Get Adobe Flash player

AΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΤΑ©

 

 

 


altΔρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

 

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,  Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ωτορινολαρυγγολογική Αλλεργία και το ροχαλητό

Ιατρείο Ωτορινολαρυγγολογίας

 

ΜΟΝΑΔΑ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr, www.orlpedia.gr, www. allergopedia.gr, www.pharmagel.gr, www.gkelanto.gr, www.gkelikosagiorgitiko.gr

 

Διάγνωση και θεραπεία ρινίτιδας, ρινοκολπίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας, λαρυγγίτιδας που οφείλονται στην εισπνοή αλλεργιογόνων της γάτας©

 

Αλλεργία στη γάτα

alt

Η πιο  συνηθισμένη αλλεργία σε οικόσιτο ζώο είναι της γάτας. Από τους ανθρώπους που συντηρούν μέσα στο σπίτι τους γάτα ή γάτες το 50% παρουσιάζει αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, ενώ το 40% παρουσιάζει άσθμα. Το αλλεργιογόνο της γάτας προκαλεί ευαισθητοποίηση σε υγιή άτομα συχνότερα από το αλλεργιογόνο του σκύλου. Έχει υπολογιστεί ότι η αλλεργία στη γάτα μεταξύ των αλλεργικών ατόμων φτάνει το ποσοστό του 10,3-14% (Yuen et al., 2007). Στα παιδιά μέχρις ηλικίας 4 ετών το ποσοστό ευαισθησίας τους στα αλλεργιογόνα της γάτας φτάνει το 8% (Baatenburg de Jong A, et al,  2009).

 

Ο Kerkhof M, et al (2009)  στην προοπτική μελέτη τους (PIAMA study), που αφορούσε  τα αποτελέσματα της παρουσίας οικοσίτων ζώων στην κατοικία στην ανάπτυξη άσθματος σε παιδιά μέχρι 8 ετών, διαπίστωσαν τα εξής. Η πρώιμη έκθεση των παιδιών σε οικόσιτα ζώα μέσα στην κατοικία τους ασκεί προστατευτικό αποτέλεσμα στην ευαισθητοποίηση τους στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όχι όμως στην πρόληψη ανάπτυξης άσθματος. Επιπλέον τα παιδιά με κατοικίδια ζώα είχαν πιο συχνά παροδικά ή διαλείποντα συμπτώματα άσθματος. 

 

 

H αλλεργία στις γάτες και τους σκύλους και η πολυευαισθησία προς αυτά τα ζώα σχετίζονται με την εκδήλωση σοβαρού παιδικού άσθματος.  

 

Τα παιδιά με σοβαρό αλλεργικό άσθμα έχει επιδειχτεί ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα sIgE προς τη γάτα, το σκύλο και το άλογο.

 

Οι νέες ερευνητικές μέθοδοι της μοριακής αλλεργίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση του χαρακτηρισμού των αλλεργιογόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολυευαίσθητους και σ’αυτούς που πάσχουν από σοβαρό άσθμα (Konradsen JR, et al, 2014)

 

 

Το αλλεργιογόνο της γάτας

 Το αλλεργιογόνο της γάτας είναι ένα πολύ μικρό πρωτεϊνικό μόριο το ονομαζόμενο the "Fel d 1", το οποίο υπάρχει στο σάλιο της γάτας. Καθώς η γάτα διαρκώς γλύφει διάφορα σημεία του σώματός της, tο αλλεργιογόνο προσκολλάται αρχικά στο δέρμα της γάτας  και αφού ξεραθεί το σάλιο το αλλεργιογόνο αφθονεί στην πιτυρίδα του ζώου ή επιθήλια του δέρματός του. Τα επιθήλια αυτά πέφτουν καθημερινά και γεμίζει έτσι το περιβάλλον που κατοικεί η γάτα με τα αλλεργιογόνα της.

 

alt

Το αλλεργιογόνο της γάτας Fel d 1 παράγεται στους σμηγματογόνους αδένες του ζώου και σε μικρότερη έκταση στα βασικά επιθηλιακά κύτταρα και αποθηκεύεται κυρίως στην επιφάνεια της επιδερμίδας και στη γούνα του ζώου, (Charpin et al, 1991). Οι γάτες περιποιούνται με πολύ επιμέλεια τον εαυτό τους, αφού γλύφουν συνεχώς κάθε σημείο του σώματός τους, το οποίο μπορεί να φθάσει η γλώσσα τους και έτσι εναποθέτουν την πρωτεΐνη "Fel d 1", στο δέρμα τους.

