Get Adobe Flash player

Αλλεργια στους Μυκητες και Ωτορινολαρυγγολογικες Παθησεις©

 

 

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Iατρός, ΩτορινολαρυγγολόγοςΟδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Έρευνας και Θεραπείας ΩΡΛ Αλλεργικών Παθήσεων Κορινθίας

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, e-mail:pharmage@otenet.gr

Τηλ.2741026631, 6944280764, pharmage@otenet.gr, www.gelis.gr, www.pharmagel.gr, www.orlpedia.gr, www.allergopedia.gr, www.gkelanto.gr

 

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΥΚΗΤΕΣ©

 

Αλλεργία στους μύκητες σημαίνει την ευαισθητοποίηση ορισμένων ατόμων προς κάποιον ή κάποιους μύκητες αλλεργιογονικής σημασίας και την πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικής ρινοεπιοεφυκίτιδας, ή αλλεργικής καθ'υποτροπήν μέσης εκκριτικής ωτίτιδας, ή καθ'υποτροποήν λαρυγγίτιδας με τη μεσολάβηση ειδικών ΙgΕ ανοσοσφαιρινών προς τα αλλεργιογόνα των μυκήτων.

 

Η επίπτωση (prevalence) των αλλεργιών προς τους μύκητες, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των αλλεργικών ατόμων  στους μύκητες σε ένα δεδομένο πληθυσμό, σε μια δεδομένη στιγμή,  είναι μεγαλύτερη από ότι πιστευόταν στο παρελθόν. Αυτό είχε ως επακόλουθο να υποτιμηθεί η αλλεργία στους μύκητες ως πιθανή αιτία πρόκλησης αναπνευστικών νοσημάτων. Τα περισσότερα άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στους μύκητες εμφανίζουν συμπτώματα όλο το χρόνο, αν και η ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων  αυξάνει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (Martínez-Cañavate Burgos et al. 2007).

 

H εισπνοή σπόρων μυκήτων μπορεί να οδηγήσει ορισμένα ευαισθητοποιημένα άτομα στην εκδήλωση ενός ευρέος φάσματος αλλεργικών παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρινίτιδα, δερματίτιδα, αλλεργική βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση και εξωγενή αλλεργική κυψελίτιδα, καθώς επίσης  σε μια σειρά λίγο γνωστών παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη διαβίωση στις σύγχρονες κατοικίες.

 

 alt

alt

alt

Penicillium

alt

Altenaria tenuis

alt

Mucor racemosus

 

Οι μύκητες ανήκουν στο φυτικό βασίλειο και ανευρίσκονται φυσιο-λογικά στο περιβάλλον μας. Ο κάθε μύκητας ξεχωριστά είναι πολύ μικρός για να αναγνω-ριστεί με το συνηθισμένο μικροσκόπιο. Όταν ανα-καλύπτονται στο μικρο-σκόπιο διακρίνονται οι αποικίες τους ως σκούρες περιοχές με ζωηρά χρώματα της μικροβιακής ανάπτυξης και των φυσικών υποστρωμάτων πάνω στα οποία αναπτύσσονται.

 

Οι μύκητες παράγουν σπόρους που μεταφέρονται με τον άνεμο, εφόσον αναπτύσσονται έξω από τις κατοικίες των ανθρώπων. Κάτω από ορισμένες συνθήκες αποικίες μυκήτων μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στην κατοικία του ανθρώπου στις ξύλινες κατασκευές και επενδύσεις υπογείων, στις κουρτίνες του λουτρού, μοκέτες, δερμάτινα είδη (υποδήματα), υφασμάτινες ταπετσαρίες επίπλων, τρόφιμα που σαπίζουν, φρούτα και εκτεθειμένα στην κουζίνα λαχανικά. Κατά κανόνα οι μύκητες αναπτύσσονται όπου υπάρχει επαρκής υγρασία που υποστηρίζει την ανάπτυξή τους.

