Get Adobe Flash player

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑΣ ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Εισαγωγή

Εναλλακτική θεραπεία της οξείας και της χρονίας ρινοκολπίτιδας. Δρ Δ ημήτριος Ν. Γκέλης, ωτορινολαρυγγολόγος

ΔρΔημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασδκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ 2741026631, 6944280764  e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,

www.orlpedia.gr,

www.allergopedia.gr,

www.gelanto.gr

www.gkelikosagiorgitiko.gr,

 www.zinc.gr

www.curcumin.gr

Οι ρινοπλύσεις  με φυσιολογικό ορό χρησιμοποιούνται ευρύτατα συμπληρωματικά με κλασσικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, της αλλεργικής ρινίτιδας και της μετεγχειρητικής καθαριότητας των ρινικών κοιλοτήτων, καθώς και  μετά από ρινολογικές και ρινοκολπικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε στην κλινική πράξη ότι το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH είναι αποτελεσματικότερο από το ισότονο διάλυμα φυσιολογικού ορού, όσον αφορά τον ταυτόχρονο καθαρισμό και την αποσυμφόρηση  του  ρινικού βλεννογόνου, χωρίς να προκαλεί τσούξιμο της μύτης.

Επιπλέον σήμερα υπάρχουν μελέτες, στις οποίες αποδεικνύεται η ευεργετική δράση των φυτικών ελαίων, π.χ. του σησαμελαίου και των αιθερίων ελαίων, π.χ. του μαστιχελαίου στην αποκατάσταση της λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου του ρινικού βλεννογόνου ασθενών με χρόνια μη αλλεργική ρινοκολπίτιδα, καθώς και της ομαλής και ταχείας  επανεπιθηλιοποίησης του ρινικού και ρινοκολπικού βλεννογόνου ασθενών που υπέστησαν ενδορρινικές και ρινοκολπικές επεμβάσεις.

Ο γράφων έχει επινοήσει το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH, το γνωστό με το εμπορικό όνομα Οsmoclean hypertonicnasal spray και τους ρινικούς ψεκασμούς φαρμακευτικού σησαμελαίου, μαστιχελαίου και βιταμίνης Ε , του γνωστού με το εμπορικό όνομα Rhinosisam nasal spray και περιγράφει τα εξαιρετικά αποτελέσματα της χρήσης του καθενός ξεχωριστά ή της συνδυασμένης συμπληρωματικής χρήσης τους σε ασθενείς με ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες, ρινικούς πολύποδες, ρινικές και ρινοχειρουργικές επεμβάσεις, ταυτόχρονα με την κλασσική φαρμακευτική αγωγή ή χωρίς αυτήν , που απαιτείται σε κάθε μία από τις παραπάνω ρινικές παθολογικές καταστάσεις.

Το Οsmoclean hypertonic nasal sprayκαι τοRhinosisam nasal sprayδεν προκαλούν παρενέργειες, διότι δεν είναι φάρμακα, αλλά φυσικές ουσίες και τούτο συμβάλλει στην άνευ αναστολών χρήση τους από τους ασθενείς και την χωρίς επιφυλάξεις συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς.

 

Αντιμετώπιση των ρινοκολπιτίδων

Παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών στην οξεία ρινοκολπίτιδα, εν τούτοις οι επιπλοκές της εξακολουθούν να εμφανίζονται σποραδικά.  Ο Babar-Craig H, et al (2010)  έδειξαν σε μελέτη τους ότι οι επιπλοκές της οξείας ρινοκολπίτιδας, που χρειάζονται χειρουργική θεραπεία είναι παρόμοιες με αυτές που εκδηλώνονται σε ασθενείς που δεν έχουν κάνει αντιβιοτική θεραπεία, πράγμα που δηλώνει το περιορισμένο όφελος από τη χορήγηση αντιβιοτικού  σε σημαντικό αριθμό ασθενών με οξεία ρινοκολπίτιδα, που αντιμετωπίζονται αρχικά, τουλάχιστον από γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. περίθαλψης.

