Get Adobe Flash player

Επιστημονικό Έργο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ,  ΕΚΔΟΤΙΚΟ  ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Δρ ΓΚΕΛΗΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

alt

Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος,  Οδοντίατρος, Διδά

κτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

www.gelis.grwww.pharmagel.grwww.orlpedia.gr,www.allergopedia.grwww.gkelanto.gr, www.gkelikosagiorgitiko.gr

Ιατρείο: Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας

τηλ. 2744023768, 6944280764

e-mail: pharmage@otenet.gr

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ωτορινολαρυγγολογία Ενηλίκων, Παιδιών και Υπερηλίκων (Γηριατρική Ωτορινολαρυγγολογία)

 Ο ΔρΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΓΚΕΛΗΣ σπούδασε ιατρική και οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας της Ιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ειδκεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία στην  Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο).

 

Παράλληλα ανέπτυξε ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντα μέσα στην ιατρική , αλλά και στην ειδικότητά του, όπως η έρευνα της βαρηκοίας, των ιλίγγων, εργάζεται ως ειδικός Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος από το 1976, τόσον ως Νοσοκομειακός Ιατρός (τ. Διευθυντής  του Γεν. Νοσ. Κορίνθου) μέχρι το 1981, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως Ωτορινολαρυγγολόγος ανέπτυξε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην ειδικότητά του όπως τα ακόλουθα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΏΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΊΤΙΔΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΚΟΛΠΊΤΙΔΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΑΘ'ΥΠΟΤΡΟΠΗΝ ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΑΘ'ΥΠΟΤΡΟΠΗΝ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ (ΦΩΝΙΑΤΡΙΚΗ)

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΒΟΩΝ

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΛΙΓΓΟΥ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

 

alt

Στη μονάδα ελέγχου της ακοής και της ισορροπίας του ιατρείου το Δ Ν. Γκέλη γίνεται έλεγχος οποιασδήποτε μορφής βαρηκοΐας  βασικά με ακοομετρία, τυμπανομετρία .  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέπτυξε ο Δ. Ν. Γκέλης για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης. Εκτός από τις περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που μπορεί να θεραπευτούν χειρουργικά, οι περιπτώσεις που δεν επιδέχονται χειρουργικής θεραπείας και αυτές που έχουν μεν αποκατασταθεί χειρουργικά, αλλά η νόσος δεν έχει εξαλειφθεί μπορεί να αντιμετωπιστούν χορηγώντας φθοριούχο νάτριο με ανθρακικό ασβέστιο (FLORICAL) και βιταμίνη D3.

 

Σύμφωνα με την εμπειρία του Δρ Δ. Ν. Γκέλη το 85% των περιπτώσεων ασθενών με ωτοσκλήρυνση που πήραν FLORICAL τρία χρόνια σταθεροποίησε την κατάστασή του και δεν εξελίχτηκε η νόσος σε επιδείνωση της βαρηκοΐας ή κώφωση, Συνήθως οι αρχόμενες περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης αποκαθίστανται πλήρως μετά από χορήγηση FLORICAL επί τρία χρόνια.

 

 

alt

Η συντηρητική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης με χορήγηση φθοριούχου νατρίου περιγράφεται λεπτομερώς στη μονογραφία που συνέγραψε ο Δ.Ν.Γκέλης μαζί με τον  Ε. Γκόλα, Κ. Λυτρίδη και Τ. Κυρατζίδη. Η έρευνα με την Ωτοσκλήρυνση μπορεί να γίνει,  μόνον όταν υπάρχουν γνώσεις για τη νόσο από το παρελθόν. Γιαυτό το λόγο σε συνεργασία με τους συναδέλφους Γεώργιο Π. Κώτση και Σταύρο Γ. Γεωργόπουλο συντάχθηκε και εκδόθηκε το 2007 η μονογραφία΄΄ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ΅. Στη μονογραφία αυτή βρίσκει κανείς πληροφορίες πως φτάσαμε στα θαυμαστά σημερινά αποτελέσματα της θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης και τους ηρωικούς αγώνες και προσπάθειες που έκαναν οι πρωτοπόροι ωτορινολαρυγγολόγοι για την  αποκατάσταση της ακοής των ωτοσκληρυντικών ατόμων.

 

Η πρεσβυακοΐα  δηλαδή η βαρηκοΐα που εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας και παρατηρείται σε άτομα άνω των 50 ετών ερευνάται και αντιμετωπίζεται με κατάλληλη αγωγή. Επειδή ο πληθυσμός της της Κορινθίας έχει πολλά ηλικιωμένα άτομα ο Δ. Ν. Γκέλης ίδρυσε στη μονάδα ελέγχου βαρηκοΐας το κέντρο αναφοράς και έρευνας της πρεσβυακοΐας στην Κόρινθο. 

 

alt

Η οξεία μέση ωτίτιδα σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες είναι μια πολύ συχνή νόσος, ιδίως στην παιδική ηλικία. Το ιατρείο του Δ. Ν. Γκέλη μαζί με τις ΩΡΛ κλινικές των νοσοκομείων Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Τζανείου νοσοκομείου Πειραιώς αποτελούν κέντρα αναφοράς για τη μέση οξεία ωτίτιδα. Καρπός αυτής της συνεργασίας υπήρξε η σύνταξη και έκδοση της μονογραφίας ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ, Κλινικές και Θεραπευτικές ΑπόψειςΕκδόσεις Βελλεροφόντης, Κόρινθος, 2006 και 2007. Στις μονογραφίες αυτές περιγράφονται τα πάντα που αφορούν την Οξεία Μέση ωτίτιδα και αναφέρονται στην Ελληνική και τη Διεθνή βιβλιογραφία.

