Get Adobe Flash player

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Untitled Document

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ©

 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης MD, ORL, DDS, PHD

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ©

Από το 1967 έχει αποδειχτεί ότι τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού είναι τα κύρια αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργία προς την οικιακή σκόνη(32). Οι ωτορινολαρυγγολογικές αλλεργικές παθήσεις, όπως η αλλεργική ή ατοπική ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα, καθ’ υποτροπήν εκκριτική μέση ωτίτιδα, καθ’ υποτροπήν λαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλονται σε ευαισθησία ορισμένων ατόμων προς τα αλλεργιογόνα που παράγονται από τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Οι ωτορινολαρυγγολογικές  αλλεργικές παθήσεις που οφείλονται στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού μπορεί να συνυπάρχουν ταυτόχρονα και με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό άσθμα καθώς και με ατοπικό έκζεμα. Αν κάποιο άτομο πάσχει μόνο από αλλεργική ρινίτιδα μπορεί, μετά πάροδο ενός έως τριών ετών να εμφανίσει και αλλεργικό άσθμα. Σήμερα είναι αποδεδειγμένη η στενή σχέση μεταξύ του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και ο ρόλος μερικών παραγόντων κινδύνου πρόκλησης άσθματος, όπως η διάρκεια της αλλεργικής ρινίτιδας και η ευαισθητοποίηση προς τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν πρωιμους σηματοδότες που εμπλέκονται στην εκδήλωση και άσθματος σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή και επίμονη αλλεργική ρινίτιδα (23). Συνεπώς, αν ο ΩΡΛ διαγνώσει και θεραπεύσει έγκαιρα την αλλεργική ρινίτιδα, θα προλάβει την εξέλιξή της , δηλαδή την εγκατάσταση αλλεργικού άσθματος.

 

Τι είναι η σκόνη του σπιτιού;

H σκόνη του σπιτιού είναι η συσσώρευση μικροσωματιδίων σε διάφορα μέρη μιας κατοικίας ή περιβάλλοντος εργασίας, επάνω σε έπιπλα, βιβλία, πάτωμα, χαλιά μοκέτες, στρώματα, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, κλπ. Σκόνη συνίσταται από νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας του δέρματος του ανθρώπου ή των οικοσίτων ζώων, γυρεόκκοκους φυτών, κόπρανα ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, σπόρια μυκήτων και μύκητες, απόβλητα ή θραύσματα του σώματος εντόμων, όπως π.χ. οι κατσαρίδες, απόβλητα ζώων, όπως οι ποντικοί κλπ, ανθρώπινες και ζωικές τρίχες και τα θραύσματά τους, ίνες υφασμάτων , χαρτιού, σωματιδίων ορυκτών που προέρχονται από τη λάσπη που μεταφέρεται με τα υποδήματα ή άλλα αντικείμενα, στην κατοικία.

Η σκόνη λοιπόν περιέχει οργανικές και ανόργανες ουσίες , οι αναλογίες των οποίων ποικίλουν από το περιβάλλον που βρίσκεται η κατοικία. Η ποσότητα και η ποιότητα της σκόνης του σπιτιού εξαρτάται από εποχιακούς παράγοντες και τις περιβαλλοντικές συνθήκες , τη δυνατότητα της αλλαγής του αέρα, τα επίπεδα της θερμοκρασίας και της υγρασίας, την κτηριακή παλαιότητα της κατοικίας, τα υλικά της κατασκευής της, την παρουσία ταπήτων, χαλιών κλπ και τη συντήρηση και καθαριότητά τους.

Η σκόνη μέσα σπίτι ποικίλει σε ποσότητα ανάλογα με τη συχνότητα αερισμού  και καθαρισμού της κατοικίας, καθώς και το είδος του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού που χρησιμοποιείται.. Έχει υπολογιστεί ότι σε μια ιδιωτική κατοικία παράγονται ημερησίως 6mg σκόνης /m3.και αυτό εξαρτάται από το χρόνο που δαπανούν μέσα στην κατοικία οι ένοικοί της (24) . Σε πολλά σπίτια , η σκόνη τους περιέχει άφθονα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ενοίκων τους (πιτυρίδα). Έχει υπολογιστεί ότι από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος του ανθρώπου αποπίπτουν μέσα σε 1-2 ημέρες  με ρυθμό περί τα 7 εκατομμύρια  κομμάτια πιτυρίδας ανά λεπτό. Τούτο αντιστοιχεί σε μια συχνότητα απόπτωσης επιδερμικών κυττάρων της τάξεως των 20mg/το λεπτό (25).

  Η ύπαρξη σκόνης σε μια ανθρώπινη κατοικία την καθιστά επικίνδυνη για τα ευαισθητοποιημένα προς τα αλλεργιογόνα που περιέχει. Τα πιο επικίνδυνα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού είναι των ακάρεων , της κατσαρίδας (εφ' όσον υπάρχουν κατσαρίδες στην κατοικία, οι σπόροι μυκήτων και οι γυρεόκοκκοι (ανάλογα με την εποχή του έτους). 

Τι είναι τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού;

Τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού είναι αρθρόποδα, που ανήκουν στην τάξη των αραχνιδών, που διακρίνονται μόνο στο κλασσικό μικροσκόπιο και παράγουν αλλεργιογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας στα ευαισθητοποιημένα προς αυτά άτομα. Τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού  είναι το συνηθέστερο αίτιο αλλεργίας που υπάρχει μέσα στην κατοικία, ανεξάρτητα του πόσο καθαρή είναι αυτή.

Τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού φιλοξενούνται σε όλες τις κατοικίες παγκοσμίως και τρέφονται με τα επιθήλια της επιδερμίδας των ανθρώπων, που αποπίπτουν νεκρωμένα καθημερινά και συνεχώς    και αφθονούν μέσα στη σκόνη του σπιτιού και σε όσα αντικείμενα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος μέσα στην κατοικία του, στα οποία συσσωρεύεται σκόνη (χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες, μάλλινα κλινοσκεπάσματα, στρώματα, μαξιλάρια, υφασαμάτινες ταπετσαρίες, υφασμάτινα παιχνίδια, πόυπουλα πτηνών, που μπορεί να υπάρχουν στα μαξιλάρια, κλπ.

Τα ακάρεα  φυσιολογικά καταστρέφονται από άλλα ζωίφια και όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Τα ακάρεα εκκρίνουν ενζυμα,  τα οποία τά βοηθούν να πέψουν τα θραύσματα των νεκρωμένων επιθηλίων της επιδερμίδας που υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού. Τα κόπρανά τους περιέχουν πρωτεϊνικές ουσίες που δρουν ως αλλεργιογόνα και προστίθενται στη σκόνη του σπιτιού. Έτσι τα άτομα που είναι αλλεργικά προς τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή επιπεφυκίτιδας ή δερματίτιδας. Αυτό όμως εξαρτάται από την ποσότητα της σκόνης και του αριθμού των αλλεργιογόνων που εκπέμπονται στον ατμοσφαιρικό αέρα της κατοικίας.  

Τα ακάρεα ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.   Η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα και μοκετών από τοίχο σε τοίχο  ευνόησαν τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού.

Τα ακάρεα ζουν σε περιοχές με υγρό κλίμα και σε υψόμετρο μέχρι 1600 μέτρα. Οι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού έχουν συμπτώματα από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο ή όλο το έτος. Συνεπώς αν κάποιος ασθενής εμφανίζει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρέπει να ερευνάται με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού μήπως είναι ευαίσθητος στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Αν είναι ο ασθενής ένα μη συνεργάσιμο μικρό παιδί, στο οποίο δεν είναι εύκολο να γίνουν οι δερματικές δοκιμασίες, τότε γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, κάνοντας τις δοκιμασίες RAST για ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

ΑΚΑΡΕΑ

Τα ακάρεα μαζί με τα τσιμπούρια (κρότωνες) ανήκουν στις Αραχνίδες.

Tα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού  Dermatophagoidespteronyssinusκαι D. farinae διαβιούν στη σκόνη του σπιτιού και στις φωλιές των πτηνών και των ζώων (1).

Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ακάρεων βρίσκονται στα κρεβάτια των ανθρώπων, πράγμα που υποθέτει ότι εκεί τα ακάρεα βρίσκουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης και διατροφής(2).

Όταν υπάρχουν πάνω από 100ακάρεα/g σκόνης, τότε τα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος. Τα μη ευαισθητοποιημένα άτομα όταν εκτίθενται σ’ αυτό τον αριθμό ακάρεων κινδυνεύουν να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να εμφανίσουν  συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή και των δύο(3).

Ο περιορισμός των ακάρεων κάτω των 100/g σκόνης περιορίζει τα αλλεργικά συμπτώματα και σχεδόν θεραπεύεται ο ασθενής, αφού αυτές οι συνθήκες θεωρούνται ως περιβάλλον ελεύθερο από ακάρεα(4).

Οι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα επίσης, όταν βρεθούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600 μέτρων, αφού εκεί αδυνατούν να επιβιώσουν τα ακάρεα(5).

Η απαλλαγή από τα ακάρεα είναι η ιδανική μεν αλλά ανεπιτυχής μέθοδος θεραπείας  των αλλεργικών προς τα ακάρεα ασθενών, αφού παντού υπάρχουν ακάρεα. Τουλάχιστον πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού των ακάρεων στα υπνοδωμάτια, όπου περνάει ο κάθε άνθρωπος σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής του (6).

Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης των ακάρεων είναι οι (7)  25°C , ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται και στους 15 - 32°C. Μπορούν όμως τα ακάρεα να ανεχτούν και θερμοκρασίες υπό το μηδέν για αρκετές ημέρες. Προτιμούν για την καλύτερη ανάπτυξή τους περιβάλλον  σχετικής υγρασίας  60–70% RH, ενώ δεν ανέχονται για πολύ τη σχετική υγρασία των 55–85% , είτε διότι αποξηραίνονται, είτε διότι αναπτύσσονται οι μύκητες στις υψηλές υγρασίες (8). .

Σε αντίθεση με τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού τα ακάρεα αποθήκης (storage mites) και κυρίως το Lepidoglyphus destructor και  Acarus siro,  προτιμούν υψηλότερες ενδοοικιακές υγρασίες μέχρι 90%, αφού αποξηραίνονται στη σχετική υγρασία κάτω του 60%. Τα ακάρεα αποθήκης προκαλούν αναπνευστική αλλεργίακαι άσθμα, έχοντας περιορισμένη διασταυρούμενη αλλεργιογονικότητα με τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.(9, 10).

 Έχουν περιγραφεί 30.000- είδη ακάρεων από τα οποία τα αλλεργιογονικής σημασίας παρατίθενται παρακάτω.

Dermatophagoides farine (Hughes, 1961). Διαστάσεις:To αρσενικό 310μm, το θηλυκό 390 μm. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 65-75% στους 15-30°C. Κατοικεί στα άλευρα, μπισκότα, ζωοτροφές, στρώματα, μαξιλάρια, χαλιά, μοκέτες, υφασμάτινες ταπετσαρίες επίπλων.

Παρουσιάζει διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα μερικώς με το Dermatophagoides pteronyssinusκαι έντονη με το D. Microceras

Dermatophagoides pteronyssinus (Troussart, 1897house dust mite (άκαρι της σκόνης του σπιτιού). Διαστάσεις: To αρσενικό 250μm, το θηλυκό 350 μm. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 70-80% στους 15-30°C. Tρέφεται με πιτυρίδα ανθρώπων και ζώων και με κατάλοιπα τροφών.

