Get Adobe Flash player

Η βιταμίνη D μπορεί να αναχέσει την επιδημία γρίπης©

alt

alt

alt

alt

Η βιταμίνη D εκτός από τις οστεοπροστατευτικές της ιδιότητές διαθέτει ιδιότητες που επηρεάζουν την εκδήλωση της φλεγμονής και τις ανοσοαποκρίσεις που συμμετέχουν στους μηχανισμούς μιας λόιμωξης [1].


Οι εποχιακές διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) προκαλεί εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό του αίματος.  Αυτή η διακύμανση μπορεί να επηρεάσει  το ανοσοποιητικό σύστημα και να παίξει ρόλο στην εποχιακή εκδήλωση της γρίπης.

Έχουν μελετηθεί, βάσει της μηνιαίας διακύμανσης της  UVB, η πανδημική και η μη πανδημική γρίπη στη Σουηδία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη,  και την Ιαπωνία. η εβδομαδιαία και η μηνιαία συχνότητα τους και η συχνότητα των θανάτων των πασχόντων από αυτές. Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι οι μη πανδημικές γρίπες εκδηλώνονται κυρίως το χειμώνα στις εύκρατες περιοχές [2].

Οι μετρήσεις της UVB [280-320 nm] έδειξαν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε υψηλά γεωγραφικιά πλάτη  παράγεται πολύ λίγη. έως καθόλου βιταμίνη D  στο δέρμα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα [3].

Ακόμη και στο Βόρειο γεωγραφικό πλάτος  26°N που βρίσκεται η Okinawa υπάρχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τετραπλάσια υπεριώδης ακτινοβολία το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Στα τροπικά υπάρχουν δύο μικρές ανυψώσεις της φωτοσύνθεσης στο δέρμα της βιταμίνης D  και πρακτικά δεν υπάρχει εποχή εκδήλωση γρίπης [4]

Οι εποχιακές διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) προκαλεί εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ανοσοαποκρίσεις και να παίξει κάποιο ρόλο στην εποχικότητα της γρίπης [4].

Οι πανδημίες γρίπης αρχίζουν με ένα κύμα τους σε αυθαίρετη εποχή, ενώ δευτερογενή κύματα συχνά συμβαίνουν  τον επόμενο χειμώνα. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D  στον ορό μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες γρίπες [4].

Στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη ακόμη και η πανδημική γρίπη  συχνά επιδεικνύει ξεκάθαρη εποχιακή εμφάνιση. Τα παραπάνω δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα  υψηλά επίπεδα της UVB του καλοκαιριού ευνοούν την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα και τούτο δρα προστατευτικά, όσον αφορά την εκδήλωση της γρίπης [4]

 

Η βιταμίνη D  είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενδογενών αντιμικροβιακών πεπτιδίων και έχει συνδεθεί  με την πρόληψη της εκδήλωσης της επιδημικής γρίπης τύπου Α.  

Ο  Hope-Simpson προέβλεψε ότι κατανοώντας το μηχανισμό του εποχιακού ερεθίσματος, που πυροδοτεί την εκδήλωση της γρίπης μπορεί μπορεί να σχεδιαστεί η προφύλαξη  από τη γρίπη [5]

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ήδη από το φθινόπωρο, μπορεί να προστατεύσει από την τυπική γρίπη (κρυολόγημα) [6]. 

Σήμερα που επιδημιολογικά αποδείχτηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά ή χαμηλά τους χειμερινούς μήνες στις εύκρατες ζώνες της γης, ο  Aloia και Li-Ng βρήκαν ότι η λήψη 4,000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως εξαφανίζει την εποχιακότητα της γρίπης και περιορίζει δραματικά τη συχνότητά της [6].

Η ασφαλέστερη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D γίνεται, χορηγώντας  φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops]. Ως γνωστόν η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή και το έκδοχό της, όταν είναι το ελαιόλαδο,  εξασφαλίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D3.

 

Κάθε σταγόνα  D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU βιταμίνης D3. Πριν από τη χορήγηση βιταμίνης D3 συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της, της 25- υδροξυβιταμίνης D3.