 

Αλλεργιογόνο είναι κάθε πρωτεϊνικό μόριο που είναι ικανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, όπως οι γυρεόκοκκοι ορισμένων ανεμόφιλων φυτών, τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, ορισμένοι μύκητες και επιθήλια ζώων. Τα αλλεργιογόνα της γάτας αιωρούνται στην ατμόσφαιρα της κατοικίας που την φιλοξενεί και καθώς είναι μικροσκοπικά σωματίδια εισπνέονται από τη μύτη και οδηγούνται στους βρόγχους και τους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.

 

Η κάθε γάτα μπορεί να παράγει λιγότερα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Τούτο όμως δεν εξαρτάται από το μήκος των τριχών του ζώου ή τη ράτσα του.

Οι γάτοι παράγουν περισσότερα αλλεργιογόνα παρά οι γάτες. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής του Fel d 1 από την τεστοστερόνη στους σμηγματογόνους αδένες του ζώου.

 

Που συγκεντρώνονται τα αλλεργιογόνα της γάτας;

alt

Το αλλεργιογόνο της γάτας υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα σπίτια που φιλοξενούν γάτα ή γάτες. Όμως, το ίδιο αλλεργιογόνο έχει βρεθεί και σε σπίτια, στα οποία δεν έχει ζήσει ποτέ γάτα, σε γραφεία εργασίας και δημόσια κτίρια, στα οποία απαγορεύεται η παρουσία ζώων.

 

Το αλλεργιογόνο της γάτας μεταφέρεται παντού, διότι προσκολλάται εύκολα στα ρούχα των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι και τα μεταφέρουν από το σπίτι τους σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο το να εκτεθεί κανείς σε κάποιο βαθμό στο αλλεργιογόνο της γάτας. Χωρίς αμφιβολία τα επίπεδα έκθεσης είναι υψηλότερα εκεί που φιλοξενούνται γάτες και αυτά τα επίπεδα είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα. Επειδή το αλλεργιογόνο της γάτας έχει πολύ μικρό μέγεθος (2,5μm), αυτό του επιτρέπει να αιωρείται για πολύ μεγάλο διάστημα στην ατμόσφαιρα. Γιαυτό τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γάτα (ρινίτιδα ή άσθμα), μόλις μπουν σε ένα χώρο που βρίθει η ατμόσφαιρά του από αλλεργιογόνα της γάτας, καθώς τα εισπνέουν εκδηλώνουν γρήγορα συμπτώματα, (Luczynska et al, 1990).

 

Ο αριθμός των αλλεργιογόνων της ατμόσφαιρας μιας κατοικίας μπορεί να περιοριστεί αν το σπίτι αερίζεται καλά και συχνά, υπάρχουν ισχυροί εξαεριστήρες ή αποτελεσματικές συσκευές καθαρισμού ου αέρα. Παρά τούτο, βρέθηκε ότι οι συνήθεις ηλεκτρικές σκούπες καθαρισμού των κατοικιών δεν είναι ικανές να απομακρύνουν σημαντικές ποσότητες αλλεργιογόνων γάτας από χαλιά, μοκέτες κλπ, τα οποία εκτίθενται σε γάτα, (Liccardi et al, 2007).

 

Οι υφασμάτινες ταπετσαρίες των επίπλων,  τα χαλιά, οι μοκέτες, τα κλινοσκεπάσματα και τα στρώματα συντηρούν αλλεργιογόνα της γάτας, ακόμη κι όταν έχει απομακρυνθεί το ζώο από το την κατοικία ή το υπνοδωμάτιο. Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται 20 εβδομάδες για να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα της γάτας από τα χαλιά ενός σπιτιού, ενώ χρειάζονται 5 χρόνια για να απομακρυνθούν από τα στρώματα.  Η απομάκρυνση των στρωμάτων ή η προληπτική κάλυψή τους με ειδικά καλύμματα περιορίζουν τη συνεχή έκθεση στα αλλεργιογόνα . Ο συχνός καθαρισμός των χαλιών μοκετών και υφασμάτινων ταπετσαριών και των κουρτινών μπορεί να περιορίσει την έκθεση στα αλλεργιογόνα της γάτας. Τα αλλεργιογόνα της γάτας μπορεί να βρεθούν και σε κάθετες επιφάνειες π.χ. των τοίχων. Γιαυτό οι προσπάθειες καθαρισμού μιας κατοικίας από τα αλλεργιογόνα της γάτας πρέπει να περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των τοίχων.