 

Οι περιοχές του σπιτιού ή του χώρου εργασίας με υγρασία στα πατώματα, τις οροφές και τους τοίχους ή περιοχές της κατοικίας που έχουν διαποτιστεί από διαρροές νερού ή αποχετεύσεων είναι ιδανικές περιοχές εγκατάστασης και ανάπτυξης μυκήτων. Η σημασία των μυκήτων στην πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων  είναι γνωστή από το 18ο αιώνα. Μέσω των δερματικών δοκιμασιών, των εργαστηριακών εξετάσεων RAST έχουν διαγνωστεί πολλοί αλλεργικοί ασθενείς ότι είναι αλλεργικοί και σε σπόρους μυκήτων.

 

Οι μύκητες υπάρχουν σχεδόν παντού και μαζί με τους γυρεόκοκκους αλλεργιογόνων φυτών και δένδρων έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν την κυριότερη αιτία εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας. Υπάρχουν μεμονωμένοι ασθενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι μόνο σε μύκητες, ενώ πολλοί ασθενείς είναι ευαισθητοποιημένοι στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού έχουν αναπτύξει ταυτόχρονα υπερευαισθησία και σε μύκητες. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως πάσχουν από ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα με εξάρσεις και υφέσεις όλο το έτος των συμπτωμάτων τους, τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν και με αλλεργικό άσθμα.

 

Οι μύκητες θεωρούνται  σοβαρές αιτίες πρόκλησης αλλεργικών νόσων, των οποίων τα συμπτώματα προκαλούνται με τη μεσολάβηση ΙgE ανοσοσφαιρινών, όπως το αλλεργικό άσθμα, η ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα και ορισμένες μορφές εκζέματος. Η επίπτωση των αλλεργιών προς τους μύκητες ποικίλει σημαντικά στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές .

 

Το φάσμα των μυκητιασικών αλλεργιών

Οι μύκητες βρίσκονται εξαπλωμένοι σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να ζουν ως σαπρόφυτα, παράσιτα συμβιώτες ζώων και φυτών, τόσο μέσα σε εσωτερικούς χώρους, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Για δεκαετίες οι μύκητες που ανήκουν στους ασκομύκητες  και στους βασιδιομύκητες είναι γνωστόν ότι προκαλούν ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών. Σε αντίθεση προς τις γύρεις,  οι σπόροι των μυκήτων και τα κύτταρα των μυκηλίων δεν προκαλούν  μόνον αλλεργία τύπου Ί, (δηλαδή αλλεργία που επιτελείται με τη μεσολάβηση IgE ανοσοσφαιρινών) , αλλά επίσης και έναν μεγάλο αριθμό άλλων νόσων, περιλαμβανομένων των αλλεργικών βρογχοπνευμονικών μυκώσεων, της αλλεργικής κολπίτιδας, της πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία και την ατοπική δερματίτιδα.

 

Σε αντίθεση με τις αλλεργίες που προκύπτουν από γύρεις, οι μυκητιασικές αλλεργίες συχνά συνδέονται με το αλλεργικό άσθμα. Αναφέρεται ότι η ευαισθησία προς τους μύκητες υπάρχει στο 80% των ασθενών με άσθμα.

Η αποευαισθητοποίηση των αλλεργικών ασθενών προς τους μύκητες δεν είναι πάντοτε επιτυχής, διότι τα αλλεργιογόνα εκχυλίσματα τους ποικίλουν στην πρωτεϊνική τους σύνθεση, λόγω της ευρείας ποικιλίας των στελεχών των μυκήτων, των διαφορών της σύστασής των εκχυλισμάτων των αλλεργιογόνων των μυκήτων,  από παρτίδα σε παρτίδα , εξ αιτίας του γεγονότος ότι τα εκχυλίσματα μπορεί να έχουν παρασκευαστεί από σπόρους ή και κύτταρα μυκηλίων. Ανεξάρτητα από αυτό τα τελευταία 20 έτη  έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 150 εξατομικευμένα αλλεργιογόνα μυκήτων από 80 γένη μυκήτων (Simon-Nobbe et al. 2007).

