Get Adobe Flash player

ΕΜΒΟΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΑΠΟ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Eρευνητής, Συγγραφέας.

Κόρινθος. Τηλ. 6944280764 pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr  www.pharmagel.gr

alt

Αικατερίνη Γκέλη

Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια

Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας

Τηλ.6944544820, kgkeli@yahoo.com

Oι  χρόνιες υποκειμενικές εμβοές των αυτιών  μπορεί να αποτελούν

χαρακτηριστικό σύμπτωμα   της  κλινικής ωτοσκλήρυνσης  μαζί με μια σταδιακά εξελισσόμενη    βαρηκοΐα, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην  κώφωση  του πάσχοντος. Αρκετοί ασθενείς με ωτοσκλήρυνση, εκτός από τη βαρηκοΐα και της εμβοές παραπονούνται και για  κρίσεις ιλίγγου.

altEικόνα αριστερα: Ωτοσκληρυντική βλάβη του δεξιού ωτός, που περιλαμβάνει το ένα τρίτο του πάχους της κάψας του κοχλία. Πλησίον της ωτοσκληρυντικής εστίας υπάρχει μεμβράνη στην ωοειδή θυρίδα από προηγηθείσα αναβολελεκτομή. [Briton BH, Linthicum FH, Jr. Otosclerosis: Histologic confirmation of radiologic findings. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1970 Feb;79(1):5-11].

Ο  Gristwood RE  και    Venables WN. (2003) ανέλυσαν τα κλινικά ευρήματα 1,014   περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα, στη Νότια Αυστραλία μεταξύ του 1960 και του 1972 και βρήκαν ότι οι εμβοές είχαν επίπτωση 65%.

 Βρήκαν επίσης ότι οι εμβοές είχαν σχέση και με το γένος (p < .0001), το μέσο προεγχειρητικό επίπεδο  γωγής του ήχου δια των οστών (p = .0012), το μέσο προεγχειρητικό επίπεδο   αγωγής του ήχου δια του αέρος (p = .0192), και το μέσο κενό μεταξύ της αερίνης και οστικής αγωγής του ήχου (p = .0075).

Οι σχέσεις μεταξύ των εμβοών και της ηλικίας του ασθενούς, η διάρκεια της βαρηκοΐας, η παρουσία του  σημείου του Schwartze  και της σοβαρότητας της παθολογοανατομικής βλάβης   δεν ήσαν σημαντικά.  [1]

Τα  ακοολογικά ευρήματα της ωτοσκλήρυνσης είναι ευδιάκριτα, αλλά μπορεί και να ποικίλουν. Όταν υπάρχει μόνον καθαρή  ωτοσκλήρυνση του αναβολέα, τότε τα πιο προεξέχοντα ακοολογικά σημεία λαμβάνονται, όταν χορηγούνται ερεθίσματα χαμηλής συχνότητας. 

Τα ακοολογικά αυτά ευρήματα αντανακλούν το αποτέλεσμα που προκαλεί η   αυξημένη   δυσκαμψία του αναβολέα στη μετάδοση του ήχου στο μέσον ους. Αυτό γίνεται αντιληπτό και 

από τις χαρακτηριστικές ανωμαλίες που παρατηρούνται στην  

τυμπανομετρία, τα  ακουστικά αντανακλαστικά  και την    ακοομετρία καθαρού τόνου

alt

Eικόνα αριστερά: Kαλλιτεχνική απόδοση της ωτοσκλήρυντικής βλάβης του δεξιού ωτός, όπως καθορίστηκε εξετάζοντας πολλές τομές στη σειρά του κροταφικού οστού [Briton BH, Linthicum FH, Jr. Otosclerosis: Histologic confirmation of radiologic findings. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1970 Feb;79(1):5-11].

Όταν η ωτοσκλήρυνση εξαπλωθεί στον κοχλία, αναπτύσσεται  νευραισθητήριος βαρηκοία, που μπορεί να συνοδεύεται από  αιθουσαία συμπτώματα  και ή  εμβοές των αυτιών.

Η πλήρης ακοολογική εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί μοναδικά βοηθητική στο να τεθεί η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης, αναγνωρίζοντας τη χαρακτηριστική καμπύλη της καθήλωσης  του αναβολέα και στον προγραμματισμό της χειρουργικής, φαρμακευτικής ή με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας, αποκατάστασης της ακουστικής ικανότητας του ασθενούς  [2].