Κατοικεί στη πιτυρίδα ανθρώπων και ζώων, κατάλοιπα τροφών, τρίχωμα γάτας και σκύλου, φωλιές πουλιών, στρώματα, μαξιλάρια, χαλιά, μοκέτες, υφασμάτινες ταπετσαρίες επίπλων. Παρουσιάζει διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα μερικώς με το Euroglyphus mayenéi  και τα ακάρεα αποθηκών.

Acarus siro(Lineus, 1758). Διαστάσεις: To αρσενικό 320-460μm, το θηλυκό 350-650μm. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 65-90% στους 5-30°C.

Tρέφεται με κατάλοιπα τροφών και μυκόφυτα. Κατοικεί στα τυριά, βρώμη, κριθάρι, ρύζι, σιτάρι, λουλούδια, χόρτα και σε πολύ υγρά μέρη. Παρουσιάζει διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα με το Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farine και άλλα ακάρεα αποθήκης.

Tyrophagus putrescentiae (Schrank, 1781). Διαστάσεις: To αρσενικό 280-350μm, το θηλυκό 320-420μm. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 60-90% στους 7-35°C. Tρέφεται με μύκητες και ουσίες πλούσιες σε πρωτεΐνη. 

Κατοικεί στα τυριά, χοιρομέρι, βρώμη, κριθάρι, ρύζι, σιτάρι, λουλούδια, χόρτα, μανιτάρια, στρώματα, μαξιλάρια και χαλιά. και σε πολύ υγρά μέρη. Παρουσιάζει μερική διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα με το Dermatophagoides pteronyssinus, και άλλα ακάρεα αποθήκης.

Lepidoglyphus destructor (Schrank, 1781). Διαστάσεις: To αρσενικό 350-500μm, το θηλυκό 400-560μm. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 60-90% στους 2-35°C, αλλά επιβιώνει και στους -18°C. Tρέφεται με μύκητες και κατάλοιπα τροφών. 

Κατοικεί χόρτα, άχυρα, λουκάνικα, σαλάμι, χοιρομέρι,  βρώμη, κριθάρι, ρύζι, σιτάρι, αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη,, σπόρους παντζαριού, φωλιές τρωκτικών, μελισσών, στρώματα, μαξιλάρια και χαλιά. 

Παρουσιάζει μερική διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα με το Glycyphagus domesticus, μερικώς με τις Pyroglyfidae και άλλα ακάρεα αποθήκης.

Gohieria fusca(Oudemans, 1902). Διαστάσεις: To αρσενικό 310μm, το θηλυκό 400. Ζει σε περιβάλλον υγρασίας 70-90% στους 20-30°C.  

Tρέφεται με μύκητες και κατάλοιπα τροφών.  Κατοικεί στα άλευρα,  βρώμη, κριθάρι, ρύζι, σιτάρι, πίτυρα, στρώματα, μαξιλάρια, υφασμάτινες ταπετσαρίες και χαλιά. 

Παρουσιάζει μερική διασταυρουμένη αλλεργιογονικότητα με τα λοιπά ακάρεα.                                             

alt

Σε ποιο σημείο της κατοικίας υπάρχει η μεγαλύτερη έκθεση των κατοίκων της προς τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού;

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί το καλύτερο μέρος διαβίωσης των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού και ιδίως το στρώμα, το οποίο εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξης των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, καθώς εκεί υπάρχει κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και  τροφή για την ανάπτυξή τους.

Καλές φωλιές ακάρεων είναι επίσης τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες, οι τάπητες, μοκέτες και οι υφασμάτινες ταπετσαρίες. Τα θηλυκά ακάρεα παράγουν 25-50 αυγά και η κάθε καινούργια γενιά τους αναπαράγεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Μετά από αυτό γίνεται κατανοητό γιατί τα στρώματα περιέχουν τεράστιο αριθμό ακάρεων , νεκρών σωμάτων τους και αλλεργιογόνων τους. Επίσης γίνεται κατανοητό γιατί επιδεινώνονται τα συμπτώματα των ασθενών με κάποια ΩΡΛ  αλλεργία.

Πως προκαλούνται τα αλλεργικά συμπτώματα των ευαίσθητων ατόμων στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού;

Τα ακάρεα δεν τρώνε, ούτε τσιμπούν τον άνθρωπο. Όμως τα επικίνδυνα αλλεργιογόνα τους υπάρχουν κυρίως στα σφαιρίδια των κοπράνων τους και είναι η αιτία της πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων.

Το μέγεθος των σφαιριδίων των κοπράνων των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού έχουν αεροδυναμικό σχήμα και το μέγεθός τους φθάνει τα 10-40μm (1μm ισούται με το ένα χιλιοστό του χιλιοστομέτρου). Το αεροδυναμικό σχήμα των σφαιριδίων τους επιτρέπει να μην αιωρούνται για μακρό χρονικό διάστημα στον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά να κατακάθονται μέσα στη σκόμη.

Όμως η παρουσία και απειροελάχιστων σωματιδίων που φέρουν αλλεργιογόνα και έχουν διάμετρο από 1 έως 10μm μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για ώρες, ακόμη και ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος τους και τη σταθερότητα των ρευμάτων του αέρα. Η φύση αυτών των απειροελάχιστων αλλεργιογόνων είναι ακόμη ανεξερεύνητη (19).

Η ύπαρξή τους όμως έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση των αλλεργικών αντιδράσεων του κατώτερου κυρίως αναπνευστικού συστήματος.  