 

Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΜΥΚHΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥΣ

Παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 200.000 είδη μυκήτων, εντούτοις αλλεργιογονικής σημασίας είναι ένα πολύ λίγα από αυτά τα είδη. Η αλλεργία στους μύκητες  Cladosporium Alternaria, Stemphylium και Aspergillus έχει καλά τεκμηριωθεί. Οι αλλεργιογόνοι μύκητες αποτελούν τις απλούστερες φυτικές μορφές μικροσκοπικού μεγέθους και ανευρίσκονται στη φύση σε μεγάλες ποσότητες, ζώντας σε οργανικές ύλες, όπως άλλα φυτά, τρόφιμα και τα ξηρά φύλλα. Τα αναπαραγωγικά σωματίδια των μυκήτων λέγονται σπόρια ή σπόροι και διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα με τη βοήθεια  του ανέμου.

 

Επίσης τα μυκήλια, δηλαδή τα βλαστικά μέρη ενός μύκητα μπορεί να διασκορπιστούν στον ατμοσφαιρικό αέρα και να δράσουν ως αλλεργιογόνα. Κάτω από κατάλληλες καιρικές και μικροκλιματικές συνθήκες (διακυμάνσεις ημερήσιου φωτισμού, η παρουσία σκότους και οι διαβαθμίσεις της ατμοσφαιρικής υγρασίας) οι σπόροι των μυκήτων  βλαστάνουν και δημιουργούν νέες αποικίες μυκήτων. Οι ποσότητες των σπόρων των μυκήτων, που αιωρούνται στον ατμοσφαιρικό αέρα εκτός κατοικίας πoικίλουν από τους λίγους σπόρους/m3(π.χ. το Cladosporium και το Penicillium) μέχρι τους 1.000.000/ m3 σε καταστάσεις όπου το μυκητιασικό υλικό χρησιμοποιείται επαγγελματικά.

 

Συνήθως απαιτούνται χιλιάδες σπόροι μυκήτων ανά m3 για να ξεκινήσουν αλλεργικά συμπτώματα, πράγμα που δεν ισχύει για ους μεγάλους σπόρους, όπως του μύκητα Alternaria. Η ευαισθητοποίηση στην Alternaria παρατηρείται από τη νηπιακή ηλικία ή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σταθεροποιείται πριν από την αλλεργία , που προκαλείται από άλλα αλλεργιογόνα. Η ευαισθητοποίηση των ατοπικών ατόμων προς τις γύρεις και την Alternaria αυξάνει σημαντικά όσο πιο μακριά κατοικούν οι ασθενείς από τις παραλιακές ζώνες κατοικίας (Moral et al, 2008).

 

botrytis

Μύκητες που αναπτύσσονται στα φρούτα (Botrytis, Penicillium)

O μύκητες Cladosporium και Alternaria είναι πολύ διαδεδομένη αιτία αλλεργίας σε μύκητες. Οι μήκυτες αυτού εντοπίζονται έξω από τις κατοικίες και η εμφάνισή τους έχει σχέση με τον κύκλο της ζωής των τοπικών καλλιεργειών και της εποχής πτώσης των φύλλων των δένδρων  ή την αποξήρανση των φυτών.

Η αύξηση των απονεκρωμένων σωματιδίων πάνω στα φυτά που βλαστάνουν μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυκήτων. Όπως τούτο  δεν συμβαίνει με τους γυρεοκκόκους, οι μύκητες δεν εξαφανίζονται τελείως με την επέλευση του παγετού. Παρά τούτο η πλειοψηφία των σπόρων των μυκήτων που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του παγετού δεν είναι αλλεργιογονικής σημασίας.