Φαίνεται ότι σ’αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς χρειαζόντουσαν και άλλα επιπρόσθετα κλασσικά φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές. Εφόσον η κλινική διάγνωση της οξείας ρινοκολπίτιδας είναι αμφίβολη είναι απόλυτα δικαιολογημένηη έγκαιρη λήψη αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας. Η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων της ρινοκολπίτιδας καθορίζει την απόφαση του θεράποντος ιατρού για την έγκαιρη εισαγωγή του ασθενούς σε ωτορινολαρυγγολογική κλινική νοσοκομείου, πράγμα που περιορίζει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα της νόσου [1].

 

Eκτός από τα αντιβιοτικά ή τα κορτικοστεροειδή,  στη θεραπεία της ρινοκολπίτιδας μπορεί να εφαρμοστούν και μη ειδικές θεραπείες, όπως τα ρινικά αποασυμφορητικά, οι ρινοκολπικές πλύσεις, τα αντιισταμινικάαντιλευκοτριενικάβλεννολυτικοί παράγοντες,

ανοσοτροποποιητικά και ανοσοδιεγερτικά , καθώς επίσης και ειδικοί παράγοντες, όπως τα αντιμυκητιασικά στη μυκητιασική κολπίτιδα ή τα αντιπαλινδρομικά φάρμακα στις ρινοκολπίτιδες που σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Στα άτομα που πάσχουν από χρονία ρινοκολπίτιδα και/ή ρινικούς πολύποδες που έχουν σχέση με υπερευαισθησία στην ασπιρίνη διατίθενται πρωτόκολλα απευαισθητοποίησης προς την ασπιρίνη.

Ο γράφων έχει προσωπική εμπειρία αποτελεσματικής θεραπείας των οξέων ρινοκολπιτίδων που αναπτύσσονται σε αλλεργικό υπέδαφος με μηχανισμό μεσολάβησης ΙgΕ ανοσοσφαιρινών. Σ’αυτές τις περιπτώσεις οι συχνές, καθημερινές ρινοκολπικές πλύσεις με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal solution), η ενδορρινική εφαρμογή τοπικών αντιισταμινικών, οι ρινικοί ψεκασμοί σταθεροποιητικών φαρμάκων των μαστοκυττάρων, όπως το χρωμογλυκικό δινάτριο ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Η ακριβής όμως διάγνωση και εντοπισμός των υπεύθυνων αλλεργιογόνων για τη δημιουργία της ρινοκολπικής φλεγμονής και η εν συνεχεία απευαισθητοποίηση των ασθενών με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία με εκχυλίσματα από τα ένοχα αλλεργιογόνα εξασφαλίζουν ριζική θεραπεία της νόσου.

Osmoclean Hypertonic  nasal spray, Εναλλακτική θεραπεία της οξείας και της χρονίας ρινοκολπίτιδαςΣτους ασθενείς με χρονία ρινοκολπίτιδα οι επίμονες συχνές καθημερινές ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal solution), που συνδυάζονται με ρινικούς ψεκασμούς φαρμακευτικού σησαμελαίου, μαστιχελαίου και βιταμίνης Ε (Rhinosisam nasal spray)ανακουφίζουν σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα των ασθενών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι χρήσιμη και η χορήγηση ενός αντιλευκοτριενικού.

Στην πρόληψη της καθ’υποτροπήν ρινοκολπίτιδας έχουν δράσει ευεργετικά τα προϊόντα κυτταρόλυσης βακτηριδίων (bacterial lysates), τα οποία συνίστανται από ένα μείγμα βακτηριδιακών αντιγόνων, που προέρχονται από διάφορα είδη βακτηριδίων και τελικά φέρονται υπό μορφή δισκίων [2].

Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να καθαριστούν ριζικά με  ενδοσκοπικές επεμβάσεις και με τη χρησιμοποίηση ακτινολογικής πλοήγησης. Μετεγχειρητικά, οι ρινικές κοιλότητες επιβάλλεται να καθαρίζονται με ρινοπλύσεις. Ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα αποτελεσματικού καθαρισμού των κρουστών και των εκκρίσεων της μύτης είναι το  υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal solution) και ενδορρινικούς ψεκασμούς με φαρμακευτικό σησαμέλαιο, μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε (Rhinosisam nasal spray) για δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Στους ασθενείς, στους οποίους γίνονται ρινοπλαστικές επεμβάσεις, επεμβάσεις ευθείασης του ρινικού διαφράγματος, καυτηριασμοί των ρινικών κογχών με υπερηχοπηξία, εφαρμογή ακτίνων laser ή ραδιοσυχνοτήτων η μετεγχειρητική καθημερινή χρησιμοποίηση Osmoclean hypertonic nasal solution και Rhinosisam nasal spray διευκολύνει την απομάκρυνση των εκκρίσεων, διότι το μεν Rhinosisam μαλακώνει της μετεγχειρητικές κρούστες, το δε Osmoclean καθαρίζει τις κρούστες, τους ρύπους και τις εκκρίσεις.

 

Η αποτελεσματικότητα των ρινοπλύσεων στη θεραπεία των ρινοκολπιτίδων

Η χρησιμοποίηση των ρινοπλύσεων για τη θεραπεία των λοιμώξεων των ρινικών κοιλοτήτων και των παραρρινίων κόλπων αναφέρεται στην παραδοσιακή Αγιουβερδική ινδική ιατρική και την ομοιοπαθητική ιατρική.

Οι ρινοπλύσεις με ισότονο ή υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού χρησιμοποιούνται σήμερα, ως συμπληρωματική θεραπεία των λοιμώξεων του  ανώτερου αναπνευστικού. Οι ρινοπλύσεις μπορεί να γίνουν με διάφορους τρόπους, όπως η έκχυση του διαλύματος του φυσιολογικού ορού με σύριγγα ή  μέσω νεφελοποιητικής συσκευής ή με προγεμισμένες μικρές φιάλες που έχουν ενσωματομένη κατάλληλη αντλία ψεκασμών.

Οι ρινιοπλύσεις πρέπει να γίνονται με τον καταλληλότερο τρόπο για τον ασθενή και να μη προκαλούν δυσφορία, είτε από την ένταση του εκτοξευόμενου ψεκασμού, είτε από τη σύσταση του διαλύματος, που πρέπει να έχει ουδέτερο pH , ώστε να μη τσούζει. Με τις ρινοπλύσεις υπέρτονου διαλύματος φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH , όπως το Osmoclean hypertonic nasal solution μπορεί να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της ιογενούς ρινίτιδας (κοινό κρυολόγημα) με επίμονή και σταθερή επανάληψη των ρινικών ψεκασμών. Έτσι απομακρύνονται τα δισεκατομμύρια των ιών που πολλαπλασιάζονται στις εκκρίσεις της μύτης και αποτρέπεται η μετατροπή της ιογενούς λοίμωξης σε βακτηριδιακή  τοιαύτη και σε οξεία ρινοκολπίτιδα.

Οι ίδιες ρινοπλύσεις χρησιμοποιούνται επίσης και στην αλλεργική ρινίτιδα με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομάκρυνση από τις ρινικές κοιλότητες των εισπνευσθέντων αλλεργιογόνων, όπως οι γυρεόκοκκοι, επιθήλια, μύκητες, αλλεργιογόνα ακάρεων της σκόνης του σπιτιού.

Οι ρινοπλύσεις δεν θεραπεύουν την αλλεργική ρινίτιδα, αλλά συμβάλουν στην ανετότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της με τα κλασσικά αντιαλλεργικά φάρμακα, αφού έχει περιοριστεί ο αριθμός των αλλεργιογόνων που προσκολλώνται στο ρινικό βλεννογόνο και έτσι προάγεται η αλλεργική αντίδραση. Οι ρινοπλύσεις είναι χρησιμότατες στην οξεία ρινοκολπίτιδα, τη  χρόνια ρινοκολπίτιδα και τη ρινίτιδα των εγκύων [3, 4].

 

Στη στρατηγική της αντιμετώπισης της χρονίας ρινοκολπίτιδας περιλαμβάνεται και η εφαρμογή ρινοπλύσεων με υπέρτονο διάλυμα ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal spray) συμπληρωματικά με τη λοιπή φαρμακευτική αγωγή, κάθε 2-3 ώρες επί 15 ή περισσότερες ημέρες [5].