 

Αν η γάτα περιοριστεί να μένει σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο του σπιτιού , υπενθυμίζεται ότι τα αλλεργιογόνα μπορεί να κυκλοφορούν σε όλη την κατοικία αν αυτή θερμαίνεται με κλιματιστικό. Γιαυτό πρέπει οι συσκευές κλιματισμού να έχουν ενσωματωμένα ειδικά φίλτρα καθαρισμού του κυκλοφορούντος αέρα. Αν και τα φίλτρα καθαρισμού ΗΕΡΑ συγκρατούν τα αιωρούμενα στον ατμοσφαιρικό αέρα των κατοικιών αλλεργιογόνα των κατοικιδίων ζώων, εν τούτοις η χρήση τους δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα του άσθματος ή τις συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων στα δείγματα σκόνης των σπιτιών από τα οποία ελήφθησαν(Sulser C, et al, 2009).

 

Κλινικές εκδηλώσεις της αλλεργίας στη γάτα

Το αλλεργικό άτομο στη γάτα μόλις μπει σε χώρο που βρίθει αλλεργιογόνων μπορεί να εμφανίσει αμέσως συμπτώματα ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και δύσπνοια με συριγμό. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν σε ένταση, ανάλογα βεβαίως με τη βαρύτητα της αλλεργίας του πάσχοντος. Αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της αλλεργίας στη γάτα.

 

 Οι αλλεργικές αντιδράσεις διακρίνονται στις άμεσες, δηλαδή σ’ αυτές που συμβαίνουν μέσα σε μια ώρα από την έκθεση στα αλλεργιογόνα και τις όψιμες, δηλαδή αυτές που συμβαίνουν 2-4 ώρες μετά την έκθεση σ’ αυτά. Στην αλλεργία της γάτας τα συμπτώματα της άμεσης αντίδρασης μπορεί να είναι ασήμαντα και σε μερικούς έντονα . Είναι όμως κλινικώς εμφανή τα συμπτώματα της όψιμης αντίδρασης. 

 

 Όψιμες αλλεργικές αντιδράσεις παρατηρούνται μετά την απομάκρυνση από το περιβάλλον διαμονής του ζώου, που επιμένουν για βδομάδες. Έτσι λοιπόν ένας αλλεργικός στη γάτα μπορεί να αντιληφθεί ότι η μύτη του είναι επίμονα μπουκωμένη ή εμφανίζει ασθματική κρίση την επομένη ημέρα από την επίσκεψη που έκανε σε χώρο που φιλοξενούσε γάτα.

 

Άλλες εκδηλώσεις αλλεργίας στη γάτα

Εφόσον η αλλεργία στη γάτα παραμένει αδιάγνωστη και συνεχίζεται η έκθεση του πάσχοντος στα αλλεργιογόνα της γάτας μπορεί να υπάρχουν οι παρακάτω κλινικές εκδηλώσεις.

Χρόνιο μπούκωμα της μύτης, οπισθορρινικός κατάρρους, χρόνιος ανεξήγητος βήχας, καθυποτροπήν λαρυγγίτιδες, και ιγμορίτιδες, χρόνο σοβαρό ασταθές άσθμα, καθύποτροπήν εκκριτική ωτίτιδα, καθύποτροπήν αλλεργική λαρυγγίτιδα, δυσφωνία.

 

Στα σημεία του δέρματος του ασθενούς, τα οποία έρχονται σε επαφή με τη γούνα ή το σάλιο της γάτας μπορεί να εμφανίζεται κνιδωτικό εξάνθημα. Οι ασθενείς που πάσχουν από έκζεμα  μπορεί να τους επιδεινωθούν τα δερματικά συμπτώματα. Το αλλεργιογόνο της γάτας πυροδοτεί συνήθως το ατοπικό έκζεμα.

