Get Adobe Flash player

ΒΗΧΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

alt

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ

της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο και φωνιατρική μονάδα

βιντεοστροβολαρυγγοσκόπησης, κυμογραφίας

φωνητικών χορδών, ανάλυσης φωνής και

γλωττογραφίας:

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100

τηλ.2741026631, 6944280764, e-mail: 

pharmage@otenet.gr

www.gelis.grwww.orlpedia.grwww.allergopedia.grwww.gkelanto.gr

 

Βήχας πριν από την παράσταση ενός

τραγουδιστή©

Η αποτελεσματικότητα ενός επαγγελματία τραγουδιστή στηρίζεται στην απόδοση του φωνητικού του οργάνου. Οι επαγγελματικές απαιτήσεις των τραγουδιστών απαιτούν πλήρη φωνητική επάρκεια, όπoτε τούτο απαιτηθεί. Ο τραγουδιστής πρέπει να εκπαιδευτεί στην πρόληψη, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών της υγείας, που συνοδεύονται από βήχα. Η εκδήλωση βήχα σε οποιοδήποτε άνθρωπο μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, που άλλοτε είναι σοβαρά και άλοτε ήπια.

 

Ο βήχας είναι εξόχως βλαπτικός για το φωνητικό όργανο. Επιπλέον δεν μπορεί να γίνει παράσταση με έναν  τραγουδιστή που βήχει. Ο τραγουδιστής που βήχει οφείλει να αποτανθεί στον προσωπικό του ωτορινολαρυγγολόγο, που γνωρίζει το φωνιατρικό του ιστορικό και αυτός θα κρίνει τη σοβαρότητα του βήχα και τις αιτίες που τον γέννησαν.

O βήχας μπορεί να εγκατασταθεί ξαφνικά και με οξύτητα ή να είναι χρόνιος και να εισβάλει με οξείες κρίσεις και ποικίλη ένταση. Βασική προϋπόθεση της αντιμετώπισης του βήχα είναι η διάγνωση της αιτίας του. Στον παρόντα ιστότοπο ο αναγνώστης μπορεί να ανεύρει και να μελετήσει τη ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ : ΒΗΧΑΣ ΧΡΟΝΙΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΙΑΤΟΣ

 

Η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλήσης βήχα είναι το κοινό κρυολόγημα, που εκδηλώνεται κυρίως τους  χειμερινούς μήνες. Το κοινό κρυολόγημα δεν είναι γρίπη και μπορεί να προκληθεί από κάποιο ρινοϊό [12]. Υπάρχουν 200 και πλέον ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Ένα κρυολογημένο άτομο μπορεί να μεταδόσει τη νόσο με την εκπομπή σταγονιδίων εκκρίσεών του, που εκτοξεύονται στο περιβάλλον με τα φταρνίσματα ή το βήχα, την ομιλία και το γέλιο και τα φιλιά. Μολυσμένο υλικό μπορεί να μεταφέρει κανείς στη μύτη ή το στόμα του, αν έχει ακάθαρτα χέρια. Από τη στιγμή που θα προσβληθεί το άτομο από ιό του κρυολογήματος η νόσος εκδηλώνεται μέσα σε 1-4 ημέρες. 

 

Τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος μπορεί να είναι ήπια, αλλά μπορεί να είναι και έντονα, όπως   το μπούκωμα της μύτης,  ρινικός και οπιοσθορρινικός κατάρρους, φταρνίσματα (συνάχι), υπεραιμία επιπεφυκότων των οφθαλμών, επιπεφυκίτιδα, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, βραχνάδα , ζάλη ή πονοκέφαλος, γενικευμένη κακουχία, ανορεξία, καταβολή δυνάμεων.  Συνήθως δεν υπάρχει πυρετός. Ο ασθενής μπορεί να παραπονείται για μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ τα παιδιά παραπονούνται για πόνους στ’ αυτιά. Ένα κρυολόγημα υποχωρεί συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες. Όμως ο βήχας μπορεί, σε ορισμένα άτομα να επιμένει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες (μεταλοιμώδης βήχας).

 

Ο ασθενής με απλό κρυολόγημα συνήθως είναι περιπατητικός. Το κρυολόγημα υποχωρεί ταχύτερα, αν ο πάσχων μείνει στο κρεβάτι του για τουλάχιστον 24 ώρες.

