Get Adobe Flash player

Σημάδια που δείχνουν ότι η ακοή έχει αρχίσει να ελαττώνεται©

Η αποτελεσματική λειτουργία του ανθρώπινου αυτιού  είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της προφορικής επικοινωνίας.  

Έτσι, οι διαταραχές της ακοής και η κώφωση οδηγούν σε σοβαρή αναπηρία.

alt
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Του     Πανεπιστημίου Αθηνών.     Φλάμπουρο, Κορινθίας, 2744023768,    6944280764,    www.gelis.gr   www.pharmagel.gr  pharmage@otenet.gr
alt
Aγγελάτος Γεράσιμος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 126 & Ιθάκης, Άγιος Παντελεήμονας  112 57 Αθήνα. 2108824191
alt
Φωτόπουλος Ηλίας, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος

Α.Παπανδρέου - Μπότσαρη 1
16674 Γλυφάδα
Τηλ | 210 8947444
Fax | 210 8947444
Κιν | 6944 413208
info@drfotopoulos.gr

alt
Πυργάκης Αναστάσιος Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος


Βυζαντίου 87, Καλογρέζα (Νέα Ιωνία Αττικής), 142 34 Νέα Ιωνία Αττικής, 2192713063,      6944504491 gpyrgakis@gmail.com

alt
Σαμσάκης Ιωάννης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος Καπαδοκίας 1, Νέα Σμύρνη 17124 , 6937885385 sampsakisioannis@yahoo.gr
alt
Σούλης Ιωάννης     Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωσκόλου 56, Ζάκυνθος 2695045054 

Η ανεπάρκεια της ακοής στους  ενήλικες προκαλεί διαταραχές της λεκτικής επικοινωνίας που επηρεάζουν την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργία τους. Σήμερα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη παγκόσμια τάση προς βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα ακοής [1].

 Η ακοή σπανίως χάνεται αιφνίδια ή απότομα. Η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι μια επείγουσα ωτορρινολαργγολογική κατάσταση, που αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα φαρμακευτικά και με συνεδρίες υπερβαρικού οξυγόνου, συνήθως αναστρέφεται και αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία των αυτιών [2]

 Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία  είναι το πιο διαδεδομένο αισθητήριο έλλειμμα στους ηλικιωμένους. 

Η  προοδευτική εξασθένιση της ακουστικής ικανότητας  οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και σχετίζεται επίσης με συννοσηρότητες, όπως σωματική αδυναμία, οι πτώσεις  στο έδαφος , το άγχος και η  κατάθλιψη.

 

Επιπλέον, αυξάνουν συνεχώς τα δεδομένα των ερευνών, που δείχνουν ότι τα άτομα με βαρηκοΐα  εμφανίζουν μείωση των γνωσιακών τους ικανοτήτων και τη συνδέουν με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας [3].

 

Μπορεί η ακοή να μειώνεται   αργά και σταθερά με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικά εξελισσόμενη νευραισθητήρια βαρηκοΐα), όμως μπορεί να μειωθεί  και σύντομα, όταν εκτίθεται κανείς συνεχώς σε δυνατούς θορύβους ή του χορηγηθούν ωτοτοξικά φάρμακα.

 

Η προοδευτικά εξελισσόμενη νευραισθητήρια βαρηκοΐα  ορίζεται ως η απώλεια της ακοής άγνωστης αιτιολογίας, που εξελίσσεται  με σχετικα υψηλή ταχύτητα. 

Τα διαγνωστικά  κριτήρια  αυτής της βαρηκοΐας είναι τα  ακόλουθα:  1) Είναι προοδευτική, 2) Είναι αμφοτερόπλευρη (και στα δύο αυτιά)  3) Είναι άγνωστη η αιτιολογία της [4]

 

Η ωτοτοξικότητα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις επιπτώσεις της γήρανσης, οδηγώντας σε πιο σοβαρή απώλεια της ακοής από αυτή που σχετίζεται μόνο με τη γήρανση του οργανισμού. 

 

Στα  συνηθέστερα ωτοτοξικά φάρμακα περιλαμβάνονται τα  διουρητικά της αγκύλης,  μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορισμένα αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικοί  παράγοντες (ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα), κινίνη και ακεταμινοφαίνη. 