Η αλλεργία στη γάτα μπορεί να είναι αιτία ολοετήσιας ρινίτιδας και να αισθάνονται οι πάσχοντες μόνιμα κρυολογημένοι.

 

Διάγνωση στην αλλεργία στη γάτα

H ευαισθητοποίηση προς τη γάτα αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία αλλεργικής νόσου σε ολόκληρο τον κόσμο.  Τα συμπτώματα ποικίλουν από την ήπια ρινοεπιπεφυκίτιδα μέχρι τις απειλητικές για τη ζωή ασθματικές κρίσεις. Οι in vivo και in vitro διαγνωστικές μέθοδοι ανίχνευσης της αλλεργίας προς τη γάτα, που υπάρχουν  βασίζονται στη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος των  αλλεργιογόνων δερματικών επιθηλίων (πιτυρίδας) της γάτας).

 

Καθώς τα αλλεργιογόνα εκχυλίσματα από φυσικές πηγές έχουν ετερογενή σύσταση, η περιεκτικότητά τους σε αλλεργιογόνο μπορεί να ποικίλλει.  Με την εισαγωγή αλλεργιογόνων που παράγονται με τεχνικές ανασυνδυασμού έχουμε στη διάθεσή μας  μια ευρεία σειρά αλλεργιογόνων μορίων  για ανοσολογικές έρευνες , διάγνωση και θεραπεία. Μέσα σ’αυτά περιλαμβάνεται  και  το μείζον αλλεργιογόνο της γάτας , το  ανασυνδυασμένο  Fel d 1. Οι μελέτες έδειξαν ότι αυτό το μονήρες αλλεργιογόνο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια της ουτεροσφαιρίνης, είναι τουλάχιστον τόσο καλό, όσο το εκχύλισμα επιθηλίων γάτας  που εντοπίζεται στους ασθενείς με την αλλεργία στη γάτα. Η εισαγωγή στην κλινική πράξη δοκιμασιών βασισμένων στο ανασυνδυασμένο Fel d 1 θα αυξήσει  τη γνώση μας για το μόριο αυτού του μονήρους αλλεργιογόνου και θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στη διάγνωση και τη θεραπεία της αλλεργίας στη γάτα (Grönlund H et al, 2009).Στην κλινική πράξη  η διάγνωση τίθεται με τις ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) και αναζήτηση αντισωμάτων προς τα αλλεργιογόνα της γάτας σε δείγμα αίματος ασθενούς με τις δοκιμασίες RAST, Cap-Immunosystem, κλπ. Η ανεύρεση ανεβασμένων επιπέδων IgE αντισωμάτων προς το αλλεργιογόνο της γάτας Fel d 1  σε παιδία αλλεργικά στη γάτα δηλώνει ότι υπάρχει παράγοντας κινδύνου, αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν άσθμα (Grönlund H. et al, 2008).

 

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργία στη γάτα; 

Περιποίηση της γάτας:Tα αλλεργιογόνα της γάτας δεν επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, όπως τούτο συμβαίνει με τα ακάρεα της  σκόνης του σπιτιού. Η καθημερινή καθαριότητα του ζώου συμβάλλει στην απομάκρυνση των χαλαρών τριχών και της πιτυρίδας.

Στη γάτα μπορεί να γίνεται λουτρό με καθαρό νερό (έχει καλύτερα αποτελέσματα από το σαπούνι με νερό)

Το πλύσιμο της γάτας δεν περιλαμβάνει βύθισή της σε λουτήρα, αλλά αρκεί ένα ντους με νερό κανονικής θερμοκρασίας, Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και μετά κάθε 3-3 εβδομάδες.

Τα γατάκια μπορεί να τα πλύνει κανείς εύκολα. Οι ηλικιωμένες γάτες πρέπει βαθμιαία να εξοικειώνονται στο πλύσιμο. Αν η γάτα έχει ακάρεα ή ψύλλους την κάνουν να ξύνεται συνεχώς και μετά από αυτό σκορπίζεται η πιτυρίδα της στην ατμόσφαιρα.