 

Η βαρηκοΐα που δεν διορθώνεται χειρουργικά ή φαρμακευτικά επιβάλλεται έγκαιρα να αποκαθίσταται με τη χρήση κατάλληλου για τον κάθε βαρήκοο ασθενή ακουστικού βαρηκοΐας. Αφού ληφθεί το εκμαγείο του ακουστικού πόρου, τούτο αποστέλλεται σε ειδικό εργαστήριο , όπου με τη χρήση του ακοογραφήματος του ασθενούς επιλέγεται το ακουστικό, το οποίο είναι ι το αποδοτικότερο για τον ασθενή. Οι ασθενείς με σχεδόν πλήρη κώφωση που δεν αποκαθίσταται η ακοή τους με τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας, παραπέμπονται σε ειδικό κέντρο εφαρμογής κοχλιακού εμφυτεύματος.

 

Η αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας ενός ατόμου το οποίο έχει σχεδόν χάσει την ακοή του με κοχλιακό εμφύτευμα γίνεται από εξειδικευμένους ωτορινολαρυγγολόγους σε ειδικά κέντρα Πανεπιστημιακών και κλινικών του ΕΣΥ και σε ιδιωτικά κέντρα. Ο Δ. Ν. Γκέλης, κατά την περίοδο κατά την οποία διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας ΩΡΛ Χειρουργικής και Τραχήλου (2003-2005) συγκέντρωσε όλες τις απόψεις, όσων ωτορινολαρυγγολόγων είναι εκπαιδευμένοι στην τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων  και μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας συνέταξαν και εξέδωσαν τη μονογραφία.

 

Πως λειτουργεί το κοχλιακό εμφύτευμα

alt

1. Τα ηχητικά κύματα συλλαμβάνονται από ένα μικρό μικρόφωνο.

2. Το ηχητικό σήμα στέλνεται στον επεξεργαστή της ομιλίας.

3. Ο επεξεργαστής της ομιλίας κωδικοποιεί το σήμα.

4. Το κωδικοποιημένο σήμα στέλνεται στον πομπό. 5. Το σήμα στέλνεται δια μέσου του άθιχτου δέρματος στο εμφύτευμα.

6. Το εμφύτευμα αποκωδικοποιεί το σήμα.

7. Νευρικές ώσεις στέλνονται στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις είναι η αλλεργική ή ατοπική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοκολπίτιδα, αλλεργική εκκριτική μέση ωτίτιδα, αλλεργική φαρυγγίτιδα. Οι παθήσεις αυτές διαγιγνώσκονται στη μονάδα έρευνας και θεραπείας ΩΡΛ αλλεργικών παθήσεων του ιατρείου με τις ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες  νυγμού (δερματικά τεστς). Έτσι διαγιγνώσκεται αν οι πάσχοντες είναι ευαίσθητοι σε διάφορα εισπνεόμενα ατμοσφαιρικά αλλεργιογόνα, (γυρεόκοκκοι, ακάρεα σκόνης του σπιτιού, αλλεργιογόνα οικόσιτων ζώων (σκύλος, γάτα), εντόμων , τροφών, κλπ.

Εκτός από την ανακουφιστική θεραπεία οι αλλεργικές ΩΡΛ παθήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν  ριζικά με αποευαισθητοποίηση, χρησιμοποιώντας υπογλώσσιες σταγόνες αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων. Προς το παρόν γίνεται αποευαισθητοποίηση μόνο για γύρεις, ακάρεα,  οικόσιτα ζώα. Η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, και έχει πολύ μεγάλο ποσοστό πλήρους 'ίασης του ασθενούς.

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

 

alt                                                     alt

Από το 1976 ο Δρ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΓΚΕΛΗΣ ερευνά και ασχολείται με      την Ωτορινολαρυγγολογική Αλλεργία και Ανοσολο-γία. Ο κλάδος αυτός της Ιατρικής άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70 και άρχισε να εδραιώνεται τη δεκαετία του 80, παρά το γεγονός ότι το  25% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποιου βαθμού αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργοπάθειες. Η απασχόληση με τη διάγνωση και τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, αλλεργικής ρινοκολπίτιδας, αλλεργικής  καθ’υποτροπήν μέσης  και αλλεργικής λαρυγγίτιδας σύντομα οδήγησε στην παρατήρηση ότι  το 60% των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα αναπτύσσει και αλλεργικό άσθμα τα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια από την εμφάνιση της ρινίτιδας. Βεβαίως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνει ταυτόχρονα και αλλεργικό άσθμα.

Σήμερα κυριαρχεί η άποψη ότι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα αποτελούν έκφραση μιας νόσου σε μια ενιαία αναπνευστική οδό (one way, one disease). Μπορεί μεν η αλλεργική ρινίτιδα να προκαλεί κακής ποιότητας ζωή στους πάσχοντες, όμως το ανεξέλεγκτο αλλεργικό άσθμα βάζει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Παρά την ανακάλυψη και εκτεταμένη χρήση των εισπνεομένων κορτικοστεροειδών καιβρογχοδιασταλτικών φαρμάκων, εν τούτοις οι θάνατοι από άσθμα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά της δεκαετίας του 70. 

To γεγονός ότι θέτοντας την ακριβή διάγνωση μπορεί με την ανοσοθεραπεία να θεραπεύσεις τη ρινίτιδα και το άσθμα ή θεραπεύοντας την αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προληφθεί η εγκατάσταση άσθματος ήταν η πρόκληση, που οδήγησε τον  Δρ  ΓΚΕΛΗ να μετεκπαιδευτεί στην Ιταλία και τη Σουηδία στις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ΩΡΛ αλλεργικών παθήσεων.  Οι γνώσεις που απεκόμισε τον βοήθησαν να ερευνήσει την αλλεργιογόνο χλωρίδα της Κορινθίας και να θεραπεύει τους ΩΡΛ αλλεργικούς ασθενείς με ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία γινόταν τη δεκαετία του 80 μόνο με υποδόριες ενέσεις εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων , αυξάνοντας σταδιακά τη δόση τους.