 

Αυτά τα ωτοτοξικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλικιωμένους ενήλικες και θα πρέπει να θεωρούνται δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες στην επίπτωση και τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία [5].

 

Η σταδιακή εξασθένιση της ακοής δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή και η κακή της κατάσταση μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα ως εξής, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα:

 Δυσκολευόσαστε να καταλάβετε τι συζητείται σε μια ομαλή συζήτηση με κάποιο συνομιλητή σας;

 

Αναγκαζόσαστε να παρακολουθείτε το συνομιλητή σας στο στόμα, γιατί θέλετε να καταλάβετε τι ακριβώς σας λέει;

 

Μήπως κατά τη διάρκεια του διαλόγου σας με κάποιο πρόσωπο αναγκαζόσαστε κάθε τόσο να το ρωτάτε, τι είπες;, πως το είπες; δεν σε κατάλαβα, το ξαναλές!, μήπως θα μπορούσες να επαναλάβεις την τελευταία σου φράση διότι δεν σε κατάλαβα;

 

Υπάρχουν φορές που παρεξηγήσατε ή παρερμηνεύσατε αυτά που ακούσατε και ο συνομιλητής σας, σας είπε ότι άλλα σας είπε και άλλα καταλάβατε;

 

Παραπονούνται οι οικείοι σας ότι βάζετε δυνατότερα την τηλεόραση από ότι αυτοί την ανέχονται;

 

Όταν σας μιλούν αισθάνεστε την ανάγκη να βάλετε την παλάμη πίσω από το αυτί σας για να ακούσετε καλύτερα;

 

Νομίζετε ότι οι συνομιλητές σας,   όταν σας μιλούν ότι ψιθυρίζουν;

 

Βουίζουν τα αυτιά σας; Παθαίνετε από καιρού σε καιρό ιλίγγους;

 

Νομίζετε ότι, προσπαθώντας να ακούσετε μια συνομιλία   ότι, εξ αιτίας αυτής της προσπάθειας νοιώθετε κουρασμένοι;

 

Έχετε καταλάβει ότι άθελά σας χρησιμοποιείτε συνήθως το ένα από τα αυτιά σας, γιατί απ’ αυτό ακούτε καλύτερα;  

Βλέπε στο  www.gelis.grΤΕΣΤ ΑΚΟΗΣ από τον Δρ Δημήτριο Ν. Γκέλη.

Η διάγνωση της έκτασης της βαρηκοΐας γίνεται μετά από  λήψη λεπτομερούς ιστορικού και προσεκτικής ΩΡΛ εξέτασης, που περιλαμβάνει και τη λήψη ακοογραφήματος.

 

Οι περιπτώσεις μικρής και μέτριας νευραισθητήριας βαρηκοΐας, που, είναι συνηθισμένη κατάσταση στα άτομα άνω των 55 ετών, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματική με την εφαρμογή αμφοτεροπλεύρως ακουστικού βαρηκοΐας, εφόσον η βαρηκοΐα είναι αμφοτερόπλευρη.

 

Η νευραισθητήρια βαρηκοΐα των ηλικιωμένων μπορεί προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, σε πολλές περιπτώσεις χορηγώντας συμπληρωματικά ψευδάργυρο.

 

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα έχουν έλλειψη ή χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα τους. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο, που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα.

 

Όμως είναι γνωστόν ότι, το έσωτερικό αυτί (έσω ους) είναι ένας από τους πλέον ψευδαργυροβριθείς ιστούς του σώματος. Η ελάττωση των επιπέδων του ψευδαργύρου στο έσω ούς συμβάλλει στην πρόκληση της πτώσης της ακουστικής ικανότητας των ηλικιωμένων ατόμων (πρεσβυακοΐα)[6].

 

Θα ήταν πολύ χρήσιμη για τα άτομα άνω των 55 η ακοομέτρηση και σε περίπτωση έναρξης πρεσβυακοΐας η συμπληρωματική λήψη  πικολινικού ψευδάργυρος με βιταμίνη C [Zincobell caps] μπορεί να ανασχέσει ή να αναστρέψει την αρχόμενη απώλεια της ακοής.