 

Η αλλεργία στον Αspergillus, Mucor και Penicilliumδεν είναι τόσο συχνή, πιθανόν λόγω του μικρού αριθμού τους στην ατμόσφαιρα, Οι μύκητες όμως αυτοί είναι σημαντικοί ως ενδοοικιακά αλλεργιογόνα. Η επίπτωσή τους δεν έχει καθορισμένη εποχή και συνήθως προκαλούν ολοετήσια συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος. Οι υφασμάτινες επιπλώσεις οι βαριές κουρτίνες, τα στρώματα, τα πάνινα παιχνίδια, οι μοκέτες και τα χαλιά μπορεί να βρίθουν από σκόνη που περιέχει μύκητες . Τα υγρά ανήλια υπόγεια και αποθήκες της κατοικίας είναι γόνιμοι χώροι ανάπτυξης μυκήτων.

 

Όμως οι μύκητες προσβάλουν και τα προϊόντα από χαρτί, όπως οι τοιχοκολλημένες αφίσες, οι κολλημένες στους τοίχους χάρτινες ταπετσαρίες, τα ξύλινα ταβάνια και πατώματα που έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου καθώς και τα τρόφιμα που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους του σπιτιού εντός και κυρίως εκτός ψυγείου (π.χ. ο Mucor στο ψωμί, το Penicillium στα εσπεριδοειδή, κλπ. Στη βιομηχανία των τροφίμων χρησιμοποιούνται σε μερικά τρόφιμα σκόπιμα μύκητες, π.χ. στα τυριά (Αspergillus,  Penicillium ή στη σάλτσα σόγιας ο Αspergillus).

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ

Λήψη ιστορικού Αλλεργίας σε μύκητες: Τα ιστορικά των ασθενών με αλλεργία σε μύκητες ποικίλουν και γιαυτό πρέπει ο κάθε ασθενής να εξετάζεται λεπτομερώς. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ηλικία του ασθενούς, κατά την οποία του εμφανίστηκαν τα αλλεργικά συμπτώματα, ο τύπος των συμπτωμάτων, οι πιθανές αυξομειώσεις των συμπτωμάτων κατά τις διάφορες εποχές ή την παραμονή ή διαμονή σε μια ορισμένη κατοικία ή περιοχή. Θα πρέπει να ερευνάται η αλλεργιογόνος χλωρίδα της περιοχής κατοικίας των ασθενών, καθόσον αρκετές φορές αποδίδονται τα συμπτώματα σε γύρη ενώ μπορεί να οφείλονται σε γύρη και μύκητες ή μόνο σε μύκητες ή ακάρεα και μύκητες.

 

Έτσι λοιπόν η εκδήλωση άσθματος και ρινίτιδας στη μέση του καλοκαιριού σε ασθενείς με αρνητικές δερματικές δοκιμασίες για γύρεις ή με αλλεργικά συμπτώματα που δεν συμπίπτουν με την αλλεργιογόνο ανθοφορία  είναι δηλωτικά αλλεργίας σε μύκητες.

Ο μύκητας  Alternaria, π.χ. έχει ενοχοποιηθεί για την εγκατάσταση ασθματικών κρίσεων, που μπορεί να είναι δυσίατες (Cleenewerck et al, 2008).Παρά ταύτα μόνον πολύ λίγοι ασθενείς είναι αποκλειστικά αλλεργικοί σε μύκητες. Οι πλείστοι ασθενείς είναι αλλεργικοί με αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα είναι ευαίσθητοι  και σε άλλα αλλεργιογόνα και ιδίως στις γύρεις. Οι περισσότεροι ασθενείς με αλλεργία σε μύκητες εκδηλώνουν συμπτώματα για μακρά χρονική περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οι ασθενείς εκτίθενται στους συνήθεις αλλεργιογόνους μύκητες, οι οποίοι υπάρχουν σχεδόν παντού.

 

Ο κλασικός ασθενής με αλλεργία στους μύκητες παρουσιάζει συμπτώματα από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, διότι υπάρχουν αλλεργιογόνοι σπόροι μυκήτων τους ζεστούς και υγρούς μήνες. Η χειρότερη περίοδος, τουλάχιστον για τους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου είναι ο Ιούλιος –Σεπτέμβριος, όπου τα τα ξερά φύλλα που πέφτουν και τα φυτά που ξεραίνονται παρέχουν υλικά που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στις νοτιότερες περιοχές τηςΕλλάδος η εποχιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής ή μπορεί να μη γίνεται αντιληπτή. Αν αν ο ασθενής είναι ευαίσθητος σε εξωοικιακούς μύκητες δεν είναι εύκολο να κάνει παρατηρήσεις που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει ότι είναι αλλεργικός σε κάτι συγκεκριμένο από το περιβάλλον του.