 

Ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με γαργάρες  του διαλύματος ΕVOSMIN (διάλυμα αλόης και εκχύλισμα νερατζιού). Γίνονται γαργαρισμοί κάθε τρεις ώρες. Το EVOSMIN   μπορεί να ανακουφλίσει τον πονόλαιμο και να επιταχύνει τον κύκλο της νόσου, χωρίς παρενέργεις.

Το θυμάρι και η ρίγανη περιέχουν θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες είναι ουσίες με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η πόση 5 φλυτζανιών του τσαγιού αφεψήματος  θυμαριού και ρίγανης ημερησίως  δρά ως αποτελεσματικό βλεννολυτικό και μπορεί να μετατρέψει  τον ξηρό βήχα σε παραγωγικό. Η δράση  των βασικών συστατικών του θυμαριού και της ρίγανης , δηλαδή της θυμόλης και της καρβακρόλης οφείλεται στο γεγονός, ότι αποβάλλονται δια των πνευμόνων, καθώς είναι έντονα λιποδιαλυτές ουσίες και επιπλέον διαθέτουν έντονη αντιφλεγμονώδη [9] βλεννολυτική και αντιμικροβιακή δράση[7, 8].

Δεν συνιστάται στις έγκυες η λήψη αφεψήματος θυμαριού και ρίγανης.

Ο βήχας μπορεί επίσης να ανακουφιστεί ή τρώγοντας 2, 5ml γνήσιου μελιού, τρείς φορές την ημέρα και το βράδυ πριν από την κατάκλυση ή πίνοντας ζεστό ρόφημα τσαγιού  που περιέχει 2.5ml μέλι και δύο κουταλάκια του γλυκού λεμόνι. Το μέλι έχει αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να καταστείλει το βήχα, σε πολλές περιπτώσεις [10 ]. Το μέλι μπορεί να καταστείλει το βήχα  καλύτερα από το αντιβηχικό δεξαμεθορφάνη [11].

  

Μέλι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ως αντιβηχικό για περιορισμένο χρόνο, διότι η κατάχρησή του ανεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της λεπτίνης. Μερικά άτομα, σπανίως παρουσιάζουν αλλεςργία στο μέλι. 

 

Θεωρείται χρήσιμη η λήψη άφθονης ποσότητας υγρών. Ο πονόλαιμος μπορεί να επίσης να αντιμετωπιστεί με  γαργάρες διαλύματος ασπιρίνης (διαλύεται μια ασπιρίνη σε ένα ποτήρι νερό). Μπορεί να κάνει γαργαρισμούς με διάλυμα ασπιρίνης 3-4 φορές την ημέρα, εκτός αν έχει αλλεργία στην ασπιρίνη.

 

altΤο μπούκωμα, η καταρροή της μύτης και ο οπισθορρινικός κατάρρους μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη διενέργεια ρινικών ψεκασμών με το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH (Osmoclean Hypertonic nasal spray). Γίνονται 3 ψεκασμοί σε κάθε ρουθούνι κάθε μία ώρα για τρείς ημέρες. Ο καθαρισμός των ρινικών κοιλοτήτων από τις εκκρίσεις, τους ιούς και τους χημικούς μεσολαβητές της φλεγμονής  επιταχύνει τον κύκλο διάρκειας του κρυολογήματος. Το Osmoclean Hypertonic nasal spray, ως υπέρτονο διάλυμα προκαλεί, μέσω της ωσμωτικής δράσης του,  αποτελεσματική αποσυμφόρηση των ρινικών χορδών.

 

Πολλοί ασθενείς ανακουφίζουν το μπούκωμα της μύτη τους με ρινικούς ψεκασμούς ενδορρινικών αποσυμφορητικών. Τα τελευταία δεν πρέπει να χορηγούνται συνεχώς και πέραν των 3-5 ημερών, διότι μπορεί να προκαλέσουν φαρμακευτική ρινίτιδα. Η τελευταία είναι χρονία ρινίτιδα με μόνιμο μπούκωμα της μύτης, η οποία δεν ξεμπουκώνει, αν δεν χρησιμοποιήσει ο πάσχων το ενδορρινικό αποσυμφορητικό. Σε περίπτωση εμφάνισης έντονου πυρετού μπορεί να πάρει κανείς το αντιπυρετικό και αναλγητικό παρακεταμόλη. Ο πυρετός μπορεί να κατέλθει επίσης και με τη διενέργεια χλιαρού ντους.

