Get Adobe Flash player

Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ενδοκρινολογίας Ηolic MF στο Department of Medicine, Section of Endocrinology, Nutrition, and Diabetes, Vitamin D, Skin and Bone Research Laboratory, Boston University Medical Center, Boston, MA., USA, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας [1]

alt

alt

alt
alt

Στο κείμενο που ακολουθεί ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D3, που βιοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και στη βιταμίνη D2 , που υυπάρχει σε ορισμένα μανιτάρια.

 

H βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι πλέον γνωστή και ως η βιταμίνη του ηλιόφωτος. Στην πραγματικότητα όμως, καθώς μεταβολίζεται πρώτα στο ήπαρ και στη συνέχεια στους νεφρούς, ο τελικός μεταβολίτης της συμπεριφέρεται ως ορμόνη. 

Συγκεκριμένα, μόλις παραχθεί στο δέρμα ή προσληφθεί με τις τροφές ή συμπληρωματικά η βιταμίνη D3 μετατρέπεται διαδοχικά στο ήπαρ προς τον κύριο μεταβολίτη της, την 25 υδροξυβιταμίνη D3 και τελικά στους νεφρούς, στο βιολογικά δραστικό μεταβολίτη της, την  1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3 [2].

H 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3, που συμπεριφέρεται ως  ορμόνη, αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα της  βιταμίνης D3  στο λεπτό έντερο. Εκεί δρα και παράγονται ορισμένες πρωτεϊνες που αυξάνουν  την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης από το έντερο του ασβεστίου και του φωσφόρου. Έτσι διατηρείται ο σκελετός του σώματος εφόρου ζωής.

Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής δημιουργεί επιπέδωση του οστέϊνου σκελετού της πυέλου, πράγμα που παρεμποδίζει τον τοκετό, αργότερα στις γυναίκες.

 

Η βιταμίνη D διαθέτει υποδοχείς σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος και γιαυτό κάθε οργανικό σύστημα του ανθρώπου για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται βιταμίνη D.

 

Η έλλειψη της βιταμίνης D στην παιδική ηλικία προκαλεί ραχίτιδα [5], ενώ στους ενηλίκους προκαλεί οστεομαλακία ή  οστεοπενία και οστεοπόρωση αυξάνοντας έτσι τον κίνδυυνο πρόκλησης  καταγμάτων στους υπερήλικες [3, 5, 6].      

 Οι υποδοχείς της βιταμίνης D υπάρχουν σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος και συμμετέχουν στην έκφραση 500 και πλέον γονιδίων, από τα 20,488 που υπάρχουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα [8].  

 

Γιαυτό το λόγο ή έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων, όπως η προεκλαμψία των εγκύων, που απαιτεί καισαρική τομή, για να γίνει ο τοκετός , η σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, καρδιοπάθειες, άνοια, θανατηφόροι  καρκίνοι και λοιμώδεις νόσοι.

Γιαυτό το λόγο είναι απαραίτητη η λογική έκθεση στο φώς του ήλιου τους θερινούς μήνες, το μεσημέρι 12-1, επί 12-15 λεπτά της ώρας. Τους υπόλοιπους μήνες του ετους η δυνατότητα του δέρματος να βιοσυνθέσει τη βιταμίνη D3 ελαχιστοποιείται, διότι οι  ακτίνες του Hλίου  προσπίτουν λοξά στην επιφάνεια της γης ή είναι περιορισμένη η υπεριώδης ακτινοβολία UVB.

 

Το χειμώνα πρέπει να γίνεται συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3  σε δοσολογία, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ατόμου. Τα άτομα που δεν επιτρέπει η υγεία τους να εκτίθενται στον ήλιο πρέπει επίσης να παίρνουν συμπληρωματικά βιταμίνη D3, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Με την είσοδο το Φθινοπώρου μετρώνται τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης στον ορό του αίματος. Αν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη D3. Λεπτομέρειες για τη δοσολογία βλέπε στο D3 Gkelin drops.

O ακριβέστερος τρόπος καθορισμού της δοσολογίας ενός ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός του.

Σήμερα έχουν γίνει αποδεκτές οι τιμές της 25 υδροξυβιταμίνης D3, που καθορίζουν αν κάποιο έτομο έχει έλλειψη, ανεπάρκεια, επάρκεια  της βιταμίνης D3 [3].