Με τη χορήγηση της μεγίστης ανεκτής δόσης ακολουθούσε η ανά μήνα και επί τρία χρόνια της χορήγησης μιας δόσης συντηρήσεως. Με αυτό τον τρόπο αποευαισθητοποιείται ο ασθενής αναπτύσσοντας ανοχή στα ένοχα γι’ αυτόν αλλεργιογόνα και εξαφανίζοντας τα συμπτώματα της ρινίτιδας.

Επιτυχής ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται τα τελευταία δέκα χρόνια και με εκχυλίσματα υπογλωσσίων σταγόνων  αλλεργιογόνων, που τις παίρνει μόνος του ο ασθενής χωρίς ιατρική επίβλεψη. Η ανοσοθεραπεία έχει επιτυχία στο 85-90% των ασθενών και είναι η μόνη μέθοδος ,που εφαρμόζεται από το 1911 και εκριζώνει,  αφενός μεν τα συμπτώματα της αλλεργίας (ρινίτιδα, άσθμα) από το ΩΡΛ σύστημα, αφετέρου δε έμμεσα προλαβαίνει τη διακοπή της εξέλιξης της αλλεργικής ρινίτιδας  σε αλλεργικό άσθμα. Η διαρκής μελέτη και έρευνα του Δημητρίου Γκέλη  οδήγησαν στη συγγραφή των συγγραμμάτων:

Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ (1987)

ΛΕΞΙΚΟ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ (1992)

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΣΦΗΚΕΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ κλπ (1993),

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ (με τη συνεργασία 25 ΩΡΛ), (1994)

ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟ SHOCK (Με τη συνεργασία 35 ΩΡΛ), (1996).

Η συσσώρευση τόσων εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών  άρχισαν να γνωστοποιούνται από το Δημήτριο Γκέλη στο ανά διετία γενόμενο συνέδριο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ. Οι συνάδελφοι ωτορινολαρυγγολόγοι υπήρξαν αρχικά επιφυλακτικοί, αρκετοί από αυτούς υπήρξαν αρνητικοί ή απορριπτικοί σε κάποιον που δεν ήταν, ούτε πανεπιστημιακός, ούτε κρατικός γιατρός, αλλά κάποιος αφανής ΩΡΛ μιας ασήμαντης επαρχιακής πόλης, όπως η Κόρινθος. Τελικά κυριάρχησαν οι απόψεις των συναδέλφων ΩΡΛ,  που ή είχαν ήδη γνώση ή είχαν δίψα για γνώση.

 

alt

Αφού υπήρχε ενδιαφερόμενη ομάδα για την ΩΡΛ Αλλεργία στην Ελλάδα, Δρ Δ. Ν. Γκέλης ίδρυσε την  Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Αλλεργιολογίας  και Ανοσολογίας (Ε.Ε. ΩΡΛ Α,Α.)στις 14-5-1991. Από τότε η Ε.Ε. ΩΡΛ Α,Α. οργάνωσε μέχρι σήμερα 9 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για Ωτορινολαρυγγολόγους, στα οποία διδάχτηκαν την ΩΡΛ αλλεργία, τις δερματικές δοκιμασίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις που συμβάλλουν στη διάγνωση των ΩΡΛ αλλεργικών διαταραχών (δοκιμασίες RAST), καθώς και όλα τα είδη ανοσοθεραπείας.

 

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 400 ΩΡΛ εκπαιδευμένοι στην ΩΡΛ αλλεργία και καλύπτουν τις υπάρχουσες μεγάλες ανάγκες σε κάθε νομό της Ελλάδος. Ο  εκπαιδευμένος στην ΩΡΛ Αλλεργία και Ανοσολογία Ωτορινολαρυγγολόγος δεν έχει την ιδιότητα του Γενικού ειδικού  Αλλεργιολόγου, αλλά είναι Αλεργιολόγος οργάνων της ειδικότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας (Οrgan oriented Allergist),αφού η ρινίτιδα, η ρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα η στοματοφαρυγγίτιδα είναι νόσοι που αντιμετωπίζονται από τους ωτορινολαρυγγολόγους.

 

altalt

To 1997 o Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών με Έδρα την Κόρινθο.

 

Την Εταιρεία στυηρίζουν πάνω από 500 ωτορινολαρυγγολόγοι και στόχοι της είναι η συνεχιζόμενη δια βίου εκπαί-δευση των Ωτορινολαρυγ-γολόγων μελών και μη μελών της στη διαγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων φωνής, ιδίως όσων ασχολούνται με επαγγελματικά με τη φωνή τους.

 

Η Εταιρεία συμμετέχει με τα μέλη της στα Ωτορινολαρυγγολογικά συνέδρια και σεμινάρια, στα οπόια γίνονται ανακοινώσεις φωνιατρικού περιεχομένου. Επίσης , επειδή μέλη της εταιρείας είναι λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι και τραγουδιστές  γίνονται μαθήματα φωνιατρικής  με επαγγελματίες φωνής, στα οποία διδάσκονται στην αναγνώριση των αιτίων των φωνητικών προβλημάτων και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΩΡΛ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ TOY ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν. ΓΚΕΛΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ

Ενδοσκόπηση των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγος.

Ενδοσκόπηση και βιντεοστροβοσκόπηση του λάρυγγος.

Υπερηχογράφημα ιγμορείων και μετωπιαίων κόλπων.

Δερματικά τεστς (50 ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού, skin prick tests) για αλλεργιογόνα κλινικής σημασίας, όπως οι γύρεις, τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, μύκητες, οικόσιτα ζώα (γάτα, σκύλος), τροφές.

Όπου απαιτείται παραγγέλλονται σε βιοπαθολογικά εργαστήρια ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης αλλεργιογόνων (δοκιμασίες RAST).