Μόλις τα αλλεργιογόνα των ακάρεων έλθουν σε επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού ή τον τους επιπεφυκότες και δέρμα πυροδοτούν το μηχανισμό της αλλεργίας, ο οποίος συνοδεύεται από παραγωγή χημικών μεσολαβητών, όπως η ισταμίνη και δημιουργείται η αλλεργική φλεγμονή.

Η τελευταία ανάλογα με την ένταση και τον εντοπισμό της προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα από το όργανο στόχο (ρινικός βλεννογόνος ή ο βλεννογόνος των βρόγχων (άσθμα) ή οι επιπεφυκότες των ματιών ή ο βλεννογόνος των παραρρινίων κόλπων, ή των κοιλοτήτων των μέσων ώτων (αυτιών) ή του βλεννογόνου του λάρυγγαή του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα) (22).

Η ατοπική ρινίτιδα που εκδηλώνεται με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος (ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα) οφείλεται συχνότατα σε υπερευαισθησία προς τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού (20).

Oι ανθρώπινοι ρινοϊοί και τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού περιλαμβάνονται μεταξύ των συνηθέστερων περιβαλοντικών παραγόντων ικανών να προκαλέσουν φλεγμονή στους αναπνευστικούς αεραγωγούς  και άσθμα.

Ένας ρινοϊός  και το ενζυματικά ενεργό αλλεργιογόνο των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, το  Der p I μπορούν να δράσουν συνεργικά και να προκαλέσουν βρογχική έκκριση επιθηλιακής ιντερλευκίνης-8 (IL-8), όταν η λοίμωξη με το ρινοϊό προηγείται ή συμβαίνει ταυτόχρονα  με την έκθεση στο Der p I .

Μια τέτοια συνέργεια μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό μηχανισμό των επιδεινώσεων του ιογενούς άσθματος (29).

alt 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 

Ιατρός,

Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του

Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας,

Ιατρικός Ερευνητής

Κόρινθος 20131, Τηλ. 6944280764

pharmage@otenet.gr,

www.gelis.gr,

www.pharmagel.gr

 


alt


alt


alt


alt Αλλεργιογόνα περιττωμάτων ακάρεων σκόνης σπιτιού προσκολλημένα σε ίνες τάπητα (17)


alt


alt

Tα μαξιλάρια και τα στρώματα αποτελουν εστίες διαβίωσης των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού. Το περιεχόμενο των μαξιλαριών πρέπει να  είναι μεταξοβάμβακας,  διότι προκειμένου να σκοτωθούν τα ακάρεα, τα μαξιλάρια αυτά πλένονται με τη μαξιλαροθήκη τους στο ηλεκτρικό πλυντήριο στους  60°C. Ο αριθμός των ακάρεων στα στρώματα περιορίζονται αν φακελώνονται σε ειδικές θήκες από αδιαπέραστο στα αλλεργιογόνα ύφασμα, που και αυτό πλένεται εύκολα στο ηλεκτρικό πλυντήριο στους 60°C. Το ύφασμα των συνηθισμένων μαξιλαροθηκών είναι διαπερατό από τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα τους. alt


alt


alt
Θήκη στρώματος, που είναι αδιαπέραστο στα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα τους, ενώ επιτρέπει τη διέλευση του αέρα και της υγρασίας


alt
Τα παιχνίδια από ύφασμα είναι φωλιές ακάρεων. Γιαυτό πρέπει να πλένονται συχνά στο ηλεκτρικό πλυντήριο


alt
Τα μαξιλάρια και τα παπλώματα πρέπει να περιέχουν μεταξοβάμβακα που επιτρέπει στο μαξιλάρι και στο πάπλω-μα να πλυθούν στο πλυντήριο στους 60°C , Αυτή είναι θερμοκρασία στην οποία σκοτώνονται τα ακάρεα (27)



alt
Τα παπλώματα πρέπει να πλένονται κάθε 2 εβδομάδες(27) σε ηλεκτρικό πλυντήριο στους 60°C.

 

Πως τίθεται η διάγνωση της αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού;

Η διάγνωση της υπερευαισθησίας ορισμένων ατόμων στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού γίνεται με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική ΩΡΛ εξέταση, τη ρινική ενδοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο, τις ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests), και τις εξετάσεις αίματος RAST.

α) ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ: Κατάτη λήψη του ιστορικού δίδεται προσοχή στην εποχή που εκδηλώνονται τα αλλεργικά συμπτώματα. Τα ευαίσθητα άτομα μόνο  στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού συνήθως έχουν συμπτώματα το φθινόπωρο και το χειμώνα, αν το άτομο είναι ευαίσθητο και σε άλλα αλλεργιογόνα, όπως επιθήλια σκύλου, γάτας, μυκήτων και γυρεοκόκκων παραπονείται για συμπτώματα όλο το χρόνο. Τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν όταν το άτομο κοιμάται, αφού εκεί πλέον έρχεται σε στενή επαφή με τα ακάρεα, που βρίθουν στο μαξιλάρι, το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα. Ερευνάται αν στο πάτωμα έχει μοκέτες, τάπητες, αν έχει έπιπλα με υφασμάτινες ταπετσαρίες και υφασμάτινες κουρτίνες. Ελέγχεται το είδος θέρμανσης, εξαερισμού και διατήρησης σωστού επιπέδου στο σπίτι.

Ερευνάται ο ασθενής , αν εκτός από τα συμπτώματα από το ΩΡΛ σύστημα (ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα), πάσχει και από κρίσεις άσθματος, επιπεφυκίτιδας ή πάσχει και από έκζεμα, που εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές του δέρματος.. Τα ευαίσθητα παιδιά στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού συνήθως εκτός από τα ρινιτικά συμπτώματα υποφέρουν και από ασθματικές κρίσεις.


β). ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο της μύτης με απλό  ρινοσκόπιο (ελέγχεται αν υπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή άλλες ανατομικές ανωμαλίες, αξιολογούνται οι ρινικές κόγχες για τον όγκο και το χρώμα τους) , εξέταση του στοματοφάρυγγα, αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων (στα παιδιά).

Στα αυτιά εφόσον είναι καθαρά γίνεται τυμπανομετρία, προσδιορισμός ακουστικών αντανακλαστικών, ακοογράφημα με στόχο να αποκλειστεί η παρουσία εκκριτικής ωτίτιδας. Τα ιγμόρεια και οι μετωπιαίοι κόλποι μπορεί να ερευνηθούν με υπερηχογράφημα, ενώ αποφεύγονται οι απλές ακτινογραφίες των παραρρινίων κόλπων, προκειμένου να μην εκτεθεί ο ασθενής άσκοπα σε ακτινοβολία. Ο ασθενής με επίμονο μπούκωμα  στη μύτη, πάντοτε ελέγχεται ενδοσκοπικά με άκαμπτο ευθύ ρινοσκόπιο ή εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο. Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται η παρουσία , οποιουδήποτε τύπου μάζας, υπερπλασίας (ρινικοί πολύποδες) ή όγκου από τον ανώτερο αεραγωγό. Εξετάζεται η όσφρηση του ασθενούς δίδοντας του να μυρίσει διάφορες ουσίες με χαρακτηριστικές οσμές.

Οι πάσχοντες  από χρόνια αλλεργική ή άλλου τύπου ρινίτιδα μπορεί να έχουν μερική ή ολική ανοσμία, ιδίως μάλιστα αν συνυπάρχουν και ρινικοί πολύποδες.   Αν ο ασθενής αναφέρει κρίσεις βρογχικού άσθματος η κατάστασή του πρέπει να αξιολογηθεί από τον πνευμονολόγο, ο οποίος θα κάνει λειτουργικές μετρήσεις των πνευμόνων. Αν υπάρχει έκζεμα , αυτό θα αξιολογηθεί από το δερματολόγο.

γ). ΕΝΔΟΕΠΙΔΕΡΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΝΥΓΜΟΥ (SKIN PRICK TESTS): Εφ' όσον από το ιστορικό και την κλινική εξέταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συμπτώματα πιθανόν είναι αλλεργικά, η διάγνωση επιβεβαιώνεται , κάνοντας τις ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού, χρησιμοποιώντας 48 εκχυλίσματα διαφόρων αλλεργιογόνων, όπως γύρεων, ακάρεων σκόνης σπιτιού, οικόσιτων ζώων, μυκήτων και βασικών τροφίμων.  Τα ακάρεα, για τα οποία γίνεται η έρευνα είναι: Μείγμα Dermatophagoides (Συμβολίζεται ως G30), Dermatophagoides farinae (Συμβολίζεται ως 301), Dermatophagoides pteronyssinus (Συμβολίζεται ως 302), Glycyphagus domesticus (Συμβολίζεται ως 303), Acarus siro (Συμβολίζεται ως 304), Dermatophagoides Pt.fecalis (Συμβολίζεται ως 305).

δ). Αν οι δερματικές δοκιμασίες είναι αμφίβολες, αλλά το ιστορικό και η κλινική εξέταση πείθουν ότι ο ασθενής είναι αλλεργικός στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, τότε γίνονται οι εξετάσεις στο αίμα με τη δοκιμασία RAST, η οποία γίνεται με διάφορες τεχνικές από το κάθε εργαστήριο. Η κλασσική εξέταση είναι η ImmunoCAP για τα ακόλουθα ακάρεα:

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΤΩΝ ΑΚΑΡΕΩΝ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕ ΙmmunoCAP

ΑΚΑΡΙ Κώδικας
Acarus siro Άκαρι τροφίμων d70
Bromia tropicalis Άκαρι σκόνης σπιτιού d201
Dermatophagoides farinae Άκαρι σκόνης σπιτιού d2
Dermatophagoides microceras Άκαρι σκόνης σπιτιού d3
Dermatophagoides pteronyssinus Άκαρι σκόνης σπιτιού d1
Euroglyphus maynei Άκαρι σκόνης σπιτιού d74
Glycyphagus domesticus Άκαρι τροφίμων d73
Lepidoglyphus destructor Άκαρι τροφίμων d71
Tyrophagus putrescentiae Άκαρι τροφίμων d72

 

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ RAST: Εφόσον α ασθενής δείξει θετικές δερμοαντιδράσεις προς τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού δίδονται οι οδηγίες εκείνες, που θα τον βοηθήσουν να περιορίσει τον αριθμό των ακάρεων στην κατοικία, χορηγούνται φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα και δίδεται συνταγή παραγγελίας υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας για τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, βάσει των αποτελεσμάτων των ενδοεπιδερμικών αντιδράσεων νυγμού.

Τη συνταγή την παραδίδει ο ασθενής στο φαρμακοποιό του, προκειμένου να την εκτελέσει, δεδομένου ότι τα εκχυλίσματα διαθέτουν κουπόνι του ΕΟΦ και καλύπτεται έτσι το κόστος από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς.

Ποιά φάρμακα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων που οφείλονται σε αλλεργία στα ακάρεα;

altΤα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αντιμετωπίζονται από τον ωτορινολαρυγγολόγο με τοπικά (λεβοκαμπαστίνη, Livostin) ή από του στόματος λαμβανόμενα αντιισταμινικά [λοραταδίνη (clarytin), εμπαστίνη (kestine), σετιριζίνη (zyrtec), λεβοστιριζίνη (xozal), ρουπαταδίνη (rupafin), κλπ] αντιλευκοτριαινικά [μοντελουκάστη, (Singulair)], σταθεροποιητικά μαστοκυττάρων [χρωμογλυκικό δινάτριο, (Tilade, Vividrin)], ενδορρινικά κορτικοστεροειδή  και συχνές πλύσεις των ρινικών κοιλοτήτων με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδέτερου pH (Osmoclean hypertononic nasal spray).