 

Όσον αφορά τις  εμβοές από ωτοσκλήρυνση αυτές, σε αρκετές των    περιπτώσεων,   μπορεί    να πάψουν να γίνονται αντιληπτές,   μόλις φορέσει ο ασθενής το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας και ξαναγίνονται αντιληπτές μόλις αφαιρέσει ο ασθενής το ακουστικό.

  

Αν τούτο δεν είναι αντιμετώπιση εκλογής και ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με την αποκατάσταση της ακοής εξαφανίζονται και οι εμβοές. Τούτο όμως δεν συμβαίνει πάντοτε.

Αρκετοί ασθενείς εξακολουθούν μετά την χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα να έχουν εμβοές. Συνήθως αυτό είναι ένδειξη ότι η ωτοσκλήρυνση είναι εξαπλωμένη και σε κάποιο τμήμα του κοχλία.

  

H χορήγηση  φθοριούχου νατρίου,  ανθρακικού ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2, Κιτρικού μαγνησίου (Florigkel) και σε δόση τριών καψουλών ημερησίως, σε άτομα άνω των 70 κιλών ή 2 καψουλών ημερησίως για άτομα κάτω των 70 κιλών και με γεμάτο το στομάχι, επί τρία έτη   μπορεί, αφενός να σταθεροποιήσει την ωτοσκλήρυνση ή όταν είναι αρχόμενη η νόσος να την αντιστρέψει και επιπλέον να θεραπεύσει ή να ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό τις εμβοές και τις κρίσεις ιλίγγου  [3, 4, 5].   

Το Φθοριούχο νάτριο σε συνδυασμό με τις παραπάνω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  μπορεί να σταθεροποήσει σε σημαντικό ποσοστό την κακή εξέλιξη της κοχλιακής ωτοσκλήρυνσης. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με κοχλιακή  ωτοσκλήρυνση μπορεί με την παρέλευση των ετών να παρουσιάσει επιδείνωση της βαρηκοΐας , παρά τη συνεχή λήψη του Florigkel για τρία συνεχόμενα χρόνια.  [5].

Εφόσον τα επίπεδα της βιταμίνης  D3    (25 υδρόξυβιταμίνη D3)  είναι μικρότερα των 30ng/ml  στον ορό του αίματος του ασθενούς,    ο ασθενής χρειάζεται υψηλότερες δόσεις βιταμίνης  D3 [D3 Gkelin drops],  που τις χορηγεί σ' αυτόν συμπληρωματικά ο ωτορινολαρυγγολόγος του  [6, 7].

 alt

Το Florigkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 29.65 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)]. Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφία

1.  Gristwood RE,  Venables WN. Otosclerosis and chronic tinnitus.    2003 May;112(5):398-403.

2.  Hannley MT. Audiologic characteristics of the patient with otosclerosis.    1993 Jun;26(3):373-87.

3. Μεταξάς Σ-Α. Εμβοές. Σελ. 64. Θεσσαλονίκη, 1987.

4. Shambaugh,  GE,Jr.  Further experience with moderate dosage sodium fluoride for sensorineural hearing loss, tinnitus, and vertigo due to otospongiosis. Advances in Oto-Rhino-Laryngology 1977:22:35-42.

5. Γκέλης ΝΔ, Γκόλας Ε., Λυτρίδης Κ, Κυρατζίδης Τ.,  H  Θεραπεία της Κοχλιακής Ωτοσπογγίωσης ή Ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο (Florical). Εκδόσεις Βελλεροφόντης, Κόρινθος, 2004.

6.  Hackman KL,  Gagnon C,  Briscoe RK,  Lam S,  Anpalahan M,  Ebeling PR. Efficacy and safety of oral continuous low-dose versus short-term high-dose vitamin D: a prospective randomised trial conducted in a clinical setting.    2010 Jun 21;192(12):686-9.

7. Γκέλης Δ.Ν., Χρηστίδης Θ. Οι σύγχρονες θεραπευτικές εφαρμογές της βιταμίνης D βάσει της αναπροσαρμογής των επιπέδων της στον ορό. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Τ Ο Μ Ο Σ V I • Τ Ε Υ Χ Ο Σ I • I A N O Y A Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0, σελ.4-14

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 09 Φεβρουάριος 2024 16:55)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.