Σε όσους ασθενείς βρεθεί κάποια ευαισθησία τους σε αλλεργιογόνα συστήνεται αποευαισθητοποίησή τους με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και ταυτόχρονα υποβάλλονται σε ανακουφιστική θεραπεία των συμπτωμάτων τους με συμβατικά αντιαλλεργικά φάρμακα.

ΦΩΝΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΦΑΡΥΓΓΟΣ, ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΟΣ, ΛΑΡΥΓΓΟΣ, ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Ο Δρ Δ. Ν. Γκέλης έχει σε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παθήσεις του λάρυγγα, τις διαταραχές της κατάποσης και της φωνής. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των όγκων του λάρυγγα, του ρινοφάρυγγα, του στοματοφάρυγγα και του οισοφάγου απαιτούν εκπαίδευση με διαγνωστικά μέσα σύγχρονης τεχνολογίας. Αφού μετεκπαιδεύτηκε στο Εδιμβούργο το στη φωνιατρική ίδρυσε τη μονάδα φωνιατρικής στο ιατρείο του εξοπλίζοντάς το με σύγχρονα ενδοσκόπια,βιντεοστροβοσκόπιο και γλωττογράφο και αναλυτή φωνής.

Η βίντεοστροβοσκόπηση αποτελεί πλύτιμη διαγνωστική μέθοδο διάγνωσης της λειτουργίας των φωνητικών χορδών, δυσφωνιών και λοιπών  διαταραχών του λάρυγγα. Οι νέοι  φωνιατρικοί διαγνωστικοί και θεραπευτικοί ορίζοντες, οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΩΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ  (Ε.Ε.Φ.Φ.Τ), η οποία οργάνωσε το 2003 το πρώτο σεμινάριο φωνιατρικής στον Αγ. Νικόλαο  Κρήτης, υπό το συντονισμό του εκεί ωτορινολαρυγγολόγου και μέλους της (Ε.Ε.Φ.Φ.Τ) στο οποίο μετεκπαιδεύτηκαν 150 ΩΡΛ. Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες φωνής εκπαιδεύονται από τον Δρ Δ. Ν. Γκέλη στις τεχνικές πρόληψης των διαταραχών της φωνής. Με την άσκηση της προληπτικής ογκολογίας του ΩΡΛ συστήματος συλλαμβάνεται ο καρκίνος στη γέννηση του, οπόταν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

Στη μονάδα φωνιατρικής και προληπτικής ογκολογίας  του ιατρείου του Δ. Ν. ΓΚΕΛΗ γίνονται οι παρακάτω εξετάσεις:

Βίντεοενδοσκόπηση στοματοφάρυυγγος.:Λήψη κυτταρολογικών δειγμάτων από το βλεννογόνο του στοματοφάρυγγα, βιοψία βλεννογόνου στοματοφάρυγγα υπό τοπική αναισθησία, αναίμακτα, χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες  Ellman.

Βιντεοενδοσκόπηση του λάρυγγος

Βίντεολαρυγγοστροβοσκόπηση  (ερευνώνται οι λειτουργικές δυσφωνίες, οργανικές δυσφωνίες, αξιολογούνται προεγχειρητικά και μεταχειρουργικά τα άτομα που έκαναν κάποια φωνοχειρουργική επέμβαση).

Φωνητογράφημα της φωνής ή προφίλ της φωνής σε ομιλία και τραγούδι (ερευνώνται όλες οι διαταραχές της φωνής, αξιολογούνται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά όσοι πρόκειται να κάνουν κάποια φωνοχειρουργική επέμβαση στο λάρυγγα, ταξινόμηση φωνής τραγουδιστών.

Ηλεκτρογλωττογραφία ή λαρυγγογραφία (έρευνα της κινητικότητας των φωνητικών χορδών, αναλύοντας ένα ηλεκτρογλωττογραφικό σήμα, οπόταν γίνεται ποσοτική αξιολόγηση της φωνητικής λειτουργίας.

Βιντεοστροβοκυμογραφία (Μέθοδος ανάλυσης της ποσοτικής αξιολόγησης των παλμικών δονήσεων των φωνητικών χορδών,  χρησιμοποιώντας τα συμβατικά βιντεοστροβοσκοπικά δεδομένα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

altΤο 1997 ο κ. Γκέλης εκπαιδεύτηκε στην Ulm της Γερμανίας στη διάγνωση και θεραπεία του ροχαλητού. Το νέο ενδιαφέρον αντικείμενο έπρεπε να διαδοθεί, λόγω της σπουδαιότητάς του, και στους λοιπούς ΩΡΛ της χώρας. Γιαυτό τροποποιήθηκε το καταστατικό της Ε.Ε. ΩΡΛ Α.Α. και η νέα ονομασία της εταιρείας έγινε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΡΛ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΧΟΠΑΘΕΙΩΝ μεταξύ των σκοπών της οποίας περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των  Ελλήνων  ΩΡΛ στη διάγνωση και μεθόδους θεραπείας του ροχαλητού και των απνοιών κατά τον ύπνο. Το 1997 ο Δημήτριος Ν. Γκέλης εξέδωσε το βιβλίο ΄΄ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ, το οποίο είναι το μοναδικό ΩΡΛ βιβλίο στο είδος του.

