. Opie LHLecour S. The red wine hypothesis: from concepts to protective signalling molecules. Eur Heart J. 2007 Jul;28(14):1683-93. Epub 2007 Jun 7.

2. Orallo FCurr Med Chem. 2008;15(19):1887-98. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth?

 

Τα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στη βαρηκοΐα

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει το ακουστικό σύστημα από τις βλάβες που προξενούν οι οξειδωτικές ρίζες οξυγόνου. Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται με τη μεσολάβηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές και μοριακές βλάβες. Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναστέλλει τη δράση των οξειδωτικών ριζών του οξυγόνου και τις εξουδετερώνει, προστατεύοντας το έσω ους από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί μετά την έκθεση πειραματοζώων σε ισχυρό θόρυβο.

Η βαρηκοΐα, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση σε θόρυβο ή μετά από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων  εμφανίζει  έναν αριθμό ακοολογικών και παθολογοανατομικών ομοιοτήτων. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες οξειδωτικές αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου  μπορεί να είναι κοινός παράγοντας και για τη βαρηκοΐα από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα [1]. Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα  μπορεί να δράσει θετικά στην αποκατάσταση της ακοής.

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί) στην πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού[2].

 

Η ιδανικότερη σκέψη για τη λήψη των πολύτιμων για την υγεία  πολυφαινολών, περιλαμβανομένης και τηςρεσβερατρόλης είναι να μπορεί να πάρει τις πολύτιμες ιαματικές ουσίες του κόκκινου κρασιού σε αφθονία με τη μικρότερη δυνατή λήψη οινοπνεύματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την παρασκευή συμπυκνωμένου οίνου, όπως ο βιολογικός, λιαστός, γλυκύς, φυσικός οίνος από Αγιωργήτικο σταφύλι Νεμέας το΄΄Γκελάντο΄΄. Για να παρασκευαστεί ένα λίτρο οίνου ΄΄Γκελάντο΄΄ απαιτούνται 12 κιλά σταφυλιών Αγιωργήτικου Νεμέας,  βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα ή χημικά συντηρητικά..

Το ΄΄Γκελάντο΄΄ λαμβάνεται σε μικρή δόση (1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) και έτσι ο λήπτης ενώ δεν προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος παίρνει τις αναγκαίες ιαματικές ουσίες για τη διατήρηση και τόνωση της υγείας του.

Βιβλιογραφία

1. Henderson DBielefeld ECHarris KCHu BH. The role of oxidative stress in noise-induced hearing loss. Ear Hear. 2006 Feb;27(1):1-19.

2. Seidman MBabu STang WNaem EQuirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

alt

Το ''Γκελάντο΄΄ Πωλείται στα φαρμακεία. Κεντρική διάθεση στα φαρμακεία: από τη  φαρμακαποθήκη ΠΕΙ. ΦΑ. ΣΥΝ. τηλ 2104830291

 

Συγγράμματα

του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη

Εκδόσεις "Βελλεςροφόντης"
Βιβλιοθήκη


alt

alt

alt

alt

alt

alt

Εκδόσεις Γκέλη

e-mail Δρ Γκέλη

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.