 

Αντίθετα πολλοί ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι τα συμπτώματά τους εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μόλις επισκεφτούν ή παραμείνουν σε χώρους που φιλοξενούν αλλεργιογόνους ενδοοικιακούς μύκητες. Μπορεί στο υγρό, σκονισμένο περιβάλλον να αναπτύσσονται μεν οι  μύκητες, όμως αλλεργιογονικής σημασίας ανάπτυξη μυκήτων μπορεί να αναπτυχθούν  και σε εμφανώς καθαρά διαμερίσματα.

 

Καλλιέργειες μυκήτων. Οι  ασθενείς που είναι ύποπτοι για αλλεργία σε μύκητες θα πρέπει να συνεργάζονται με τον ωτορινολαρυγγολόγο που ερευνά την αλλεργική τους ρινίτιδα. Συνεργασία σημαίνει να δοθεί η δυνατότητα στο γιατρό να πάρει δείγματα σκόνης ή άλλων υλικών από την κατοικία του ασθενούς και να τα αποστείλει σε ειδικό εργαστήριο για καλλιέργεια μυκήτων, διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός ποιες αποικίες μυκήτων αναπτύσσονται στο περιβάλλον της κατοικίας του ασθενούς

 

Ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού με αλλεργιογόνα εκχυλίσματα μυκήτων

 Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των ενδοεπιδερμικών δοκιμασιών νυγμού με αλλεργιογόνα εκχυλίσματα αλλεργιογόνων είναι αμφισβητήσιμη, καθώς υπάρχουν εκχυλίσματα που ποικίλουν σε ποιότητα. Παραδείγματος χάρη μπορεί να παρατηρηθεί ποικιλία αντιδράσεων μετά από χρήση εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων του μύκητα Alternaria της αυτής πυκνότητας και διαφορετικής παρτίδας. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τα  εκχυλίσματα μυκήτων προκαλούν μη ειδικές δερματικές αντιδράσεις, διότι περιέχουν μη αλλεργιογονικές ερεθιστικές για το δέρμα ουσίες.

 

Γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των αλλεργιογόνων. Το πρόβλημα της παρασκευής των αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων των μυκήτων έγκειται στο γεγονός ότι τα αλλεργικά αποτελέσματα φαίνεται να προκαλούνται από σπόρους των μυκήτων, αν και στην πραγματικότητα αυτά που υφίστανται εκχύλιση είναι τα μυκήλια. Παρά ταύτα όταν το 1980 έγιναν απόπειρες να εκχυλιστούν σπόροι μυκήτων, η αλλεργιογονικότητά τους βρέθηκε να είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα μεθοδολογίας που πρέπει να ξεπεραστεί. Επιπρόσθετα , τα μέσα εκχύλισης  δεν είναι απολύτως ικανοποιητικά και ποικίλουν από εργαστηρίου σε εργαστήριο. Τέλος, η αποθήκευση ορισμένων εκχυλισμάτων μυκήτων έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Οι παραπάνω τρεις δυσκολίες εξηγούν μερικώς τηδυσχέρεια παρασκευής τυποποιημένων αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων μυκήτων. Προς το παρόν  δεν υπάρχουν διεθνώς τυποποιημένα αλλεργιογόνα μυκήτων (Martínez-Cañavate Burgos et al., 2007). Υπάρχουν μόνο πολύ λίγα τυποποιημένα αλλεργιογόνα, ιδιαίτερα της Alternariaκαι του Cladosporium, καθώς και ανασυνδυασμένα αλλεργιογόνα για αυτά τα δύο είδη και για τον Aspergillus.