Η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού γίνεται με λεπτομερή ενδοσκοπικό έλεγχο των ρινικών κοιλοτήτων, του ρινοφάρυγγα, φάρυγγα, λάρυγγα, έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Αν τεθεί υποψία αλλεργικής ρινίτιδας που εξ αιτίας του μπουκώματος που προκαλεί αναγκάζει τον ασθενή να αναπνέι από το στόμα και να ροχαλίζει. Ανάλογα με τη διάγνωση της αιτίας του ροχαλητού υποδεικνύεται και η θεραπεία που χρειάζεται. Πάντοτε γίνεται έλεγχος αν το ροχαλητό είναι αθώο ή παθολογικό. Σε περίπτωση που υπάρχουν άπνοιες κατά τον ύπνο συνιστάται στο ασθενής πολυυπνογράφημα ύπνου σε ειδικό εργαστήριο ύπνου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΡΙΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ

Η χρόνια ρινίτιδα, μη αλλεργικής αιτιολογίας,  έχει κύριο ενόχλημά της το μπούκωμα της μύτης, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, διαταραχές της οσφρήσεως, ροχαλητό, άπνοιες στον ύπνο, κακοσμία στόματος, οπισθορρινικό κατάρρου. Αφού διαγνωστεί η νόσος, αποκλείοντας με τις δερματικές δοκιμασίες την αλλεργική ρινίτιδα  ή άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από μπούκωμα της μύτης αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή της φωτοπηξίας ήυπερηχοπηξίας ή με την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας στις κάτω ρινικές κόγχες.  Η τεχνική της φωτοπηξίας είναι απλή, ανώδυνη (γίνεται με επιφανειακή αναισθησία),  αναίμακτη και χωρίς επιπλοκές. Η φωτοπηξία των κάτω ρινικών κογχών γίνεται με τη την Αμερικανική συσκευή φωτοπηξίας  Redfield (βλ εικόνα πιό κάτω).

Το ελεύθερο άκρο του οδηγού του εκπεμπομένου φωτός, που παράγεται από ειδική λυχνία της συσκευής αφού εισαχθεί στο ρουθούνι του ασθενούς εφάπτεται στην κεφαλή της κάτω ρινικής κόγχης. Μόλις γίνει η επαφή ανάβει ο χειριστής με ειδικό διακόπτη το φως της λυχνίας το οποίο εκπέμπεται για ορισμένο χρονικό διάστημα δευτερολέπτων, που καθορίζεται από την ανατομική και λειτουργική κατάσταση των κάτω ρινικών κογχών. Γίνονται 5-10 φωτοπηξίες στην κάθε ρινική κόγχη. Μετά τη φωτοπηξία συνεχίζεται το μπούκωμα της μύτης στους περισσότερους ασθενείς για 5 ημέρες. ΣΑτη συνέχεια αφού αφαιρεθούν την 5η ημέρα οι κρούστες από τα σημεία της φωτοπηξίας αποκαθίσταται η ρινική αναπνοή. Η φωτοπηξίες γίνονται μόνο στην κεφαλή της κάθε ρινικής κόγχης, διότι η ρίκνωση των κογχών που ακολουθεί καταλαμβάνει όλη τη ρινική κόγχη.

 

alt

Η ρινικοί πολύποδες είναι μια χρόνια κατάσταση με απόφραξη των ρινικών θαλαμών με προπέτειες του ρινικού βλεννογόνου που εξορμούν από τις ηθμοειδείς κυψέλες ή και από το βλεννογόνο του ιγμορείου. Η αιτία τους είναι άγνωστη. σπανίως συνυπάρχουν με αλλεργία. Μπορεί να συνυπάρχουν με άσθμα. Αντιμετωπίζινται στο ιατρείο  με υπερηχοπηξία και ημιπολυπεκτομή. Έτσι αποκαθίσταται η αναπνοή από υτη μύτη. Ακολουθεί μια αγωγή πολλών ρινοπλύσεων ημερησίως με Υπερτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού, γίνονται ρινικοί ψεκασμοί δύο φορές την ημέρα, χορηγείται κορτιζόνη επί δεκαήμερον. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία εφαρμόζεται η λειτουργική ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων υπό γενική αναισθησία, εν τούτοις τις περισσότερες φορές οι πολύποδες υποτροπιάζουν. Έτσι προτιμούμε την ημιπολυπεκτομή και την φαρμακευτική πολυπεκτομή που την ακολουθεί και οι ασθενείς συνήθως αργούν να ξανασχηματίσουν ευμεγέθεις πολύποδες.

alt
H Αμερικανική συσκευή φωτοπηξίας  Redfield

Το ιατρείο του Δ. Ν. ΓΚΕΛΗ διαθέτει μονάδα θεραπείας και παρακολούθησης ασθενών με 

ρινικούς πολύποδες. Η συσσώρευση εμπειρίας στην αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων τον οδήγησε να συγγράψει και εκδώσει σε δύο εκδόσεις τη μονογραφία  ΄΄ ΟΙ ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ'' , πράγμα Το ίδιο ισχύει και για την υπερηχοπηξία και τις ραδιοσυχνότητες. Το ποσοστό επιτυχίας της φτάνει το 95% των περιπτώσεων. Η φωτοπηξία μπορεί να επαναληφθεί αργότερα. Αν και πάλι αποτύχει, τότε εφαρμόζεται κάποια χειρουργική μέθοδος.

 

ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Διάφοροι σπίλοι, δερματικά μορφώματα του προσώπου, της μύτης, των αυτιών και του τραχήλου μπορούν να αφαιρεθούν αναίμακτα με τη βοήθεια της συσκευής ραδιοσυχνοτήτων στο ιατρείο, υπό τοπική αναισθησία. Οι αφαιρούμενοι ιστοί στέλνονται για ιστολογική εξέταση.