Τα συμπτώματα του άσθματος αντιμετωπίζονται από τον πνευμονολόγο με τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών, εισπνεομένων κορτικοστεροειδών και αντιλευκοτριαινικών [μοντελουκάστη, (Singulair)].

Η αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων από αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού επιτυγχάνεται, αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού.

Στη  συνέχεια ο ασθενής αποευαισθητοποιείται με ανοσοθεραπεία, χρησιμοποιώντας υπογλώσσιες σταγόνες αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων των ακάρεων προς τα οποία είναι ευαισθητοποιημένος.

Η δοσολογία αυξάνει σταδιακά και διαρκεί η θεραπεία  γύρω στα τρία χρόνια. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας με εκχυλίσματα αλλεργιογόνων ακάρεων της σκόνης του σπιτιού είναι εξαιρετικά και μόνιμα, τόσο σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, όσο και σε ασθενείς με άσθμα, (11)..  

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά η αλλεργική ρινίτιδα και οι λοιπές ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις με την ανοσοθεραπεία;

Ή μόνη θεραπεία που εξασφαλίζει ριζικά αποτελέσματα στην ατοπική ρινίτιδα, ατοπική ρινοεπιπεφυκίτιδα., το ατοπικό άσθμα και την ατοπική λαρυγγίτιδα επιτρυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία, που γίνεται ή με υποδόριες ενέσεις εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων προς τα οποία είναι αλλεργικός ο ασθενής ή με υπογλώσσιες σταγόνες ή δισκίων αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού σε παιδιά και ενήλικες (27, 28).

Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας έχει πρόσφατα τεκμηριωθεί με μετααναλύσεις ερευνών σε ασθενείς που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα  και αλλεργικό άσθμα(30).

 

Μερικοί ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από αναπνευστική αλλεργία και κνίδωση από υπερευαισθησία στα ακάρεα μπορεί με την ανοσοθεραπεία εκτός από την υποχώρηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων  να υποχωρήσουν ή να βελτιωθούν  τα συμπτώματα της κνίδωσης(31). Ο συγγραφέας έχει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα και εμπειρία  από τη χρήση των υπογλωσσίων σταγόνων ALLERGOVAC SUBLINGUALE MI.

Οι ασθενείς τοποθετούν κάτω από τη γλώσσα τους σταγόνες αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων ακάρεων της σκόνης του σπιτιού σε δόση που αυξάνει σταδιακά μέσα σε είκοσι ημέρες.

Στη συνέχεια ο ασθενής παίρνει τη μεγίστη δόση που ανέχεται και δίδει το καλύτερο αποτέλεσμα κάθε τρεις ημέρες για τρία χρόνια. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία για τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού δεν συνοδεύεται από παρενέργειες και την εφαρμόζει μόνος του  ο ασθενής στο σπίτι του χωρίς την επίβλεψη γιατρού. στην αντιμετώπιση. η η διάγνωση της παρουσίας  αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα αποτελέσματα της απευαισθητοποίησης με υπογλώσσιες σταγόνες εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων είναι εξαιρετικά, αφού θεραπεύεται ριζικά  το 80% των ασθενών , ενώ στο υπόλοιπό 20% περιορίζεται η ένταση και τη συχνότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων (13, 14, 15, 17, 21).

Πως αντιμετωπίζονται τα ακάρεα;

Όσο πιο λίγα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού υπάρχουν σε ένα υπνοδωμάτιο, τόσο ελαχιστοποιείται η έκθεση προς τα αλλεργιογόνα τους με αποτέλεσμα τον περιορισμό της συχνότητας και της έντασης των αλλεργικών συμπτωμάτων. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά καθαρίζεται ένα σπίτι, είναι αδύνατη η απαλλαγή του από τα ακάρεα, ιδίως αυτών που ζουν βαθειά στα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα και τις μοκέτες. Παρά τούτο η αποφυγή ή ο περιορισμός των ακάρεων αποτελεί την πρώτη επιλογή αντιμετώπισης της αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Τα μέτρα ελέγχου των επιπέδων των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού διακρίνονται σ’ αυτά που δρουν  άμεσα στα ακάρεα και σ’ αυτά που περιορίζουν τη σκόνη του σπιτιού. Τα μέτρα αυτά είναι δυσεφάρμοστα και σπάνια εφαρμόζονται με ακρίβεια. Ο γιατρός και ο ασθενής μαζί θα πρέπει να καταστρώσουν μια ρεαλιστική στρατηγική, που θα αποτρέπει την μη συμμόρφωση του ασθενούς. Παρά την εκπαίδευση των ασθενών και των συγγενών τους στην εφαρμογή των μέτρων  ελέγχου των επιπέδων των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού η συμμόρφωση των ασθενών φτάνει στο 50%. Έμφαση δίδεται στην απαλλαγή του υπνοδωματίου από τα ακάρεα, αφού το ένα τρίτο της ζωής του ο άνθρωπος το περνάει στο κρεβάτι του, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα μέτρα, (12, 18):

 

alt

 

.1. Τα μαξιλάρια δεν πρέπει να περιέχουν πούπουλα, μαλλί, βαμβάκι και άλλα υλικά που βρίθουν σκόνης και ακάρεων. Τα μαξιλάρια να περιέχουν υλικό, όπως ο μεταξοβάμβακας και να πλένονται μαζί με τη μαξιλαροθήκη σε καυτό νερό κάθε δύο εβδομάδες. Τα μαξιλάρια θα πρέπει και αυτά να φακελώνονται σε ειδικές μαξιλαροθήκες από αδιαπέραστο στη σκόνη και τα ακάρεα ύφασμα (18).