 

Όταν όμως το κρυολογημένο άτομο είναι τραγουδιστής, ο οπισθορρινικός κατάρρους προκαλεί βήχα που μπορεί να του επηρεάσει τη φωνητική του λειτουργία. Ο κρυολογημένος τραγουδιστής  με μπούκωμα στη μύτη γίνεται αμέσως αντιληπτός, από το γεγονός ότι δεν μπορεί να προφέρει τους ήχους του μι, νι νγκ, όπως του πρόφερε, διότι εξαιτίας του οιδήματος του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων περιορίζεται ο χώρος του αντηχείου της κεφαλής.

Ο κρυολογημένος ασθενής δεν συνιστάται να δώσει παράσταση εφόσον έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

 

Βήχας από γρίπη 

Η γρίπη υνήθως εισβάλλει ξαφνικά ένα 24ωρο μετά (έως 3 ημέρες) από την εισβολή του ιού της γρίπης  και προκαλεί γενικά συμπτώματα που αποτελούν την γριπώδη συνδρομή. Μερικά άτομα  δεν εκδηλώνουν  συμπτώματα ή τα παρουσιάζουν πολύ ελαφριά, αλλά έχοντας τον ιό στο αναπνευστικό τους σύστημα τον μεταδίδουν στους άλλους.

 

Η γρίπη μεταδίδεται με τα σταγονίδια των φταρνισμάτων,  του βήχα των ασθενών, την ομιλία και το γέλιο και τα φιλιά. Ο συγχρωτισμός, τα κακώς αεριζόμενα δωμάτια και τόποι εργασίας  αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ο ιός εξαπλώνεται και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων και διασπείρεται  μια ημέρα από την έναρξη της γρίπης και συνεχίζεται για μέχρι και 3-5 ημέρες από την έναρξη της συμπτωματολογίας.

Η γρίπη ξεκινάει ξαφνικά με πυρετό 38-41ºC, ρίγη, ξηρό βήχα, μυαλγίες, μπούκωμα της μύτης, καταρροή της μύτης και οπισθορρινικό κατάρρου, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, καταβολή δυνάμεων, κακουχία, που διαρκούν 2-5 ημέρες. Ο πυρετός ανεβαίνει το πρώτο εικοσιτετράωρο και κατεβαίνει τις επόμενες 2-3 ημέρες. Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν ναυτία, εμέτους, διάρροια. Βεβαίως δεν αρκούν αυτά τα συμπτώματα για να διαγνωστεί η γρίπη, διότι και άλλα νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτωματολογία.

 

Η γρίπη αντιμετωπίζεται όπως και το κοινό κρυολόγημα. Η χρήση αντιικών φαρμάκων έχει νόημα, όταν γίνεται στην έναρξη της νόσου. Το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά από τις επιπλοκές της νόσου.  Ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικός μόνο στο 70% των εμβολιασθέντων. Οι τραγουδιστές μετά το τέλος της παράστασης, αφού δεχτούν τις χειραψίες των θαυμαστών τους, ας αποφεύγουν τους ασπασμούς, καλόν είναι να πλένουν αμέσως τα χέρια τους και να αποφεύγουν τον άσκοπο συνοστισμό με τους θαυμαστές τους, διότι πολοί ή πάσχουν από κρυολόγημα ή γρίπη  ή βρίσκονται σε φάση μετάδοσης των ιών. 

Συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης

Συμπτώματα

Κρυολόγημα

Γρίπη

Γρίπη H1N1

Μυαλγίες

Σπάνιες

Συνήθως μπορεί να είναι σοβαρή

Συνήθως μπορεί να είναι σοβαρή

Βήχας

Ξερόβηχας

Καμιά φορά σοβαρός

Ξηρός, καμιά φορά  σοβαρός

Κόπωση, αδυναμία

Καμιά φορά, αλλά ήπια

Συνήθως μέτρια προς σοβαρή

Συνήθως μέτρια προς σοβαρή

Πυρετός

Καμιά φορά, συνήθως ήπιος

Συνήθως υψηλότερος από 37.8 °C

Συνήθως υψηλότερος από 37.8 °C

Πονοκέφαλος

Σπάνιος

Συνήθης και μπορεί να είναι έντονος

Συνήθης και μπορεί να είναι έντονος

Μπούκωμα και ρινική καταρροή

Συνηθισμένα

Σπάνια

Σπάνια

Πονόλαιμος

Συνήθηςl

Συνήθης

Συνήθης

Τα παιδιά με γρίπη είτε H1N1, είτε εποχιακή γρίπη μπορεί να εμφανίσουν εμέτους και διάρροια.