Στην παρατιθέμενη φωτογραφία ο σπίλος αφαιρείται αναίμακτα χωρίς να αφήνει ουλή ή σημάδι στο πρόσωπο

alt

Αφαίρεση σπίλου αναίμακτα με ραδιοσυχνότητα,χρησιμοποιώντας συσκευήEllman (USA),χωρίς να αφήνει ουλή.

alt

Αφαίρεση σπίλου αναίμακτα με ραδιοσυχνότητα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδιο αγκύλης, μέσω της συσκευής Ellman (USA). Το τεμάχιο που αφαιρείται αποστέλλεται για βιοψία, ενώ ο υπόλοιπος σπίλος αφαιρείται με ελαφρές συνεχόμενες επαφές στον ιστό του σπίλου (Αρχείο Ellman).

alt


Aφαίρεση σπίλου αναίμακτα με ραδιοσυχνότητα Ellman, (USA). . Στην εικόνα Β η ασθενής μετά από 6 μήνες από την ηλεκτροαπόξεση , μέσω της συσκευής Ellman (USA). (Aρχείο Εllman)

alt
 
Ενδοδερμικός σπίλος στην επιφάνεια του δέρματος του άνω χείλους, που αφαιρέθηκε με ραδιοσυχνότητα Ellman. Στην εικόνα Β διακρίνεται το δέρμα μετά την ηλεκτροαπόξεση (Αρχείο Ellman, USA)

 

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

alt

 

Οι κρυπτόλιθοι  των αμυγδαλών, η χρονία αμυγδαλίτιδα και η υπερτροφία των αμυγδα-λών μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χρήση υπερήχων με εξαιρετικά αποτελέσματα, υπό τοπική αναι-σθησία στο ιατρείο. Πολύτιμη για τους παραπάνω σκοπούς είναι η Ρωσική συσκευή υπερήχων Λορα ντον.

 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΦΑΡΥΓΓΑ, ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΑ,  ΛΑΡΥΓΓΑ, ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

alt

Οι παθήσεις του βλεννο-γόνου του στοματοφάρυγγα διαγιγνώσκονται από το ιστορικό, την κλινική εξέ-ταση, την κυτταρολογική εξέταση που κάνει ο κυτ-ταρολόγος και τη βιοψία που  εκτελείται στο ιατρείο και το συλλεγόμενο υλικό αποστέλλεται σε ειδικό παθολογοανατομικό εργαστήριο.

 

Όσες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα κρι-θούν ύποπτες για κάποια κακοήθεια ή είναι χρόνιες δυσδιάγνωστες καταστάσεις του στο-ματοφαρυγγικού βλεννογόνου μπορεί να απαιτήσουν απαιτούν βιοψία. Αυτή γίνεται υπό

alt

 

τοπική αναισθησία και η ύποπτη περιοχή αφαιρείται αναίμακτα με τη βοήθεια ειδικού  ηλεκτροδίου ραδιοσυχνότητας Ellman (USA). Αφού τεθεί η ακριβής διάγνωση της υπό έρευνα περίπτωσης υποδεικνύεται η κατάλληλη θεραπεία. Καταστάσεις που χρειάζονται οδοντιατρική, ορθοδοντική, περιοδοντολογική και γναθοχειρουργική αντιμετώπιση αποστέλλονται προς 

αντιμετώπιση από αντίστοιχους ειδικούς.

 

Η προληπτική ογκολογία στηρίζεται στη συχνή εξέταση του βλεννογόνου του στόματος, του φάρυγγα των αμυγδαλών του ρινοφάρυγγα, του υποφάρυγγα, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Η εξέταση γίνεται τόσο με την απλή επισκόπηση όσο και με λεπτομερή βιντεοενδοσκοπικό έλεγχο. Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να εντοπιστεί στη γένεσή του με τη βοήθεια του βίντεολαρυγγοστροβοσκοπίου. Η στροβοσκοπική λαρυγγοσκόπηση με κυμογραφία αποτελεί την πιο σύγχρονη ερευνητική εξέταση των φωνητικών  χορδών, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ανάλυση της φωνής και γλωττογραφία με το σύστημα ΧΙΟΝ.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Όσοι καπνιστές ΩΡΛ ασθενείς εκφράσουν την επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα καθοδηγούνται πως θα το κόψουν με τις σύγχρονες φαρμακευτικές μεθόδους, όπως τις έχει προτείνει η Πανελληνια Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής κα Τραχήλου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΛΙΓΓΩΝ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Οι ίλιγγοι και οι ζάλες διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανάλογα με την αιτία τους. Εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση στη μονάδα αντιμετώπισης ιλίγγων του Δρ Δ.Ν. Γκέλη χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα και γρήγορα η ψηφιακή βιντεονυσταγμογραφία. Ακολουθείται το ακόλουθο δια γνωστικό πρωτόκολο στον κάθε ασθενή με ίλιγγο.

ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΖΑΛΗ

Περιφερικές – Διαταραχές του λαβυρίνθου ή του ακουστικού νεύρου (8η  Εγκεφαλική συζυγία)

Κεντρικές – Αυτές που επηρεάζουν το εγκεφαλικό στέλεχος

Συστηματικές – Βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από το τελικό όργανο της ισορροπίας

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ιστορικό

Περιγραφή των συμπτωμάτων

Συνθήκες ενάρξεως

Επεισοδιακός  και με αιφνίδια εγκατάσταση ή

σταδιακά εκδηλούμενος

Ίλιγγος θέσεως  ή συνεχής

Προκαταρκτικές δοκιμασίες

Διατήρηση της ισορροπίας

Δακτυλικό δείξιμο

Ωτορινολαρυγγολογικές δοκιμασίες

Οφθαλμοκινητική λειτουργία

Λειτουργικές δοκιμασίες του λαβυρίνθου

Αυτόματος νυσταγμός

Οπτοκινητικός νυσταγμός

Νυσταγμός θέσεως

Θερμιδικός νυσταγμός

Εργαστηριακές εξετάσεις για συστηματική νόσο

Ψυχολογική αξιολόγηση

Πλήρης έλεγχος ακουστικής ικανότητας (ακοομετρία,

τυμπανομετρία)

Ψηφιακή ηλεκτρονυσταγμογραφία

Αξονική τομογραφία

Μαγνητική τομογραφία

Η θεραπεία ενός ιλίγγου εξαρτάται από την αιτιολογία του.

ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το 1989 Ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης οργάνωσε σε συνεργασία με την ΄΄Πνευματική Στέγη Κορινθίας΄΄ , υπό την προεδρία του αείμνηστου καθηγητή Θεολογίας και τ. Δημάρχου Κορινθίων ΣΗΦΗ ΚΟΛΙΑ ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα  ''AIDS, Ο μεγάλος κίνδυνος της Νεολαίας και του Έθνους μας''. Το σεμινάριο παρακολούθησε η Νεολαία της Κορινθίας, Γονείς και Εκπαιδευτικοί.

alt

Το 1990 από ανεπαρκή ιατρική πληροφόρηση ο Δήμος Κορινθίων αγόρασε αμιαντοσωλήνες, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στο δίκτυο ύδρευσης της πόλεως της Κορίνθου. Ως γνωστόν ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και η έκθεση σ'αυτόν υπο οποιαδήποτε μορφή πρέπει να είναι μηδενική. Δημήτριος Ν. Γκέλης ενημέρωσε τη Δημοτική αρχή για τους κινδύνους που υπάρχουν από τον αμίαντο και τα προϊόντα του, όταν εκτίθενται εις αυτά οι άνθρωποι , είτε εισπνέοντας, είτε καταπίνοντας τις αόρατες με γυμνό μάτι ίνες του. Βεβαίως μετά από θύελλα αστήρικτων αντιδράσεων και ασκόπων αρνητικών διαλόγων, αλλά και αρνητικών επικρίσεων εναντίον του Δημητρίου Ν. Γκέλη επικράτησε η άποψή του, η οποία ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη, βάσει των δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας για την καρκινογονικότητα και την επικινδυνότητα του αμιάντου για τη Δημόσια Υγεία.

 

alt

 

Έτσι η Δημοτική αρχή προς τιμήν της αποφάσισε να

 

alt

 

μη τοποθετήσει τους αμιαντο-σωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης της Κορίνθου. Δυστυχώς όμως η αμέσως μετά εκλεγείσα Δημοτική Αρχή, χωρίς συζήτηση με κανέναν τοποθέτησε αιφνιδίως τους αμιαντοτσιμεντοσωλήνες με πλήρη παθητική στάση όλων των Κορινθίων.   Παρά ταύτα ο Δημήτριος Γκέλης δικαιώθηκε απολύτως, όταν τόσον οι ΗΠΑ όσο και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης μετά από λίγο απαγόρευσαν απολύτως τη χρησιμοποίηση του αμιάντου και των προϊόντων του από τους ανθρώπους και τα ζώα εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητάς του για την ανθρώπινη υγεία.
 
alt
Πέρασαν 17 έτη έκτοτε και δυστυχώς οι αμιαντοτσιμεντοσωλήνες δεν έχουν αλλαχτεί και το χειρότερο το 2007 , όπου οι καπνοδόχοι των καλοριφέρ των πολυκατοικιών της κορίνθου έχουν παλαιώσει και έχουν γίνει μη λειτουργικοί πρέπει να αλλαχτούν. Οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών , αφού αλλάξουν της από αμιαντοτσιμέντο καπνοδόχους τις απορίπτουν στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να τους παραλάβουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Κορίνθου. Δυστυχώς όμως οι σωλήνες αφίνονται έκθετοι στα πεζοδρόμια. Μετά από καταγγελία στον τοπικό τύπο της Κορίνθποου και στο διαδίκτυο, περισυνελλέγησαν οι σωλήνες, αλλά ουδείς γνωρίζει που τους πέταξαν, καθιστώντας τους μόνιμη εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και καρκινογένεσης.

 

 

Από το 1998 μέχρι και το 2006 Ο Δημήτριος Ν. Γκέλης, διαπιστώνοντας ότι στη νήσο Σαντορίνη δεν υπήρχε Ωτορινολαρυγγολόγος ίδρυσε στην πρωτεύουσα του νησιού τα Φηρά δορυφορικό ΩΡΛ ιατρείο με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρικού συλλόγου Κορινθίας και Κυκλαδων. Το ιατρείο αυτό λειτουργούσε μια φορά την εβδομάδα, όλες τις εποχές του έτους, εξυπηρετώντας τις ΩΡΛ ανάγκες των κατοίκων και των περιηγητών του νησιού. Σύντομα διαπίστωσε ότι στην υπάρχουσα μονή του Προφήτη Ηλία του νησιού, (στο προαύλιο, τη στέγη και τον άμεσο περίγυρό της) υπήρχαν τοποθετημένες τεράστιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τηλεοπτικών σταθμών και ένας παρακείμενος στη Μονή σταθμός ραντάρ. Αφού επισκέφτηκε τον ηγούμενο της Μονής Γέροντα Δαμασκηνό, διαπίστωσε ότι ο ηγούμενος είχε ξεκινήσει σοβαρή προσπάθεια, ζητώντας από τους αρμοδίους να απομακρυνθούν οι κεραίες. Δυστυχώς στην αρχή υπήρξε τρομερή αντίδραση εναντίον του από κάθε παράγοντα, που είχε συμφέρον να παραμείνουν οι κεραίες στη θέση τους.

 

alt

Ο Δημήτριος Γκέλης συνέβαλε στην απομάκρυνση των κεραιών συγγράφοντας τη μονογραφία: Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, FAX, ΡΑΝΤΑΡ κλπ΄΄. Τις δαπάνες της εκτύπωσης του βιβλίου ανέλαβε η Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας. Ο ηγούμενος της Μονής χρησιμοποίησε το βιβλίο για να τεκμηριώσει και με ιατρικές απόψεις την επικινδυνότητα των κεραιών και με τη συμβολή πολλών φίλων της Μονής βγήκε δικαστική απόφαση και απομακρύνθηκαν οι κεραίες από τη Μονή. Από το 2006-7.