 

Επίπεδα από 0-20 ng/ml θεωρούνται ελλειπή.

 

Επίπεδα από 21-29 ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή.

 

Επίπεδα μεγαλύτερα από 30-100 ng/ml θεωρούνται φυυσιολογικά

 

Επίπεδα από 60-80 ng/ml θεωρούνται ιδανικά ή επιθυμητά.

 

Επίπεδα άνω των 100ng/ml θεωρούνται τοξικά.  

Αν είναι αδύνατη η μέτρηση των επιπέδων της 25- υδροξυβιταμίνης D3, τότε η χορήγηση στους ενήλικες 4000 ΙU βιταμίνης καθημερινά τους χειμερινούς μήνες (4 σταγόνες D3-Gelin drops) και στα παιδιά άνω του έτους 1000-4000 Ιβιταμίνης D3 (1-4 σταγόνες D3-Gelin drops ημερησίως) εξασφαλίζουν συνήθως επαρκή επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D3 και καλύπτουν τις αμυντικές ανάγκες του οργανισμού για την πρόληψη της γρίπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  

Αντιμετώπιση της εκδηλωμένης γρίπης  

H γρίπη συνήθως υποχωρεί μέσα σε 2-5 ημέρες. Στο μεσοδιάστημα αυτό χρειάζεται ανάπαυση μέχρις ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

  

Συνιστάται η πόση αύθονων υγρών  για την πρόληψη της αφυδάτωσης. ένας τρόπος για να κλαταλάβει κανείς ότι έχει πιει αρκετά υγρά είναι η παρατήρηση του χρώματος των ούρων των ούρων Φυσιολογικά το χρώμα των ούρων πρέπει να είναι ελαφρώς κίτρινο ή σχεδόν άχρωμο. Αν πίνει κανείς επαρκείς ποσότητες υγρών ουρεί κάθε 3-5 ώρες. 

  

Για την αντιμετώπιση του πυρετού, του πονοκεφάλου και των μυαλγιών μπορεί να πάρει κανείς παρακεταμόλη. Αν χορηγηθεί ασπιρίνη, αυτή δεν χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, διότι μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Reye.  

Τα αντιβηχικά  δεν βοηθούν στο κρυολόγημα και τη γρίπη και ο βήχας συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

  

Ο πονόλαιμος αντιμετωπίζεται με γαργαρισμούς Evosmin, το οποίο περιέχει διάλυμα Αλόης αγνής και εκχύλισμα νεραντζιού. Γίνονται γαργάρες με μια κουταλιά σούπας Evosmin, το οποίο συγκρατείται στο στόμα για 5 λεπτά. 

Oι γαργαρισμοί γίνονται κάθε 3 ώρες για 2-3 ημέρες και δεν συνοδεύονται από οποιαδήποτε παρενέργεια.

alt 

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764  στην τιμή των 11,45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το αναζητήσετε στα φαρμακεία ή να το παραγγέλλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της Pharmagel

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Sundaram MEColeman LA. Vitamin D and influenza. Adv Nutr. 2012 Jul 1;3(4):517-25. 2. Mörner ABråve AKling AMKühlmann-Berenzon SKrook KHedenskog MSilhammar ILjungman MOrtqvist AAndersson SBrytting MThorstensson R,Linde A. Pandemic Influenza A(H1N1)pdm09 Seroprevalence in Sweden before and after the Pandemic and the Vaccination Campaign in 2009. PLoS One. 2012;7(12):e53511.

3. Bogh MK. Vitamin D production after UVB: aspects of UV-related and personal factors. Scand J Clin Lab Invest Suppl. 2012 Apr;243:24-31. doi: 10.3109/00365513.2012.681929.

4. Juzeniene AMa LWKwitniewski MPolev GALagunova ZDahlback AMoan J. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. Int J Infect Dis. 2010 Dec;14(12):e1099-105.

5. Cannell JJZasloff MGarland CFScragg RGiovannucci E. On the epidemiology of influenza. Virol J. 2008 Feb 25;5:29.

6. Aloia JFLi-Ng M. Re: epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2007 Oct;135(7):1095-6; author reply 1097-8.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 14 Μάιος 2021 21:08)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.