 

Η ίδια στρατηγική εφαρμόζεται σε όλες τις ρινοκολπικές χειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, FESS, KLP) για τη βέβαιη απομάκρυνση των συσσωρευομένων εκκρίσεων από τις ρινικές κοιλότητες.

Οι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν  από μη αλλεργική χρονία ρινοκολπίτιδα διαπιστώνουν εύκολα τα ευεργετικά αποτελέσματα των ρινοπλύσεων  και αναφέρουν ότι αισθάνονται ανετότερα μετά την εφαρμογή των ρινοπλύσεων, αφού ξεμπουκώνει η μύτη τους. Το ξεμπούκωμα αυτό δεν οφείλεται μόνο στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων εκκρίσεων, αλλά και στην πρόκληση αντανακλαστικής σωματο-συμπαθητικής αγγειοσύπασης του ρινικού βλεννογόνου, που είναι ανεξάρτητη από τη χρήση άλλων φαρμάκων. Η αγγειοσύσπαση αυτή επηρεάζει την παραγωγή των ποσοτήτων του ΝΟ στις ρινικές κοιλότητες και τους παραρρίνιους κόλπους [6].

 

Η πρόκληση αντανακλαστικής σωματο-συμπαθητικής αγγειοσύσπασης και ελάττωσης του ρινικού ΝΟ μετά από εφαρμογή ρινοπλύσεων

Ο  Landis BN, και συν (2003) ερεύνησαν το φαινόμενο πρόκλησης αντανακλαστικής σωματο-συμπαθητικής αγγειοσύσπασης και ελάττωσης του ρινικού ΝΟ μετά από εφαρμογή ρινοπλύσεων, μελετώντας  τις μεταβολές της ενδορρινικής ροομετρίας laser Doppler (LDF) και του ρινικού μονοξειδίου του αζώτου  [nasal nitric oxide (NO)], που προκαλούνται με την τοπική χορήγηση φυσιολογικού ορούισταμίνης, Ν-ακετυλκυστεΐνης(NAC) και λιδοκαΐνης σε θερμοκρασία δωματίου (22 βαθμοί  C). Βρήκαν μια σημαντική  (P < 0.05) 14 +/- 3.8% ελάττωση του  LDF σήματος μετά από 30s, που διήρκεσε επί 60-90 s, για όλες τις ουσίες που χρησιμοποιηθήκανε στους 22 βαθμούς  Cº λόγω αγγειοσύσπασης του ρινικού βλεννογόνου. Παρατήρησαν επίσης ότι αυτή η αγγειοσύσπαση αλλάζει επίσης το ρινικό ΝΟ. Μια σημαντική  (P < 0.001) 8.03 +/- 0.59% ελάττωση του ρινικού NO καταγράφηκε 60 s μετά τη χορήγηση όλων των ουσιών.

Συνοπτικά επιδείχτηκε ότι η ενδορρινική χορήγηση νεφελοποιημένου υγρού στους 22 βαθμούς  Cº προκαλεί μια παροδική αγγειοσυσπαστική  αντανακλαστική απόκριση, που γίνεται με τη μεσολάβηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτή η σωματο-συμπαθητική αγγειοσύσπαση προκαλεί  ελάττωση του ρινικού ΝΟ. Τα δύο αυτά γεγονότα  θα μπορούσαν να συσχετιστούν  με την υποκειμενική ανακούφιση, που αισθάνονται οι ασθενείς με μη αλλεργική χρόνια ρινοκολπίτιδα, χρησιμοποιώντας ρινικούς ψεκασμούς [6].

 