 

Φροντίδα της κατοικίας που φιλοξενεί γάτα: •Οι γάτες πρέπει να περιορίζονται, όσο γίνεται σε ορισμένους χώρους της κατοικίας.

Η πιτυρίδα του ζώου διεισδύει στα χαλιά και τις μοκέτες ή τις υφασμάτινες ταπετσαρίες των επίπλων, που αποτελούν τόπους συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων αλλεργιογόνων της γάτας, που μετακινούνται εύκολα στην ατμόσφαιρα της κατοικίας. Γιαυτό, αν είναι δυνατόν, δεν συνιστάται να υπάρχουν χαλιά και μοκέτες στην κατοικία που φιλοξενεί γάτα.

 

Αν δεν είναι κατορθωτό να απομακρυνθούν οι μοκέτες και τα χαλιά μπορεί να τα καθαρίζει κανείς με διάλυμα ταννικού οξέος 3%, αφού έχει απομονωθεί η γάτα σε κάποιο άλλο χώρο

Είναι χρήσιμη η εγκατάσταση σε κάθε δωμάτιο ειδικού φίλτρου καθαρισμού του αέρα, ξεκινώντας από το υπνοδωμάτιο [HEPA (High Efficiency Particulate Air)]. Τα φίλτρα αέρος καλής ποιότητας μπορεί να περιορίσουν τα αλλεργιογόνα της γάτας στον ατμοσφαιρικό αέρα στο 50%. Οι συσκευές των φίλτρων πρέπει να τοποθετούνται μακριά από υφασμάτινα έπιπλα και όχι σε άμεση επαφή με μοκέτες και χαλιά, διότι τα αλλεργιογόνα σκορπούν στην ατμόσφαιρα ευκολότερα. 

 

Oι συσκευές κλιματισμού θα πρέπει να φέρουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα για σωματίδια διαμέτρου μέχρι 2.5μm

•Τα πατώματα από πλαστική ύλη ή συμπαγές ξύλο, αντί για μοκέτες ελαχιστοποιούν την παρουσία χνουδωτών επιφανειών που ευνοούν τη συνάθροιση των αλλεργιογόνων. Οι επιφάνειες αυτές πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα που περιέχει ειδικά φίλτρα παγίδευσης των αλλεργιογόνων της γάτας. Οι σάκοι συλλογής της σκόνης της ηλεκτρικής σκούπας δεν πρέπει να είναι διαπερατοί από τα μικρής διαμέτρου αλλεργιογόνα της γάτας (2.5.μm). Γιαυτό πρέπει να επιλέγονται σάκοι με διπλά τοιχώματα, (Woodfolk et al, 1993). Τα στρώματα και τα μαξιλάρια αποτελούν εστίες συσσώρευσης αλλεργιογόνων. Γιαυτό πρέπει να φακελώνονται με ειδικά αδιαπέραστα για τα αλλεργιογόνα καλύμματα, που παρεμποδίζουν τη διείσδυση των αλλεργιογόνων στο εσωτερικό του στρώματος και των μαξιλαριών.

 

Αν είναι δυνατόν, ας αφήνεται η γάτα συνεχώς ή μερικές ώρες της ημέρας έξω από την κατοικία ή να περιορίζεται σε έναν καθορισμένο χώρο της κατοικίας.

• Η κατοικία που φιλοξενεί γάτα πρέπει να διαθέτει παράθυρα που ανοίγουν και επιτρέπουν τον συχνό αερισμό των δωματίων. Οι κατοικίες με ισχυρή μόνωση που παρεμποδίζει την είσοδο και ανταλλαγή εξωτερικού αέρα παγιδεύει την πιτυρίδα του ζώου μέσα στο σπίτι.

 

Ποτέ δεν πρέπει να εισέρχεται στα υπνοδωμάτια η γάτα

Το σκούπισμα του σπιτιού να γίνεται με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο HEPA, το οποίο περιορίζει τα αλλεργιογόνα μέχρι 90%.

Όποιος καθαρίζει κάποιο χώρο με ηλεκτρική σκούπα πρέπει να φοράει μάσκα, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του.

Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται όταν απουσιάζει το αλλεργικό άτομο από το σπίτι. Οι τοίχοι και τα ράφια πρέπει να ξεσκονίζονται με νωπό ξεσκονόπανο ή ειδικό ξεσκονόπανο που δεν σκορπάει η σκόνη.