 

Ο Δημήτριος Γκέλης διέκοψε τη λειτουργία του ΩΡΛ ιατρείου του στη Σαντορίνη, αφού πλέον εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί ο λαμπρός ο εξαιρετικός συνάδελφός του ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΛΒΗΣ. Ο Δημήτριος Γκέλης στο διάστημα των 8 ετών που εργάστηκε στη Σαντορίνη έκανε 816 αεροπορικές πτήσεις, εξέτασε εκατοντάδες ασθενείς, δημιούργησε εξαιρετικές σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τον περιέβαλαν με στοργή αγάπη, φιλοξενία και φιλία, τα οποία τους τα ανταπέδωσε με όλη του την καρδιά. Στη Σαντορίνη του δόθηκε η δυνατότητα να επιδοθεί και στη ζωγραφική. Μερικοί από τους πίνακες που δημιούργησε παρατίθενται σε άλλη σελίδα της παρούσης ιστοσελίδας.

ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Την τελευταία δεκαετία ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης υλοποίησε και κυκλοφόρησε τις ακόλουθες ιατρικές εφευρέσεις του, όπως:

alt

1. Osmoclean Hypertonic nasal spray.To πρώτο υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH, που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά, ως ρινικό σπρέϊ, πολύτιμο για τις καθαριστικές και αποσυμφορητικές του ικανότητές. Το Osmoclean εκτός από την ιδανική αναλογία αλάτων που περιέχει διαθέτει ίσως την πιο αποτελεσματική αντλία εκτόξευσης, που ευνοεί τον ταχύ καθαρισμό της μύτης από εκκρίσεις, ρύπους, ιούς και αλλεργιογόνα, προκαλώντας ταυτόχρονα και αποσυμφόρηση, μέσω της όσμωσης. Το Οsmoclean χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες, χωρίς παρενέργειες, αφού δεν είναι φάρμακο.

To Osmoclean βελτιώνει τον καθαρισμό του κροσσωτού επιθηλίου του ρινικού βλεννογόνου

• βοηθάει στην απομάκρυνση των εισπνεομένων ατμοσφαιρικών ρύπων και των αλλεργιογόνων

• εφυγραίνει το ρινικό βλεννογόνο

• έχει ελεγμένο pH ρυθμίζοντας την πυκνότητα της βλέννας

alt

 2. Rhinosisam nasal spray. Το Rhinosisam περιέχει σησαμέλαιο, μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε. Χορηγείται υπό μορφή ρινικού σπρέϊ μετεγχειρητικά σε ρινικές επεμβάσεις (σκωλίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, καυτηριασμός ρινικών κογχών) καθώς και σε περιπτώσεις ξηρότηας ρου ρινικού βλεννογόνου, όπως μετά από ακτινοβολίες στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

 ΤοRhinosisam αποδείχτηκε ευεργετικό σε περιπτώσεις οξείας και χρονίας ρινοκολπίτιδας, χορηγούμενο με τα λοιπά φαρμακευτικά μέσα. 

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.pharmagel.gr

 

 

 

alt

3.Rhochalitex drops. To Rhochalitex dropsείναι μείγμα αιθερίων ελαίων σε ιδανική αναλογία. Αν αραιωθούν 4 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και γίνουν γαργάρες προ του ύπνου σταματάει το αθώο ροχαλητό. Αν όμως τοRochalitexδεν ανακουφίσει το ροχαλητό μέσα σε 10-15 ημέρες, τότε πρόκειτε για παθολογικό ρτοχαλητό που πρέπει να διερευνάται οπωσδήποτε από ωτορινολαρυγγολόγο.

Το Rochalitex drops  είναι επίσης το ισχυρότερο αποσμητικό του στόματος. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.pharmagel.gr

 

 

alt

4. Xerogkelin spray. To Xertogkelin spray είναι αποτελεσματικότατο εφυγραντικό του στοματικού, φαρυγγικού και λαρυγγικού βλεννογόνου.

Λειαίνει τον ξηρό βλεννογόνο του στόματος οποιασδήποτε αιτιολογίας (ξηροστομία), καθώς και τον ξηρό βλεννογόνο των φωνητικών χορδών (Voice lubricant).

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ:

Ξηρότητα στόματος (ξηροστομία), γλώσσας, φάρυγγα, λάρυγγα, φωνητικών χορδών, μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων (ψυχοφάρμακα, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, αντιχολινεργικά, κλπ.), μετά από επεμβάσεις στους σιελογόνους αδένες, μετά από ακτινοθεραπεία των περιοχών της κεφαλής και του τραχήλου, επί διαταραχών των σιελογόνων αδένων (Σύνδρομο Sjogren), για τη διατήρηση της υγιεινής του στόματος σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ξηρότητα του στόματος, φάρυγγα και του λάρυγγα των ομιλητών και των τραγουδιστών.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.pharmagel.gr

 

alt

5. Gkelanto (Γκελαντο). Το Γκελάντο είναι βιολογικό, συμπυκνωμένο,  γλυκό, λιαστό, κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας πλουσιότατο σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και τανίνες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Δεν περιέχει κανένα χημικό συντηρητικό, αλλά συντηρείται με τα φυσικά ιμβερτοσάκχαρά του, που περιέχει σε ειδική αναλογία προς την αιθυλική αλκοόλη.

Το Γκελάντο παρέχει τα πολύτιμα ιαματικά συστατικά του μόνο με δύο κουταλιές της σούπας ημερη-σίως. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στο www.gkelanto.gr

alt

6. Το D3-Gkelin drops είναι βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Κάθε ασταγόνα του περιέχει
 1000 IU(Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Το D3-Gkelin drops δεν περιέχει χημικά συντηρητικά, και απορροφάται ασφαλώς, διότι η βιταμίνη D3, ως λιποδιαλυτή βιταμίνη ευνοείται η απορρόφηση της, διότι φέρεται μαζί με το ελαιόλαδο. Περισσότερα για τη βιταμίνη D3 βλέπε στο www.pharmagel.gr και D3-Gkelin drops

 

EVOSMIN Στοματοπλύσεις και γαργάρες εκχυλίσματος Αγνής Αλόης και Εκχυλίσματος Νεραντζιού.alt

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2020 16:01)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.