 

Πρόληψη της ιογενούς λοίμωξης (κρυολόγημα) του τραγουδιστή

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης δυσφωνίας. Ο τραγουδιστής οφείλει να παίρνει προστατευτικά μέτρα, ώστε κατά το δυνατόν να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να κρυολογήσει. Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην πρόκληση λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού είναι η πεσμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η μη εφαρμογή των κανόνων της υγιεινής, ενώ παραγοντες κινδύνου για να αναπτυχθεί η λοίμωξη είναι το παθητικό κάπνισμα, η πτωχή υγιεινή των δοντιών, οι συχνές γαστρεντερικές διαταραχές και η αλλεργία[2]. 

 

Οι περισσότεροι υγιείς  ενήλικες μπορεί να μολύνουν άλλους μία ημέρα προτού  εκδηλωθούν τα συμπτώματα της γρίπης και 5-7 ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε κάποιον άλλο, χωρίς να γνωρίζει ότι θα αρρωστήσει, καθώς επίσης και όταν αρρωστήσει.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες η βιταμίνη D3 , μεταξύ των λοιπών ιδιοτήτων της, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, περιλαμβανομένων ίσως και των ανοσοαντιδράσεων κατά των ιογενών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλινικές παρατηρήσεις η ανεπάρκεια της βιταμίνης D  αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων [3 ].

Οι εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον οργανισμό εηρεάζονται από τα ποσά της ηλιακής ακτινοβολίας, στην οποία εκτίθεται το σώμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και η γρίπη εκδηλώνονται τους χειμερινούς κυρίως μήνες, δηλαδή τότε που τα άτομα δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία [4].

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η επάρκεια της βιταμίνης  D3 στον οργανισμό μπορεί να αποτρέψει  τον κίνδυνο γρίπης και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού [5].

Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D3 , όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D3  [25ΟΗD3] στο αίμα του είναι  κάτω των

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D3, όταν τα επίπεδα της 25ΟΗD3 είναι 21-29 ng/ml  όταν  είναι χαμηλότερα των  < 30 ng/mL ή  ≥50 < 78 nmol/L και επαρκή όταν είναι  ≥30 ng/mL ≥78 nmol/L [6, 13].

 

Συνεπώς με την έναρξη της χειμερινής περιόδου οι τραγουδιστές δεν χάνουν τίποτε αν μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στο αίμα τους, τα επίπεδα των οποίων πρέπει να είναι μεγαλύτερα των  ≥30 ng/mL ≥78 nmol. Αν τα επίπεδα είναι ανεπαρκή συνιστάται η συμπληρωματική λήψη σταγόνων βιταμίνης D3 [D3 Gkelin drops] από το στόμα σε δόση 1000-4000 Ι.U. ημερησίως . Κάθε σταγόνα βιταμίνης D3 περιέχει 1000 IU βιταμίνης D3. H βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και πρέπει να λαμβάνεται μετά τα γεύματα, διότι έτσι ευνοείται η απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα.

 

Αλλα προληπτικά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει ο τραγουδιστής προκειμένου να μην κρυολογήσει είναι η λήψη άφθονων υγρών, η κάλυψη της μύτης του με μάλλινο ύφασμα, όταν εκτίθεται σε ψυχρό αέρα, διατήρηση της υγρασίας της κατοικίας και της εργασίας γύρω στο 40%, αποφυγή των αντιισταμινικών , που ξηραίνουν τους βλεννογόνους και σε περίπτωση λαρυγγίτιδα εφαρμογή αφωνίας για λίγες ημέρες. Η ψιθυριστή φωνή ζορίζεται περισσότερο, παρά όταν μιλάει κανονικά.