 

Έχει βρεθεί ότι η καθημερινή λήψη ψευδαργύρου από το στόμα (μία κάψουλα Zincobell πρωί και βράδυ μετά το φαγητό για τρεις μήνες)  θα μπορούσε να ανακόψει την εξέλιξη της πρεσβυακοΐας ή και αναστρέψει την ακουστική απώλεια στο ένα τρίτο των ατόμων μιας ομάδας ηλικιωμένων που κάνει αυτή τη θεραπεία.

 

Είναι χρήσιμη επίσης και η λήψη νευροπροστατευτικών βιταμινών, όπως η φυσική βιταμίνη D3 [7] [D3 Gkelin drops, σε δόση 4 σταγόνων ή 4000IU ημερησίως, μετά το φαγητό) και βιταμίνης Β12  (Dr Gkelis ‘s Safe vitamin b12) σε δόση 8 υπογλωσσίων σταγόνων, κάθε πρωί με κενό στομάχι, για 6 μήνες.

Μελέτες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια συχνότητας λήψης τροφίμων υποδηλώνουν ότι, η πρόσληψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 θα μπορούσε να προστατεύσει από την απώλεια ακοής [8]

 

Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης Β12 , της έλλειψης βιταμίνης D και της υγείας του κοχλία του έσω ωτός. Τα άτομα με έλλειψη της βιταμίνης Β12  και της βιταμίνης D3 θα πρέπει να ελέγχουν τη λειτουργία του έσω ωτός τους κάνοντας ακοογράφημα [9].

 

Το Dr Gkelis ‘s Safe vitamin Β12 περιέχει μεθύλκοβαλαμίνη και αδενοσύλκοβαλαμίνη, που απορροφώνται από τον υπογλώσσιο βλεννογόνο του στόματος και έτσι αποφεύγονται οι ενέσεις βιταμίνης Β12.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το συμπλήρωμα διατροφής Αccougkel, κάθε κάψουλα του οποίου περιέχει τα συστατικά που αναγράφονται στον παρατιθέμενο πίνακα, που μπορεί να δράσουν ευεργετικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ακουστικής ικανότητας και εμβοών, αλλά μπορεί να ενισχύσει και τις γνωσιακές ικανότητες που εκπίπτουν με την πάροδο της ηλικίας (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, ικανότητα σκέψεως, κλπ).H η δοσολογία του Accougkel είναι 1-2 κάψουλες ημερησίως με το φαγητό για δύο μήνες. Η δοσολογία αυτή μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα μήνα

 alt

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Tatović M, Babac S, Djerić D, Ančić R, Ivanković Z. [The impact of hearing loss on the quality of life in adults].Srp Arh Celok Lek. 2011 May-Jun;139(5-6):286-90.

2.Rhee TM, Hwang D, Lee JS, Park J, Lee JM. Addition of Hyperbaric Oxygen Therapy vs Medical Therapy Alone for IdiopathicSudden Sensorineural Hearing Loss: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018 Dec 1;144(12):1153-1161

3.Bowl MR, Dawson SJ. Age-Related Hearing Loss. Cold Spring Harb Perspect Med. 2019 Aug 1;9(8):a033217. 

4.Reiss M, Reiss G.[Progressive hearing loss]. Wien Med Wochenschr. 2000;150(6):128-31.

5.Joo Y, Cruickshanks KJ, Klein BEK, Klein R, Hong O, Wallhagen MI. The Contribution of Ototoxic Medications to Hearing Loss Among Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020 Feb 14;75(3):561-566. 


6.Shambaugh GE Jr. Zinc: the neglected nutrient.
Am J Otol. 1989 Mar;10(2):156-60.

7. Szeto B, Valentini C, Lalwani AK. D3 Low vitamin D status is associated with hearing loss in the elderly: a cross-sectional study. Am J Clin Nutr. 2021 Feb 2;113(2):456-466.

8.Kabagambe EK, Lipworth L, Labadie RF, Hood LJ, Francis DO.Erythrocyte folate, serum vitamin B12, and hearing loss in the 2003-2004 National Health And Nutrition Examination Survey (NHANES). Eur J Clin Nutr. 2018 May;72(5):720-727.

9.Karaer I, Akalın Y. Low vitamin B12 level and vitamin D level adversely affect on cochlear health in women. Int J Vitam Nutr Res. 2020 Jun;90(3-4):333-338. 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2024 20:53)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.