 

Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται στους 60 C°αυτό επιτρέπει την καταστροφή των αλλεργιογόνων τόσον της γάτας, όσο και των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού. Μετά την περιποίηση της γάτας πρέπει να πλένονται αμέσως τα χέρια του πάσχοντος. Ο τελευταίος ποτέ δεν πρέπει να τρίβει τα μάτια του με ακάθαρτα χέρια, μετά από περιποίηση γάτας.

Αν εφαρμοστούν α παραπάνω μέτρα ίσως να μη χρειαστεί να απομακρυνθεί η γάτα από το σπίτι. Η απομάκρυνση της γάτας από το σπίτι δεν είναι εύκολη ή απλή υπόθεση, αφού ο ιδιοκτήτης μιας οικόσιτης γάτας έχει αναπτύξει έντονη συναισθηματική σχέση με το ζώο του.

 

Θεραπεία της αλλεργίας στη γάτα

 

altΤα αντιαλλεργικά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, χρωμογλυκικό δινάτριο, τοπικά κορτικοστεροειδή, αντιλευκοτριενικά είναι αποτελεσματικά στα άτομα με αλλεργικά συμπτώματα ήπιας και μέτριας έντασης, αν χρησιμοποιούνται κανονικά και σωστά.

 

Ο ασθενής μπορεί να υποβοηθήσει τα αντιαλλεργικά φάρμακα, όπως τα τοπικά ενδορρινικά αντιισταμινικά και τα τοπικά ενδορρινικά κορτικοστεροειδή να δράσουν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα, αν πρίν από του ρινικούς ψεκασμούς των παραπάνω φαρμάκων κάνει ρινοπλύσεις με ρινικούς ψεκασμούς Osmoclean Hypertonic nasal spray (Υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH).

 

Οι ρινικοί ψεκασμοι με το Osmoclean Hypertonic nasal spray απομακρύνουν τις εκκρίσεις που καλύπτουν την επιφάνεια του ρινικού βλεννογόνου και ταυτόχρονα περιορίζουν τα συσσωρευμένα αλλεργιογόνα της γάτας που πυροδοτούν την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων της μύτης.

alt

 Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί διάφοροι τύποι ειδικού αλλεργιογόνου ανοσοθεραπείες που στηρίζονται στο  Fel d 1 . Αυτές περιλαμβάνουν  τα υποαλλεργιογόνα  Fel d 1  και δομές αλλεργιογόνου στις οποίες το  Fel d 1  συνδυάζεται με ανοσοτροποποιητικές πρωτεϊνες  ή πρωτείνες φορείς  με υποσχόμενα αποτελέσματα (Grönlund H et al, 2009)Με ενδοεπιδερμική δοκιμασία νυγμού (skin prick test) μπορεί να αποδειχτεί η ευαισθησία του πάσχοντος στο αλλεργιογόνο της γάτας. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, αλλά το ιστορικό είναι έντονα υποστηρικτικό για πιθανή αλλεργία στη γάτα μπορεί να γίνει ανίχνευσή της ευαισθησίας προς το αλλεργιογόνο της γάτας με εργαστηριακή εξέταση RAST.

 

Eφόσον αποδειχτεί ότι ο ασθενής είναι αλλεργικός στη γάτα και δεν μπορεί να αποχωριστεί το ζώο του, η μόνη αιτιολογική θεραπεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η απευασθητοποίηση του με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, (Varney et al, 1997).

Η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες εκχυλίσματος αλλεργιογόνου γάτας έχει αποδειχτεί αποτελεσματική και ασφαλής σε όλες τις ηλικίες, (Sanchez Palacios, et al, 2001, Alvarez-Cuesta E et al, 2007).

Ο γράφων έχει εμπειρία απευαισθητοποίησης ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα , που είχαν υπερευαισθησία στα αλλεργιογόνα της γάτας με  εξαιρετικά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τις υπογλώσσιες σταγόνες του εκχυλίσματος αλλεργιογόνων γάτας Allergovac Sublinguale.