 2. Το στρώμα θα πρέπει να φακελώνεται μέσα ειδικά καλύμματα, που είναι αδιαπέραστα από τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα τους.

3. Τα κλινοσκεπάσματα, σεντόνια κουβέρτες, μαξιλαροθήκες να πλένονται στους 130° C κάθε δύο εβδομάδες. Να αποφεύγονται οι μάλλινες κουβέρτες.

 4, Απομάκρυνση από το υπνοδωμάτιο των αλλεργικών προς τα ακάρεα των χαλιών, μοκετών, ιματιοθηκών.

5. Οι πηγές θερμού αέρα πρέπει να περιέχουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα στο σημείο  της εισόδου του αέρα. Καλύτερα να χρησιμοποιείται καλοριφέρ κοινόχρηστο ή εξατομικευμένο στο υπνοδωμάτιο αντί ρεύμα θερμού αέρα.

6. Αποφυγή υφασμάτινων κουρτινών, ή κουρτινών που συγκρατούν σκόνη.

7. Τοποθετήστε ξύλινα ή πλαστικά έπιπλα με ταπετσαρίες δερματίνης. Διώξτε τις υφασμάτινες ταπετσαρίες.

8. Χρησιμοποιείτε συσκευή καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα μπουν περιέχει φίλτρο Η.Ε.Ρ.Α.

9. Τοποθετήστε ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού και χρησιμοποιείται συσκευή περιορισμού της υγρασίας.

10Αποφύγεται τις υφασμάτινες ταπετσαρίες τοίχων, υφασμάτινα παιχνίδια.

 11. Φοράτε μια καλή μάσκα προστασίας από τη σκόνη όταν σκουπίζετε ή ξεσκονίζετε τα έπιπλα και το πάτωμα.

12 Αν χρησιμοποιείτε υγραντήρα το χειμώνα αποφύγετε την υπερύγρανση της ατμοσφαίρας, διότι  τα ακάρεα αναπτύσσονται  σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας 75-80% και δεν ζουν σε υγρασία κάτω του 50%. Άρα η ιδεώδης υγρασία πρέπει να φτάνει το 40-50%.. Γιαυτό χρησιμοποιείτε κάποιο μετρητή υγρασίας.

13. Φυλάσσετε τα ενδύματα, εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα σε ερμάρια που κλίνουν στεγανά

14. Χρησιμοποιείτε για το σκούπισμα της κατοικίας κατάλληλη ηλεκτρική σκούπα με ειδικό φίλτρο συλλογής σκόνης και αλλεργιογόνων.

 

 

Γιατί είναι επωφελές  να φακελώνονται τα στρώματα και τα μαξιλάρια με θήκες , από τις οποίες δεν διέρχεται σκόνη, ακάρεα και αλλεργιογόνα;

Διότι οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ακάρεων και των αλλεργιογόνων τους στην κατοικία βρίσκονται στα κρεβάτια. Καθώς το άτομο, κατά την πολύωρη κατάκλιση στο κρεβάτι του έρχεται σε στενή επαφή με τα κλινοσκεπάσματα, το στρώμα και το μαξιλάρι του, εισπνέει τα αλλεργιογόνα τα οποία πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση και την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Με το να καλυφθούν το στρώμα και τα μαξιλάρια με ειδικές θήκες από αδιαπέραστο στα ακάρεα ύφασμα όχι μόνο περιορίζονται η ένταση και η συχνότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων , αλλά περιορίζεται και η μη ειδική υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της έκθεσης στα αλλεργιογόνα αυξάνει την αναπνευστική ικανότητα σε πολλούς ασθενείς με ρινίτιδα και άσθμα.

Αν εφαρμοστούν με επιμέλεια τα παραπάνω μπορεί να περιοριστούν τα συμπτώματα του άσθματος κατά 50% και της αλλεργικής ρινίτιδας κατά 40%.  (16)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. van Bronswijk JE, Sinha RN. Pyroglyphid mites (Acari) and house dust allergy. J Allergy. 1971 Jan;47(1):31-52.
2. Maunsell K, Wraith DG, Cunnington AM. Mites and house-dust allergy in bronchial asthma. Lancet 1968; I: 1267– 1270.

3. Korsgaard J. Mite asthma and residency. A case-control study on the impact of exposure to house-dust mites in dwellings. Am Rev Respir Dis 1983; 128: 231– 235.

4. Harving H, Korsgaard J, Dahl R. Clinical efficacy of reduction in house-dust mite exposure in specially designed, mechanically ventilated ‘healthy’ homes. Allergy 1994; 49: 866– 870.

5. Valetta EA, Comis A, Del Col D, Spezia E, Boner AL. Peak expiratory flow variation and bronchial hyperresponsiveness in asthmatic children during periods of antigen avoidance and reexposure. Allergy 1995; 50: 366– 369.

6. Gøtzsche PC, Hammarquist C, Burr M. House dust mite control measures in the management of asthma: meta-analysis. Br Med J 1998; 317: 1105– 1110.

7.Spieksma FThM. The house-dust mite Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart 1897) producer of the house-dust allergen (Acari: Psoroptidae). Thesis, University of Leiden, The Netherlands, 1967.

8. de Boer R, Kuller K, Kahl O. Water balance of Dermatophagoides pteronyssinus (Acar: Pyroglyphidae) maintained by brief daily spells of elevated air humidity. J Med Entomol 1998; 35: 905– 910.

9. van Haage-Hamsten M, Johansson SGO. Storage mites. Exp Appl Acarol 1992; 16: 117– 128. 10. Tee RD. Allergy to storage mites. Clin Exp Allergy 1994; 24: 636– 640.