Η αποτελεσματικότητα του Osmoclean hypertonic nasal spray  στη θεραπεία των συμπτωμάτων  των οξέων λοιμώξεων  του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Ο αριθμός των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμασιών, που συγκρίνουν την τοπική θεραπεία με ρινοπλύσεις διαφόρων πυκνοτήτων φυσιολογικού ορού και τις άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες και παιδιά  με κλινικά διαγνωσμένες οξείες λοιμώξεις είναι πολύ μικρός. Οι υπάρχουσες κλινικές δοκιμασίες  περικλείουν υψηλό κίνδυνο προκατάληψης, όσον αφορά τη βεβαιότητα  για τα πιθανά οφέλη  των ρινοπλύσεων με φυσιολογικό ορό στις οξείες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων, να είναι καλά σχεδιασμένες και να συγκρίνονται με μάρτυρες. Παρά τούτο είναι πλέον κοινή εμπειρία των ωτορινολαρυγγολόγων ότι οι ρινοπλύσεις σε ασθενείς με ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες, ρινικούς πολύποδες, μετεγχειρητικά επί ρινολογικών επεμβάσεων είναι ευεργετικές για την αποτελεσματική καθαριότητα των ρινικών κοιλοτήτων από τους ρύπους και τις εκκρίσεις. Παρά τούτο αναφέρεται ότι το 40% των βρεφών δεν ανέχονται τις ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού [7].

 

Φαίνεται ότι οι ρινικοί ψεκασμοί με υπέρτονο διάλυμα ουδετέρου pH (Osmoclean hypertonic nasal spray) είναι ανεκτό από όλες τις ηλικίες των ασθενών, αφού δεν τσούζουν το βλεννογόνο της μύτης και ανακουφίζουν την απόφραξη των ρινικών κοιλοτήτων.

 

Η χρησιμοποίηση των αιθερίων και των φυτικών ελαίων στις ρινοκολπίτιδες και τη μετεγχειρητική αγωγή ρινικών και ρινοκολπικών επεμβάσεων

Τα αιθέρια και τα φυτικά έλαια  χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη ρινολογία από τους γιατρούς που εφαρμόζουν την εναλλακτική και τη συμπληρωματική ιατρική επιπρόσθετα με τις συμβατικές φαρμακοθεραπείες. Η  αποτελεσματική δοσολογία των αιθερίων  και των φυτικών ελαίων βρίσκεται υπό συνεχή διερεύνηση. Μεταξύ των διαφόρων παθήσεων που έχουν συμπληρωματκά και εναλλακτικά αντιμετωπιστεί με την τοπική  χρήση αιθερίων και φυτικών ελαίων περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι ρινιτίδων και ρινοκολπιτίδων με ικανοποιητικά αποτελέσματα [8]. Τα ευεργετικά αποτελέσματατων αιθερίων  και των φυτικών ελαίων σ’αυτές τις καταστάσεις οφείλονται στην αποκατάσταση της ομαλης λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου του ρινικού βλεννογόνου.  Είναι γνωστό ότι η βλάβη του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου ευνοεί τη δημιουργία καθ’υποτροπήν ρινοκολπίτιδας και χρονίας ρινοκολπίτιδας.

Το 2008 ο Neher A και οι συνεργάτες του στο Innsbruck Medical University,  Austria, μελέτησαν τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου του ρινικού βλεννογόνου υπό την επίδραση φυτικών και  αιθερίων ελαίων, καταμετρώντας τη συχνότητα των κρούσεων των βλεννοκροσών του ρινικού επιθηλίου επί ζώντων ασθενών (in vivo).

Προς τούτο αξιολόγησαν  την επίδραση του σησαμελαίου, σογιελαίου, φυστκελαίου,  Miglyol 840, θυμέλαιο,  λεβαντελαίου,  ευκαλυπτελαίου, και μινθελαίου πάνω στη δραστηριότητα των βλεννοκροσσών, παρατηρώντας τα ψηκτρίσματα του ρινικού βλεννογόνου με υψηλής ταχύτητας ψηφιακή απεικόνιση  Βρήκαν ότι η παρουσία των περισσοτέρων  φυτικών ελαίων προκαλεί αύξηση της συχνότητας των κρούσεων των βλεννοκροσσών. Παρατήρησαν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα προκλήθηκε από την δράση του φυστκελαίου, ενώ το Miglyol 840 δεν επηρέασε σημαντικά τη συχνότητα των κρούσεων των βλεννοκροσσών. Τα αιθέρια έλαια  ερευνήθηκαν σε  συγκεντρώσεις 0.2 και 2%. Το θυμέλαιο δεν επηρεάζει τη συχνότητα των βλεννοκροσσών, ενώ όλα τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια, περιλαμβανομένου και του σησαμελαίου, προκάλεσαν αύξηση της  συχνότητας των κρούσεων των βλεννοκροσσών και βελτίωση της λειτουργίας του βλεννογόνου της μύτης, που ήταν υψηλότερη με την πυκνότητα 0.2% παρά με την πυκνότητα 2% [8].