 

Παρά ταύτα απαιτείται να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος. Συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί η αλλεργία στους μύκητες. Οι δερματικές δοκιμασίες για μύκητες απέχουν πολύ του τελείου και η εργαστηριακή αναζήτηση ειδικών IgE μυκήτων δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από τις δερματικές δοκιμασίες. Τα παραπάνω εξηγούν γιατί γενικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ειδική αποευαισθητοποίηση σε ασθενείς που γενικά είναι πολυευαίσθητοι σε μύκητες και των οποίων η αλλεργία δεν είναι πάντοτε καλώς χαρακτηρισμένη. Η ανοσοθεραπεία προς το παρόν είναι αποτελεσματική, όταν γίνεται για αποευαισθητοποίηση προς την Alternariaκαι το Cladοsporium .

 

H      υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα  και διαλείπον άσθμα που δέχτηκαν υπογλώσσια ανοσοθεραπεία έδειξαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος των ασθενών με υπερευαισθησία στον μύκητα Alternaria [Cortellini G, et al, 2010]. .

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτετες τα 3 έτη υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας με εκχύλισμα αλλεργιογόνων Alternaria  είναι καλώνς ανεκτά από τους ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργίες [Pozzan MMilani M. 2010]..

 

Αποδείχτηκε ότι η εμφάνιση τουλάχιστον ενός επεισοδίου ασθματικής κρίσεως κατά το πρώτο έτος της ζωής έχει σχέση με αυξημένη έκθεση μυκήτων που υπάρχουν στη σκόνη και ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόωρης έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς μύκητες και της εγκατάστασης άσθματος. Επιπλέον βρέθηκε ότι οι πρόωρες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος  δεν προστατεύουν τα άτομα από την ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος και ευαισθητοποίησης προς τα συνηθισμένα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ετών της ζωής ενός πληθυσμού, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος στην ηλικία των 10 ετών (Nafstad et al, 2005).

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργίας προς τον Aspergillus fumigatus

Ο  Kreindler JL,  και οι συνεργάτες του (2010)  ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D  μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία και την πρόληψη της αλλεργίας προς το συνηθισμένο μύκητα  Aspergillus fumigatus, σε  ασθματικούς και τα άτομα με κυστική ίνωση σοβαρά, που πάσχουν από αλλεργική  βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση.  Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στα Τh2 λεμφοκύτταρα , που είναι οι ορμονικοί μεσολαβητές των Τ-βοηθητικών κυττάρων (T-helper cells) που ευθύνονται για την παραγωγή της αλλεργικής αντίδρασης.

 

Βρήκαν ότι μια πρωτεΐνη, η λεγόμενη OX40L ήταν σημαντική στην εκδήλωση της των Th2 αντιδράσεων προς τον μύκητα Αspergillus fumigatus στα λεμφοκύτταρα CD4+T cells , που είχαν απομονωθεί από ασθενείς με Αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση και ότι αυτή η ομάδα των ασθενών είχε  μεγαλύτερες Th2 αντιδράσεις προς τον Αspergillus fumigatus.  Τα λεμφοκύτταρα CD4+T που απομονώθηκαν  από μια ομάδα ασθενών, που δεν έπασχε από αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση είχε υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών FoxP3 και  TGF-ß , που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της ανοχής προς τα αλλεργιογόνα.

 

Οι παραπάνω ερευνητές ανακάλυψαν ότι  η αυξημένη αντιδραστικότητα των Th2  στους ασθενείς της ομάδας με αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση είχε σχέση με την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον ορό. Βρήκαν επίσης ότι χορηγώντας βιταμίνη D  ότι, όχι μόνον περιοριζόταν η παραγωγή  της πρωτεΐνης που προήγαγε την αλλεργική αντίδραση, αλλά επίσης ότι αύξανε η παραγωγή των πρωτεινών, που προάγουν την ανοχή προς τα αλλεργιογόνα.