 

Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 0-20ng/ml [4].

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 υπάρχει όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 21-29 ng/ml

Φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D3 υπάρχουν όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 30-100 ng/ml.

Όμως τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνη D3 κυμαίνονται στα 60-80 ng/ml [4].

Η έλλειψη βιταμίνης D3 [όπως ορίζεται από το επίπεδο ορού 25 (OH) D3 [4]

 

Η έλλειψη  βιταμίνης D3 προκαλεί οστεοπενία, οστεοπόρωση και οστεομαλακία, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Σε αντίθεση με την οστεοπόρωση, η οποία είναι μια ανώδυνη ασθένεια, η οστεομαλακία προκαλεί πόνο στα οστά που συχνά λανθασμένα διαγνωστεί ως ινομυαλγία ή σύνδρομο χρόνιου πόνου ή απλώς απορρίπτεται ως κατάθλιψη. 

 

Η έλλειψη βιταμίνης D3 προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά με φαρμακολογικές δόσεις βιταμίνης D [4, 8].

 

Η επάρκεια βιταμίνης D μπορεί να διατηρηθεί με λογική έκθεση στον ήλιο ή με τη χορήγηση  τουλάχιστον 800-1000 IU φυσικής βιταμίνης D 3 [D3 Gkelin drops], καθημερινά. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για οστεοπόρωση θα πρέπει να παίρνουν συμπληρωματικά  εκτός από τη βιταμίνη D3 και βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο,  ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος της θεραπείας [9].

 

Όταν αποφασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3  επιλλέγεται η φυσική και όχι η συνθετική  βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. 

 

Κάθε σταγόνα του συμπληρώματος D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU φυσικής βιταμίνης D3. Συνεπώς, αν παίρνει κάποιος ενήλικας 4 σταγόνες ημερησίως ή ένα παιδί άνω των 6 μηνών μια στασγόνα D3-Gkelin drops, μετά το κύριο γεύμα, μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα, εξασφαλίζει τα ιδανικά επίπεδα συγκεντρώσεων 25(ΟΗ)D3 στον ορό, όλο το έτος.

 

Αν κάποιο άτομο πάσχει από κάποια συτηματική νόσο, η δοσολογία της βιταμίνης D3 καθορίζεται από τις μετρήσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 , που τις αξιολογεί ο θεράπων ιατρός του.

 

Η βιταμίνη D3 του D3-Gkelin drops απορροφάται ασφαλώς από το έντερο, διότι φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο  ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αυτό διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη.

alt

 

 Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764  στην τιμή των 11.45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να βρείτε στα φαρμακεία ή να το παραγείλετε στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.grή μέσω του e-shop της Pharmagel

Βιβλιογραφία

1. Holick MF. Vitamin D: A D-Lightful Solution for Health. J Investig Med. 2011 Mar 16.

2. Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1080S-6S.

3. Bischoff-Ferrari HA. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health outcomes. Adv Exp Med Biol. 2008;624:55-71.

4. Holick MF. Optimal vitamin D status for the prevention and treatment of osteoporosis. Drugs Aging. 2007;24(12):1017-29.

5. Qamar S, Akbani S, Shamim S, Khan G. Vitamin D levels in children with growing pains. J Coll Physicians Surg Pak. 2011 May;21(5):284-7.

6. Papaioannou A, Kennedy CC, Giangregorio L, Ioannidis G, Pritchard J, Hanley DA, Farrauto L, DeBeer J, Adachi JD. A randomized controlled trial of vitamin D dosing strategies after acute hip fracture: no advantage of loading doses over daily supplementation. BMC Musculoskelet Disord. 2011 Jun 20;12:135.

7. Szabó A. Skeletal and extra-skeletal consequences of vitamin D deficiency. Orv Hetil. 2011 Aug 14;152(33):1312-9.

8.Holick MF. Vitamin D: extraskeletal health. Endocrinol Metab Clin North Am. 2010 Jun; 39(2):381-400, table of contents.[PubMed] 

9.Capozzi A, Scambia G, Lello S. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 12 Μάιος 2021 20:45)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.