 

Βήχας από ρινοκολπίτιδα

Το κοινό κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα και σε δύο εβδομάδες έχει εξαφανιστεί. Αν όμως η συμπτωματολογία επιμένει, ο ασθενής πρέπει να ερευνάται για την παρουσία ρινοκολπίτιδας. Η ρινοκολπίτιδα συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, πονοκέφαλο, πόνο στην άνω γνάθο ή στο μέτωπο, ανάλογα με τον παραρρίνιο κόλπο που έχει προσβληθεί., οπισθορρινικό κατάρρου, βήχα, αλλοίωση της ποιότητας της φωνής, αφού οι παραρρίνιοι κόλποι είναι γεμάτοι με εκκρίσεις, που τροποποιούν τη ηχείο της κεφαλής. Η οξεία ρινοκολπίτιδα ξεκινάει συνήθως ως ιογενής και εξελίσσεται σε βακτηριδιακή λοίμωξη, που αντιμετωπίζεται με κατάλληλο αντιβιοτικό και  δισκία κορτιζόνης, η οποία ως ισχυρό αντιφλεγμονώδς και αποιδηματικό φάρμακο ευνοεί τη διάνοιξη των στομίων αποχέτευσης των παραρρινών κόλπων  και την ανακούφιση του ασθενούς.

 

Στους ασθενείς με οξεία ρινοκλπίτιδα οι ρινικοί ψεκασμοί φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH , όπως το Osmoclean hypertonic nasal spray, πολλές φορές την ημέρα ευνοούν τη φυσική αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, καθαρίζουν τις εκκρίσεις και ανακουφίζουν τον ασθενή.

alt

Οι ρινικοί ψεκασμοί με Rinosisam nasal spray  (σησαμέλαιο, μαστιχέλαιο, και βιταμίνη Εείναι αποτελεσματικοί, καθώς το μαστιχέλαιο είναι αντιφλογιστικό και αποτελεσματικό φυσικό αντιμικροβιακό, ενώ το σησαμέλαιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως και η βιταμίνη Ε  και ενισχύουν τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, επιταχύνοντας τον κύκλο της λοίμωξης.

 

Βήχας απο γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι τραγουδιστές πάσχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το λοιπό πληθυσμό από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση [1 ].

Η τελευταία μέσω της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μπορεί να προκαλέσει βήχα, που μπορεί να παρεμποδίσει τον τραγουδιστή να δώσει μια παράσταση. Σ’αυτή την περίπτωση ένα δισκίο ενός αναστολέα πρωτονίνων, π,χ. παντοπραζόλη 40mg, μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από την παλινδρόμηση και να σταματήσει ο βήχας.

 

Βήχας αλλεργικής αιτιολογίας

 Ο οξύς βήχας αλλεργικής αιτιολογίας που μπορεί να εξελιχτεί σε ασθματική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα χορηγώντας κορτιζόνη σε πλήρη κανονική δόση, προτού εξελιχτεί η πλήρης ασθματική κρίση. Έτσι μπαίνει η κρίση του βήχα ή του άσθματος αμέσως σε έλεγχο, επιτρέποντας στον ασθενή τραγουδιστή να εμφανιστεί στην παράσταση. Η κορτιζόνη βάζει σε έλεγχο και την οξεία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας ή και επιπεφυκίτιδας.

 

Αμέσως μετά την παράσταση ο καλλιτέχνης επισκέπτεται τον θεράποντα γιατρό του.  Η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα ερευνώνται με δερματικές δοκιμασίες και αντιμετωπίζονται ριζικά με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία. Δεν συνιστάται η λήψη αντιισταμινικού σε αασθενή που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, πριν από μια παράσταση, διότι προκαλείται ξηρότητα των βλεννογόνων του στόματος (ξηροστομία), του φάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

 

Η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη αναγκάζει τον τραγουδιστή να αναπνέει από το στόμα, πράγμα που ευνοεί την ξηρότητα του στόματος (ξηροστομία, του φάρυγγα, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Η ξηρότητα των φωνητικών χορδών συμβάλλει στην πρόκληση φωνητικής κόπωσης και δυσφωνίας (αλλαγή της ποιότητας της φωνής).

alt

Η ξηρότητα αυτή αντιμετωπίζεται με στοματικούς ψεκασμούς Ξερογκελίν (Xerogkelin) σε δόση  7-8 ψεκασμών κάθε 1-2 ώρες. Το Ξερογκελίν [Xerogkelin] είναι υγραντικού του βλεννογόνου, το οποίο ανακουφίζει την ξηροστομία και διευκολύνει την ολισθηρότητα των φωνητικών χορδών , πράγμα που αποτρέπει την τραυματική τριβή τους.

