Get Adobe Flash player

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΓΚΩΝ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Η θεραπεία διαφόρων καρκίνων της κεφαλής και του ραχήλου με την εφαρμογή ακτινοθεραπείας που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ (φωτόνια) συνοδεύεται από παρενέργειες, όπως η ξηροστομία, δυσφαγία, δυσκαταποσία κλπ. Το πρόβλημα των παρενεργειών αυτών λύθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σήμερα με την ακτινοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί αντί για φωτόνια, πρωτόνια. 

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Προληπτική Ιατρική & Ογκολογία, Αντιγήρανση

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764,         ΦΑΞ. 2741085030,e-mail:

 pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr     www.pharmagel.gr     www.orlpedia.gr     www.allergopedia.gr     www.gkelanto.gr www.zinc.gr www.curcumin.gr www.gkelismedicallexicon.gr www.gkelikosagiorgitiko.gr   www.d3gkelin.gr   www.ygeiaypopsifiou.gr

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής κάνει κλασσική ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου για κάποια νεοπλασία αυτών των περιοχών  με ακτινοβολίες Χ και αναπτύξει ξηροστομία, αυτή μπορεί να ανακουφιστεί με στοματικούς ψεκασμούς Xerogkelin (Ξερογκελίν).

Αν ο ασθενής εκτός από την ξηροστομία εκδηλώσει και ξηροφωνία (ξηρότητα του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών)  το Xerogkelin ανακουφίζει σημαντικά την ξηρότητα των φωνητικών χορδών και βελτιώνει την ποιότητα της φωνής του.

Δυστυχως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη ογκολογικό κέντρο που να διαθέτει κύκλοτρον που παράγει πρωτόνια. Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ολιγάριθμα ραδιοογκολογικά κέντρα με συσκευές εκποπμπής ακτινοβολίας πρωτονίων(http://www.proton-therapy.org/forum.htm).

 Ο γράφων γνωρίζει καλά τη λειτουργία του ραδιοογκολογικού  κέντρου  Rinecker Proton Therapy Center του Μονάχου, στη Γερμανία, και έχει συνεχή επιστημονικού ενδιαφέροντος επικοινωνία με την ιατρική του διεύθυνση (http://www.rptc.de/en/home.html).

Οι ασθενείς με καρκίνο της ρίζας της γλώσσας, της παρίσθμιας αμυγδαλής, του ρινοφάρυγγα, των παραρρινίων κοιλοτήτων, του γναθοφαρυγγικού διαστήματος, και του λάρυγγα, εφόσον η χειρουργική θεραπεία δεν λύνει το πρόβλημα ή ο καρκίνος έχει διαγνωστεί σε στάδιο, που η χειρουργική θεραπεία είναι δυσχερής μπορεί να αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία πρωτονίων, χωρίς τις γνωστές επιπλοκές από τους πέριξ του όγκου υγιείς ιστούς.

Επειδή η ξηροστομία, η δυσφαγία, ξηροφωνία και η δυσκαταποσία είναι επιπλοκές που είναι έντονες και βασανιστικές για τρους ασθενείς, η ακτινοθεραπεία πρωτονίων λύνει το πρόβλημα των παραπάνω επιπλοκών σε υψηλό βαθμό.

 Στις διαφάνειες που παρατίθενται στο παρόν άρθρο μπορεί να γίνει κατανοητό πως οι ακτίνες πρωτονίων φονεύουν τους όγκους χωρίς να καταστρέφουν υγιείς ιστούς. Άλλωστε οι παρενέγειες της κλασσικής ακτινοθεραπείας προκαλούνται, διότι εκτός από τον όγκο ακτινοβολείται και σημαντικός χώρος υγιών ιστών, γύρω από τον όγκο

 Οι διαφάνειες που ακολουθούν αποτελούν επιστημονική διάλεξη, που ανακοινώθηκε στο πρώτο Διεθνές Σεμινάριο Παθήσεων των Σιελογόνων Αδένων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 4-5 Νοεμβρίου του 2011, υπό την Προεδρία του καθηγητή της Ωτορινολαρυγγολογίας Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μετακτινικής βλεννογονίτιδας του στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, ρινοφάρυγγα αναφέρονται στο άρθρο:

ΣΤΟΜΑΤΟΒΛΕΝΝΟΓΟΝΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ©

Το παρόν άρθρο αναθεωρήθηκε την 25 Δεκεμβρίου του 2016

alt

Το Xerogkelin spray  σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των13.64 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.