 

Μέχρις ότου αρχίσει η ανοσοθεραπεία να τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματα του ασθενούς αντιμετωπίζονται από τον ωτορινολαρυγγολόγο, εφόσον εστιάζονται στη μύτη και από τον πνευμονολόγο εφόσον εστιάζονται μόνο στους βρόγχους. Η απευαισθητοποίηση και η ζωή του ασθενούς χωρίς αλλεργικά συμπτώματα διαρκούν αρκετά χρόνια.

 

 

altΗ υπογλώσσια αποευαισθητοποίηση με ανοσοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική και επιτυχή θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων από εισπνοή αλλεργιογόνων της γάτας. Τα ποσοστά επιτυχίας της ανοσοθεραπείας που αναφέρονται από άλλους ερευνητές ανέρχονται σε 60-78%.

 

Η πιθανότητα πρόκλησης παρενεργειών της ανοσοθεραπείας είναι αμελητέα και γιαυτό άλλωστε τα αλλεργιογόνα εκχυλίσματα της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας τα παραλαμβάνει ο ασθενής από το φαρμακοποιό του και εφαρμόζει τις λήψεις των υπογλωσσίων σταγόνων μόνος του στην κατοικία του, χωρίς ιατρική επίβλεψη. , (Trimmer et al, 2006).

 

 

Η αποευαισθητοποίηση προς το μείζον αλλεςργιογόνο της γάτας [Feld 1] μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματ με την χορήγηση ομοιοπολικά δεσμευμένης με το αλλεργιογόνο βιταμίνης D3 (Grundström J, et al, 2012).

 

 

Οδηγίες προς το άτομο που είναι αλλεργικό στη γάτα.

Η εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το ανώτερο ή το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα που επιμένουν και υποτροπιάζουν όλο το έτος πρέπει να βάζουν σε υποψία τον πάσχοντα ή τους συγγενείς του ότι μπορεί να οφείλονται σε αλλεργία στο αλλεργιογόνο της γάτας, ιδιαίτερα αν φιλοξενούν στην κατοικία τους γάτα.

 

Η έκθεση σε αλλεργιογόνο της γάτας στη βρεφική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ευαισθητοποίησης στην πρώτη παιδική ηλικία, αλλά όχι στα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Η αθροιστική έκθεση στο αλλεργιογόνο της γάτας, είτε ως ιδιοκτήτης της, είτε εξ αιτίας της συχνής επαφής με το ζώο στην παιδική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη ευαισθητοποίησης μέχρι τη σχολική ηλικία. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου της γάτας στο σπίτι μόνον θα μπορούσε να μην ήταν αποτελεσματική στην πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργικής ευαισθητοποίησης σε μικρά παιδιά, (Chen et al, 2007).

 

Βιβλιογραφία

Γκέλης ΝΔ. H Aλλεργία στην Ωτορινολαρυγγολογία. Εκδόσεις ‘’Γκέλης’’, Κόρινθος, 1987.

Alvarez-Cuesta E, Berges-Gimeno P, González-Mancebo E, Fernández-Caldas E, Cuesta-Herranz J, Casanovas M. Sublingual immunotherapy with a standardized cat dander extract: evaluation of efficacy in a double blind placebo controlled study. Allergy. 2007 Jul;62(7):810-7.

Alvarez-Cuesta E, Cuesta-Herranz J, Puyana-Ruiz J, Cuesta-Herranz C, Blanco-Quiros A.Monoclonal antibody-standardized cat extract immunotherapy: risk-benefit effects from a double-blind placebo study. J Allergy Clin Immunol. 1994 Mar;93(3):556-66.

Baatenburg de Jong A, Dikkeschei LD, Brand PL. High prevalence of sensitization to aeroallergens in children 4 yrs of age or younger with symptoms of allergic disease. Pediatr Allergy Immunol.2009 Feb 11.

Charpin C, Mata P, Charpin D, Lavaut MN, Allasia C, Vervloet D.Fel d I allergen distribution in cat fur and skin. J Allergy Clin Immunol. 1991 Jul;88(1):77-82.

Chen CM, Rzehak P, Zutavern A, Fahlbusch B, Bischof W, Herbarth O, Borte M, Lehmann I, Behrendt H, Kramer U, Wichmann HE, Heinrich ; the LISA Study Group.Longitudinal study on cat allergen exposure and the development of allergy in young children. J Allergy Clin Immunol. 2007 May;119(5):1148-55.