Σε κάθε περίπτωση ο τραγουδιστής πίνει άφθονο νερό, ώστε κάθε κύτταρό του να είναι ενυδατωμένο και σταματάει να πίνει τρεις ώρες πριν από την παράσταση. Ένας τραγουδιστής που βήχει έντονα και συχνά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βάζει τις φωνητικές του χορδές σε κίνδυνο να τραυματιστούν τα χείλη τους. Ο τραυματισμός αυτός αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εξελιχτεί σε βλάβη των χορδών, όπως οζίδια, πολύποδας κύστη κλπ.

 

Λήψη απόφασης για το αν μπορεί να συμμετάσχει στην παράσταση ο τραγουδιστής

Ο ασθενής σε συνεργασία με τον προσωπικό του ωτορινολαρυγγολόγο πρέπει να αποφασίσουν, αν πρέπει να τραγουδήσει ένας τραγουδιστής με οξύ, μη ελεγχόμενο βήχα. Αν ο βήχας είναι ισχυρός και πολύ συχνός κάνει απαγορευτική την εμφάνιση του τραγουδιστή. Ένας διαγνωσμένος για το αίτιό του βήχας, που μπορεί να αναχαιτιστεί με τις οδηγίες του ωτορινολαρυγγολόγου, ίσως μπορέσει να παραβλεφτεί και να τραγουδήσει ο ασθενής. Κάθε οξύς βήχας δεν αφήνεται να γίνει χρόνιος, διότι βάζει σε κίνδυνο τη σταδιοδρομία του τραγουδιστή.

 

Βιβλιογραφία

1. Cammarota G, Masala G, Cianci R, Palli D, Capaccio P, Schindler A, Cuoco L, Galli J, Ierardi E, Cannizzaro O, Caselli M, Dore MP, Bendinelli B, Gasbarrini G. Reflux symptoms in professional opera choristers. Gastroenterology. 2007 Mar;132(3):890-8.

2. Zimmer-Nowicka J, Januszewska-Stańczyk H. Incidence and Predisposing Factors of Common Upper Respiratory Tract Infections in Vocal Students During Their Professional Training. J Voice. 2010 Apr 28. [Epub ahead of print]

3. Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. Vitamin D, respiratory infections, and asthma. Curr Allergy Asthma Rep. 2009 Jan;9(1):81-7.

4. Juzeniene A, Ma LW, Kwitniewski M, Polev GA, Lagunova Z, Dahlback A, Moan J. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. Int J Infect Dis. 2010 Dec;14(12):e1099-105. Epub 2010 Oct 29.

5. Beard JA, Bearden A, Striker R. Vitamin D and the anti-viral state. J Clin Virol. 2011 Mar;50(3):194-200. Epub 2011 Jan 15.

6. Schilling S, Wood JN, Levine MA, Langdon D, Christian CW. Vitamin D Status in Abused and Nonabused Children Younger Than 2 Years Old With Fractures. Pediatrics. 2011 Apr 11.

7. Cosentino S, Tuberoso CI, Pisano B, et al. In-vitro antimicrobial activity and chemical composition of Sardinian Thymus essential oils. Lett Appl Microbiol 1999 Aug;29(2):130-5 1999. PMID:12470.

8. Guarda A, Rubilar JF, Miltz J, Galotto MJ. The antimicrobial activity of microencapsulated thymol and carvacrol. Int J Food Microbiol. 2011 Mar 30;146(2):144-50.

9. Ocaña-Fuentes A, Arranz-Gutiérrez E, Señorans FJ, Reglero G. Supercritical fluid extraction of oregano (Origanum vulgare) essentials oils: anti-inflammatory properties based on cytokine response on THP-1 macrophages. Food Chem Toxicol. 2010 Jun;48(6):1568-75.

10. Moyad MA. Conventional and alternative medical advice for cold and flu prevention: what should be recommended and what should be avoided? Urol Nurs. 2009 Nov-Dec;29(6):455-8.

11. Paul IM, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM Jr. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1140-6.

12. Arruda E, Pitkäranta A, Witek TJ Jr, Doyle CA, Hayden FG. Frequency and natural history of rhinovirus infections in adults during autumn. J Clin Microbiol. 1997 Nov;35(11):2864-8.

13. Holick MF. Vitamin D: evolutionary, physiological and health perspectives. Curr Drug Targets. 2011 Jan;12(1):4-18.

 

ιός Α, Β και C

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.