 

Το μαστιχέλαιο διαθέτει αντιβακτηριδιακή δράση

Tα αιθέρια έλαια εκτός από την αύξηση της συχνότητας των κρούσεων των βλεννοκροσσών του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου της μύτης, φαίνεται ότι ασκούν και τοπική αντιβακτηριδιακή δράση. Συγκεκριμένα το 2005 η Koutsoudaki C, και οι συνεργάτες της στο Department of Chemistry and Department of Biological Sciences, University of Warwick, Warwick, Coventry CV4 7AL, United Kingdom μελέτησαν την αντιβακτηριδιακή δράση του μαστιχελαίου και της μαστίχας. Η μαστίχα είναι κόμμι που παράγεται από το φλοιό του μαστιχόδενδρου , που αποκλειστικά αναπτύσσεται στη νήσο Χίο (Pistacia lentiscus var. chia). Τόσον η μαστίχα, όσο και το μαστιχέλαιο είναι φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες, που έχουν βρει εκτεταμένες εφαρμογές, όχι μόνο στη σύγχρονη ιατρική, αλλά και στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Οι παραπάνω ερευνητές τη  χημική σύσταση της μαστίχας και του μαστιχελαίου με σύστημα Αέριας Χρωματογραφίας – Φασματομετρίας Μάζας (GC/MS) και εντόπισαν τα κυριότερα από τα συστατικά τους, όπως το άλφα-πινένιο (alpha-Pinene), βήτα-μυρκίνη (beta-myrcene), βήτα-πινένιο (beta-pinene), λιμονίνη (limonene)και η βήτα-καρυοφυλίνη (beta-caryophyllene).

 

Αξιολόγησαν την αντιβακτηριδιακή δράση 12 συστατικών του μαστιχελαίου και αυτού καθ’αυτού του μαστιχελαίου, χρησιμοποιώντας  διάφορα υποστρώματα παθογόνων μικροοργανισμών (disk diffusion method). Οι ερευνητές έκαναν περαιτέρω απόπειρες να διαχωρίσουν το αιθέριο έλαιο σε διάφορα κλάσματα για να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα των υπεύθυνων συστατικών που διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση. Aπoδείχτηκε ότι και διάφορα άλλα συστατικά, των οποίων ίχνη υπάρχουν στο μαστιχέλαιο, όπως η βερμπινόνη, (verbenone), άλφα-τερπινιόλη, (alpha-terpineol) και λιναλοόλη, (linalool), φαίνεται ότι συμβάλουν σημαντικά στην αντιβακτηριδιακή του δραστηριότητα.

Η ευαισθησία προς αυτές τις χημικές ενώσεις ήταν διαφορετική για διάφορα βακτηρίδια που ερευνήθηκαν (Escherichia coli, Staphylococcus aureusκαι Bacillus subtilis), πράγμα, το οποίο δηλώνει ότι η αντιβακτηριδιακή αποτελεσματικότητα του μαστιχελαίου οφείλεται στα συστατικά του, που δρουν συνεργικά. Τα ευρήματα αυτά εδραιώνουν τη σχέση της αντιβακτηριδιακής δραστηριότητας του μαστιχελαίου και των συστατικών του. Επίσης ερευνήθηκε και η μαστίχα, αλλά αποδείχτηκε δυσκολότερος ο χειρισμός της στην έρευνα, σε σύγκριση προς το μαστιχέλαιο [9].