Grönlund H, Adédoyin J, Reininger R, Varga EM, Zach M, Fredriksson M, Kronqvist M, Szepfalusi Z, Spitzauer S, Grönneberg R, Valenta R, Hedlin G, van Hage M. Higher immunoglobulin E antibody levels to recombinant Fel d 1 in cat-allergic children with asthma compared with rhinoconjunctivitis. Clin Exp Allergy. 2008 Aug;38(8):1275-81. Epub 2008 May 12.

Grönlund H, Saarne T, Gafvelin G, van Hage M. The Major Cat Allergen, Fel d 1, in Diagnosis and Therapy. Int Arch Allergy Immunol. 2009 Oct 22;151(4):265-274].

 

Grundström J1, Neimert-Andersson T, Kemi C, Nilsson OB, Saarne T, Andersson M, van Hage M, Gafvelin G. Covalent coupling of vitamin D3 to the major cat allergen Fel d 1 improves the effects of allergen-specific immunotherapy in a mouse model for cat allergy. Int Arch Allergy Immunol. 2012;157(2):136-46. 

 

Kaiser L, Gronlund H, Sandalova T, Ljunggren HG, van Hage-Hamsten M,
Achour A, Schneider G.
(2003) The crystal structure of the major cat allergen Fel d 1, a member of the secretoglobin family. J Biol Chem.278:37730-5.

Kerkhof M, Wijga AH, Brunekreef B, Smit HA, de Jongste JC, Aalberse RC, Hoekstra MO, Gerritsen J, Postma DS. Effects of pets on asthma development up to 8 years of age: the PIAMA study. Allergy.2009 Feb 24 .

Li J, Sun B, Huang Y, Lin X, Zhao D, Tan G, Wu J, Zhao H, Cao L, Zhong N; China Alliance of Research on Respiratory Allergic Disease (CARRAD)*. A multicentre study assessing the prevalence of sensitizations in patients with asthma and/or rhinitis in China. Allergy. 2009 Feb 10.

Liccardi G, Barber D, Russo M, Canonica GW, D'Amato G, Senna G, Passalacqua G. Effectiveness of vacuum-cleaning in removing Fel d 1 allergen from cotton fabrics exposed to cats. Allerg Immunol (Paris). 2007 May;39(5):167-9.

Luczynska CM, Li Y, Chapman MD, Platts-Mills TA. Airborne concentrations and particle size distribution of allergen derived from domestic cats (Felis domesticus). Measurements using cascade impactor, liquid impinger, and a two-site monoclonal antibody assay for Fel d I. Am Rev Respir Dis. 1990 Feb;141(2):361-7.

Sanchez Palacios A, Schamann F, Garcia JA. Sublingual immunotherapy with cat epithelial extract. Personal experience. Allergol Immunopathol (Madr). 2001 Mar-Apr;29(2):60-5.

Sulser C, Schulz G, Wagner P, Sommerfeld C, Keil T, Reich A, Wahn U, Lau S.Can the use of HEPA cleaners in homes of asthmatic children and adolescents sensitized to cat and dog allergens decrease bronchial hyperresponsiveness and allergen contents in solid dust? Int Arch Allergy Immunol. 2009;148(1):23-30.

Trimmer AM, Griffin CE, Rosenkrantz WS. Feline immunotherapy. Clin Tech Small Anim Pract. 2006 Aug;21(3):157-61.

Varney VA, Edwards J, Tabbah K, Brewster H, Mavroleon G, Frew AJ.Clinical efficacy of specific immunotherapy to cat dander: a double-blind placebo-controlled trial. Clin Exp Allergy. 1997 Aug;27(8):860-7.

Woodfolk JA, Luczynska CM, de Blay F, Chapman MD, Platts-Mills TA. The effect of vacuum cleaners on the concentration and particle size distribution of airborne cat allergen. J Allergy Clin Immunol. 1993 Apr;91(4):829-37.

Yuen AP, Cheung S, Tang KC, Ho WK, Wong BY, Cheung AC, Ho AC. The skin prick test results of 977 patients suffering from chronic rhinitis in Hong Kong. Hong Kong Med J. 2007 Apr;13(2):131-6. 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 07 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.