10. Arruda LK, Rizzo MC, Chapman MD, Fernandez-Caldas E, Baggio D, Platts-Mills TAE et al. Exposure and sensitization to dust mite allergens among asthmatic children in Sao Paulo, Brazil. Clin Exp Allergy 1991; 21: 433– 439.

11. Nuhoglu Y, Ozumut SS, Ozdemir C, Ozdemir M, Nuhoglu C, Erguven M. Sublingual immunotherapy to house dust mite in pediatric patients with allergic rhinitis and asthma: a retrospective analysis of clinical course over a 3-year follow-up period. J Investig Allergol Clin Immunol. 2007;17(6):375-8.

12. Sidenius KE, Hallas TE, Brygge T, Poulsen LK, Mosbech H. House dust mites and their allergens at selected locations in the homes of house dust mite-allergic patients. Clin Exp Allergy. 2002 Sep;32(9):1299-304.

13. Novak N, Bieber T, Allam JP. Immunological mechanisms of sublingual allergen-specific immunotherapy. Allergy. 2011 Jan 20.

14. Bousquet J. Sublingual Immunotherapy: Validated! Allergy 2006  July; 61 Issue s81 Page 5-6.

15. Cox L. Sublingual immunotherapy in pediatric allergic rhinitis and asthma: efficacy, safety, and practical considerations. Curr Allergy Asthma Rep. 2007 Nov;7(6):410-20. 16. Γκέλης ΝΔ. Η Αλλεργία στην Ωτορινολαρυγγολογία, Εκδ, Βελλεροφόντης, 1988.

17. Nuhoglu Y, Ozumut SS, Ozdemir C, Ozdemir M, Nuhoglu C, Erguven M. Sublingual immunotherapy to house dust mite in pediatric patients with allergic rhinitis and asthma: a retrospective analysis of clinical course over a 3-year follow-up period. J Investig Allergol Clin Immunol. 2007;17(6):375-8.

18. Ferguson BJ. Environmental controls of allergies. Otolaryngol Clin North Am. 2008 Apr;41(2):411-7, viii-ix.

19. Spieksma FThM. Airborne Allergen on pauci-micronic particles. In the Clinical applications of allergology, The UCB Institue of Allergy, 19th April 1996p. 15.

20. Sheikh A, Hurwitz B, Shehata Y. House dust mite avoidance measures for perennial allergic rhinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jan 24;(1):CD001563. Update of: Cochrane Database Syst Rev. 2001;(4):CD001563.

21. Pham-Thi N, Scheinmann P, Fadel R, Combebias A, Andre C. Assessment of sublingual immunotherapy efficacy in children with house dust mite-induced allergic asthma optimally controlled by pharmacologic treatment and mite-avoidance measures. Pediatr Allergy Immunol. 2007 Feb;18(1):47-57.

22. Nahm DH, Lee ES, Park HJ, Kim HA, Choi GS, Jeon SY. Treatment of Atopic Dermatitis with a Combination of Allergen-Specific Immunotherapy and a Histamine-Immunoglobulin Complex. Int Arch Allergy Immunol. 2008 Feb 11;146(3):235-240.

23. Ciprandi G, Cirillo I, Pistorio A. Impact of allergic rhinitis on asthma: effects on spirometric parameters. Allergy. 2008 Mar;63(3):255-60. Epub 2007 Oct 18.

24. George W. Ware, , Reviews of Environmental Contamination and Toxicology, page 4. Springer.(2002)

25. Heinsohn, R., Cimbala, J.,  Indoor Air Quality Engineering: Environmental Health and Control of Indoor Pollutants. page 146. CRC Press.(2003).

26. Choi SY, Lee IY, Sohn JH, Lee YW, Shin YS, Yong TS, Hong CS, Park JW. Optimal conditions for the removal of house dust mite, dog dander, and pollen allergens using mechanical laundry. Ann Allergy Asthma Immunol. 2008 Jun;100(6):583-8.

27. Cadario G, Ciprandi G, Di Cara G, Fadel R, Incorvaia C, Marcucci F, Marengo F, Puccinelli P, Sensi L, Strazzeri L, Frati F. Comparison between continuous or intermittent schedules of sublingual immunotherapy for house dust mites: effects on compliance, patients satisfaction, quality of life and safety. Int J Immunopathol Pharmacol. 2008 Apr-Jun;21(2):471-3.

28. Pham-Thi N, Scheinmann P, Fadel R, Combebias A, Andre C. Assessment of sublingual immunotherapy efficacy in children with house dust mite-induced allergic asthma optimally controlled by pharmacologic treatment and mite-avoidance measures. Pediatr Allergy Immunol. 2007 Feb;18(1):47-57.

29. Bossios A, Gourgiotis D, Skevaki CL, Saxoni-Papageorgiou P, Lötvall J, Psarras S, Karpathios T, Constandopoulos AG, Johnston SL, Papadopoulos NG. Rhinovirus infection and house dust mite exposure synergize in inducing bronchial epithelial cell interleukin-8 release. Clin Exp Allergy. 2008 Jul 18.

30. Compalati E, Passalacqua G, Bonini M, Canonica GW. The efficacy of sublingual immunotherapy for house dust mites respiratory allergy: results of a GA2LEN meta-analysis. Allergy. 2009 Nov;64(11):1570-9. Epub 2009 Sep 30.

31. Kasperska-Zajac A, Brzoza Z. Remission of chronic urticaria in the course of house dust mite immunotherapy--mere coincidence or something more to it? Vaccine. 2009 Dec 9;27(52):7240-1. Epub 2009 Sep 6.

32. Bouton C, Ducommun J. House dust mite allergy: myths and realities, Rev Med Suisse. 2009 Apr 15;5(199):832-6.

alt

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 03 Μάιος 2023 20:31)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.