Rhinosisam nasal spray. Εναλλακτική θεραπεία οξείας και χρονίας ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας, μετωπιαίας κολπίτιδας, ηθμοειδίτιδας, σφηνοειδίτιδας)

Τα αποτελέσματα της συνδυασμένης χρήσης του Osmoclean Hypertonic nasal  spray και του Rinosisam nasal spray (σησαμέλαιο, μαστι-χέλαιο και βιταμίνη Ε) στη ρινολογία

Μέχρι πρό τινος η χρήση τουOsmoclean Hypertonic nasal sprayκαι τουRinosisam nasal spray στη ρινολογία γινόταν εμπειρικά, αφού οι ασθενείς με μη αλλεργική χρονία ρινοκολπίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, ρινικούς πολύποδες, διάφορες ρινικές χειρουργικές επεμβάσεις ανέφεραν στους γιατρούς τους ότι εύρισκαν ευεργετική τη χρήση τους.  Σήμερα έχουμε αποδείξεις της δράσης, τόσο τουOsmoclean Hypertonic nasal spray, όσο και τουRinosisam nasal spray.

 

Το Osmoclean Hypertonic nasal spray δρα με τους εξής τρόπους.

1. Καθαρίζει με τους ψεκασμούς του τους ρινικούς ρύπους, αλλεργιογόνα, ιούς και ρινικές εκκρίσεις.

2. Προκαλεί αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, ως υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού που δρα ωσμωτικά στο ρινικό βλεννογόνο.

3. Προκαλεί σωματο-συμπαθητική αγγειοσύσπαση και ελάττωση  του ρινικού ΝΟ.

ΤοRinosisam nasal sprayδρα με τρείς τρόπους.

1. Το φαρμακευτικό σησαμέλαιο που περιέχει ενισχύει και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, αυξάνοντας τη συχνότητα των κρούσεων των βλεννοκροσσών, οι οποίοι απομακρύνουν ευκολότερα και ταχύτερα τις λιμνάζουσες στις ρινικές κοιλότητες εβλεννώδεις ή βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.

2. Το μαστιχέλαιο ασκεί αντιβακτηριδιακή δράση εξαιτίας της συνεργικής δράσης των κύριων και δευτερευόντων συστατικών του. Συνεπώς το μαστιχέλαιο αποτρέπει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό βακτηριδίων, που συνοδεύουν τις ρινοκολπίτιδες ή μπορούν να αναπτυχθούν μετεγχειρητικά στις ρινολογικές επεμβάσεις.

3. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, που όταν εφαρμόζεται στο ρινικό βλεννογόνο απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου από τα εξασθενημένα ή πάσχοντα κύτταρα του ρινικού βλεννογόνου.

4. Οι ψεκασμοί τουRinosisam nasal sprayμαλακώνουν τις μετεγχειρητικές κρούστες του ρινικού και ρινοκολπικού βλεννογόνου, οι οποίες στη συνέχεια απομακρύνονται εύκολα με τους ψεκασμούςOsmoclean Hypertonic nasal spray.

 

Βιβλιογραφία

1.Babar-Craig HGupta YLund VJ. British Rhinological Society audit of the role of antibiotics in complications of acute rhinosinusitis: a national prospective audit. Rhinology. 2010 Sep;48(3):344-7.

2. Incorvaia CLeo G. Treatment of rhinosinusitis: other medical options. Int J Immunopathol Pharmacol. 2010 Jan-Mar;23(1 Suppl):70-3.

3. Kassel JCKing DSpurling GK. Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Mar 17;(3):CD006821.

4. Rabago DZgierska A. Saline nasal irrigation for upper respiratory conditions. Am Fam Physician. 2009 Nov 15;80(10):1117-9.

5. Harvey RHannan SABadia LScadding G. Nasal saline irrigations for the symptoms of chronic rhinosinusitis. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3):CD006394.Comment in: Otolaryngol Head Neck Surg. 2007 Oct;137(4):532-4.

6. Landis BNBeghetti MMorel DRGiger RRimensberger PCLacroix JS. Somato-sympathetic vasoconstriction to intranasal fluid administration with consecutive decrease in nasal nitric oxide. Acta Physiol Scand. 2003 Apr;177(4):507-15.

7. Kassel JCKing DSpurling GK. Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Mar 17;(3):CD006821.

8. Neher AGstöttner MThaurer MAugustijns PReinelt MSchobersberger W. Influence of essential and fatty oils on ciliary beat frequency of human nasal epithelial cells. Am J Rhinol. 2008 Mar-Apr;22(2):130-4.

9. Koutsoudaki CKrsek MRodger A. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia. J Agric Food Chem. 2005 Oct 5;53(20):7681-5.

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2022 08:51)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.