 

Αλλεργική μυκητιασική ρινοκολπίτιδα

Σήμερα πιστεύεται ότι η αλλεργική μυκητιασική κολπίτιδα είναι μια αλλεργική αντίδραση προς νεφελοποιθέντες μύκητες του περιβάλλοντος, συνήθως από είδη των δεματιοειδών (dematiaceous species) σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η νόσος διαφέρει από τις επιθετικές μυκητιασικές μυκητιασικές λοιμώξεις που εκδηλώνονται στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως οι διαβητικοί και οι ασθενείς με AIDS.

 

Οι πλείστοι από τους πάσχοντες με αλλεργική μυκητιασική κολπίτιδα έχουν ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και είναι δύσκολο να καθοριστεί το πότε η νόσος ξεκίνησε,  Μέσα στις παραρρίνιες κοιλότητες αναπτύσσονται μυκητιασικοί ρύποι και μουκίνη, που πρέπει να απομακρυνθούν χειρουργικά, ώστε το αλλεργιογόνο που υποκινεί την αλλεργική αντίδραση να εξαφανιστεί. Αν η νόσος δεν αντιμετωππιστεί έγκαιρα και κατάλληλα  συχνά διαβιβρώσκονται οστά του σπλαγχνικού κρανίου και η νόσος επεκτείνεται στους οφθαλμικούς κόγχους και στην πρόσθια μοίρα της βάσης του κρανίου (Ikram et al, 2007).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cleenewerck A, Raherison C, Magnan A, Tunon-de-Lara JM. Allergy and refractory asthma: new etiological and treatment pathways. Presse Med. 2008 Jan;37(1 Pt 2):129-35.

Cortellini GSpadolini IPatella VFabbri ESantucci ASeverino MCorvetta ACanonica GWPassalacqua G. Sublingual immunotherapy for Alternaria-induced allergic rhinitis: a randomized placebo-controlled trial. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010 Nov;105(5):382-6.

Ikram M, Akhtar S, Ghaffar S, Enam SA.Management of allergic fungal sinusitis with intracranial spread. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2007 Sep 5.  

Kreindler JL, Steele C, Nguyen N, Chan YR, Pilewski JM, Alcorn JF, Vyas YM, Aujla SJ, Finelli P, Blanchard M, Zeigler SF, Logar A, Hartigan E, Kurs-Lasky M, Rockette H, Ray A, Kolls JK. Vitamin D3 attenuates Th2 responses to Aspergillus fumigatus mounted by CD4+ T cells from cystic fibrosis patients with allergic bronchopulmonary aspergillosis. J Clin Invest. 2010 Sep 1;120(9):3242-54. doi: 10.1172/JCI42388. Epub 2010 Aug 16

Martínez-Cañavate Burgos A, Valenzuela-Soria A, Rojo-Hernández A. Immunotherapy with Alternaria alternata: present and future. Allergol Immunopathol (Madr). 2007 Nov-Dec;35(6):259-63.

Moral L, Roig M, Garde J, Alós A, Toral T, Fuentes MJ. Allergen sensitization in children with asthma and rhinitis: marked variations related to age and microgeographical factors. Allergol Immunopathol (Madr). 2008 May-Jun;36(3):128-33.

Nafstad P, Brunekreef B, Skrondal A, Nystad W.Early respiratory infections, asthma, and allergy: 10-year follow-up of the Oslo Birth Cohort.Pediatrics. 2005 Aug;116(2):e255-62.

Pozzan MMilani M. Efficacy of sublingual specific immunotherapy in patients with respiratory allergy to Alternaria alternata: a randomised, assessor-blinded, patient-reported outcome, controlled 3-year trial. Curr Med Res Opin. 2010 Dec;26(12):2801-6. Epub 2010 Nov 4.

Simon-Nobbe B, Denk U, Pöll V, Rid R, Breitenbach M.The spectrum of fungal allergy.Int Arch Allergy Immunol. 2008;145(1):58-86. Epub 2007 Aug 20.

Συγγράμματα και βιβλία Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη Εκδόσεις ΄΄ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ ΄΄, Κόρινθος


 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

alt

alt



 

alt


alt

alt

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 07 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.